Scandalul roşiilor cu moţ! Toxice sau nu?

Ultima actualizare:

    "Roşiile mele cresc numai  cu bălegar  de la vite”
"Roşiile mele cresc numai cu bălegar de la vite”

Arată apetisant, sunt gustoase, dar au şi o „mică problemă”: nu sunt chiar cele mai sănătoase pentru organism. Cel puţin aşa susţin unii specialişti. E vorba de roşiile „cu moţ”, care au invadat pieţele la început de sezon.

Roşiile cu mucron (ţugui) ar putea conţine substanţe chimice periculoase pentru organism, iar consumate în mod regulat pot cauza chiar cancer. Asta spun anumiţi cercetători în legumicultură, care atrag atenţia că în moţul roşiei timpurii se găsesc „otrăvuri” precum Etrel, care coace forţat leguma, dar şi 2.4D, un erbicid puternic care stimulează activitatea hormonală a plantei. Astfel, roşiile, care ar trebui să fie „medicament” în stare naturală, se transformă într-o bombă cu ceas pentru organism. „Cel mai bine este să ştim de unde cumpărăm roşiile, pentru că sunt şi anumite soiuri care sunt cu mucron din genetica lor. Dar nu tot ce este pe piaţă provine din asfel de soiuri. Iar când bombardezi planta cu tot soiul de erbicide, desigur că e o problemă. Semne că vorbim de o coacere forţată sunt şi seminţele verzi din interiorul roşiei sau chiar lipsa seminţelor”, explică inginerul Costel Vânătoru, de la Staţiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Legumicultură Buzău.

Inginerul  Costel Vânătoru
Inginerul Costel Vânătoru

Ţăranii susţin însă că legumele lor sunt 100% bio şi se jură că nu folosesc nici un fel de substanţe pentru „înfrumuseţarea” acestora. Mai ales că stimulentele costă bani, iar mulţi dintre ei abia îşi permit să irige culturile. „Uitaţi-vă la gâgâlicile astea! Ce, eu nu aş vrea să fie mai mari? Dar nu ştiu cu ce să le stropesc să le fac mai frumoase. Şi bani de unde? Ce, soluţiile ălea se împart gratis?”, spune Florentina Manafu (70 de ani), o legumicultoare din Dăbuleni-Olt.

Este datoria statului să testeze calitatea roşiilor

Ioana Şandru (55 de ani): „Nu sunt toxice, domne! Eu am crescut la ţară şi ştiu ce vorbesc. Aşa e soiul lor, cu moţ. Ce, ălea rotunde care vin cu vaporul de pe-te-miri-unde sunt mai sănătoase?”Maria Toporcea (68 de ani): „Sunt gustoase, sunt chiar bune. Eu numai d-astea cumpăr. Ne plac foarte mult şi nu cred toate zvonurile astea. Sunt aruncate ca să nu mai vândă românul nimic”Viorel Obretin (48 de ani): „De unde ştiu dacă sunt sau nu toxice? Cumpăr juma” de kilogram cu 1 leu şi fug cu el la analize să dau o căruţă de bani? E obligaţia autorităţilor să verifice ce ajunge pe tarabe”.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
pensionara amendata pt ca a plantat flori Bzb png
image
image
image
image
image
image
Dieta post cinci zile beneficii jpg
sorina pintea jpeg
ion iliescu 0 jpeg
femeie cu haine  foto   Shutterstock jpg
Canicula - caldura - termometru -meteo - FOTO Shutterstock
image png
Regele Charles  foto   GettyImages jpg
pinguin chinstrap istock jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net