Sătul de sistemul de stat? Cât te costă să-ți asiguri sănătatea în regim privat

Ultima actualizare:
simeon stalpnicul png

75% din români consideră că sănătatea lor e importantă, însă doar 48% din ei caută să-și îmbunătățească sau să-și schimbe stilul de viață. E un paradox pe care firmele de asigurări nu-l înțeleg, însă vin cu propuneri care mai de care mai atractive pentru cei care vor o alternativă la serviciile medicale de stat. Click! îți spune cât de avantajoase sunt asigurările private de sănătate.

Sistemul românesc de sănătate a ajuns asemeni unui pacient în moarte cerebrală căruia nimeni nu-i poate garanta revenirea la viață. Românii se plâng tot mai des de sistemul de stat, unde contribuțiile lunare nu le asigură acces real la servicii de sănătate. Paradoxal, românii asigurați la stat ajung să se trateze tot la privat, din cauza lipsei de personal din spitale și clinici ori din pricina cozilor la care sunt puși să stea. Cei mai mulți dintre asigurații de la stat se plâng că trebuie să dea șpagă pentru a fi tratați ori pentru a fi luați în seamă de medici. Pe fondul acestor lipsuri, furnizorii privați de servicii medicale au creat pachete adaptate nevoilor și pe măsura veniturilor fiecăruia dintre noi. Deși plătesc contribuții substanțiale la bugetul de asigurări de stat, fără să simtă că primesc ceva în schimb, românii se feresc de asigurările private de sănătate. Țara noastră se află pe ultimul loc în Europa la sumele pe care le plătesc pentru servicii medicale accesate prin intermediul asigurărilor private. Românii consideră că o asigurare de sănătate nu acoperă un spectru larg de servicii, însă cele care o fac costă o avere. În realitate, o asigurare privată îți poate oferi exact ceea ce cauți, la prețuri nu chiar atât de prohibitive. Să luăm câteva exemple!

UNIQA. Compania de asigurări a lansat trei produse de asigurare de sănătate, adaptate veniturilor și nevoilor medicale ale românilor.

PersonalMed

În ambulatoriu (fără spitalizare)

Trei consultații medicale/an, analize de laborator, investigații medicale, transport cu ambulanța, vaccinări (doar manopera): gratuite (în limita a 4.500 de lei/an de persoană), un set de analize matrimoniale pe an, o consultație de nutriție și reduceri la diete personalizate, o ședință la sala de fitness cu antrenor personal și reducere la abonamente la sala de sport.

Spitalizare

Cazare în clinicile partenere: decontare integrală, în limita a 15 zile/an de persoană și în limita sumei asigurate (7.500 de lei/an).

Intervenții chirurgicale, consultații, investigații și medicamente asigurate în spital: decontare integrală, în limita sumei asigurate.

Costuri: 345 de lei/trimestru, adică 115 lei pe lună sau 1.380 de lei pe an.

Uniqa are contracte de servicii cu peste 450 de clinici private din toată țara. Dacă un asigurat dorește să se trateze în alte clinici decât cele partenere, asigurătorul îi va deconta 80% din valoarea serviciilor de care a beneficiat.

CompletMed

În ambulatoriu

Consultații medicale, în clinicile partenere: nelimitat, însă asiguratul plătește 20% din costuri; analize de laborator, investigații medicale, transport cu ambulanța, vaccinări (doar manopera): gratuite (în limita a 4.500 de lei/an de persoană), un set de analize matrimoniale pe an, o consultație de nutriție și reduceri la diete personalizate, o ședință la sala de fitness cu antrenor personal și reducere la abonamente la sala de sport; proceduri medicale și chirurgicale: gratuite, în limita a 1.000 de lei/an de persoană.

Spitalizare

Cazare în clinicile partenere: decontare integrală, în limita a 25 zile/an de persoană și în limita sumei asigurate (12.500 de lei/an).

Intervenții chirurgicale, consultații, investigații și medicamente asigurate în spital: decontare integrală, în limita sumei asigurate.

Costuri: 428 lei/trimestru, adică 143 de lei pe lună sau 1.712 lei pe an.

DeluxeMed

În ambulatoriu

Consultații în ambulatoriu: nelimitat, în rețea; analize, investigații, transportul cu ambulanța și vaccinări: nelimitat în rețeaua parteneră; analize matrimoniale: un set/an; o consultație de nutriție și reduceri la diete personalizate, o ședință la sala de fitness cu antrenor personal și reducere la abonamente la sala de sport; proceduri medicale și chirurgicale: gratuite, în limita a 1.000 de lei/an de persoană; proceduri medicale și chirurgicale în ambulatoriu: gratuite, în limita a 2.000 de lei/an; recuperare medicală: în limita a 1.500 de lei/an de persoană, dar nu mai mult de 20 de zile pe an; consultații medicale la domiciliu: maximum trei pe an, în rețea; pachet preventiv: un set/an.

Spitalizare

Cazare în clinicile partenere: decontare integrală, în limita a 30 zile/an de persoană și în limita sumei asigurate (17.500 de lei/an).

Intervenții chirurgicale, consultații, investigații și medicamente asigurate în spital: decontare integrală, în limita sumei asigurate.

Costuri: 600 de lei/trimestru, adică 200 de lei pe lună sau 2.400 de lei pe an.

Față de competitori, Uniqa vine și cu trei variante de asigurări stomatologice, care costă între 50 și 75 de lei pe lună.   

ALLIANZ. Compania oferă pachete distincte pentru servicii în ambulator și cu spitalizare.

În ambulatoriu

Consultații, analize medicale, EKG și ecografii: decontare integrală în clinicile partenere.

Investigații oftalmologice, calcoscopie, examen Babeș-Papanicolau, uretroscopie, RMN, mamografie și osteodensiomentrie: decontare integrală, în limita unei proceduri pe an (din fiecare).

Intervenții chirurgicale în ambulator, recomandate în urma consultațiilor în rețeaua parteneră: decontare integrală.

Transport cu ambulanța: asigurat gratuit, în limita a 1.000 de lei/an.

Costuri: 2.210 de lei pe an, adică 176,6 lei pe lună.

Spitalizare

Servicii de cazare și masă, consultații, intervenții și medicamente în regim de spitalizare în rețeaua parteneră: gratuite, în limita a 15 zile/an de persoană sau a sumei acoperite (15.000 de lei). În alte clinici: decontarea a 200 de lei/ziua de spitalizare și a 1.000 de lei/intervenția chirurgicală.

Costuri: 880 de lei pe an, adică 73 de lei pe lună.

GROUPAMA. Propune o asigurare care acoperă un spectru larg de servicii medicale, inclusiv analize și cazare pentru femeile gravide. Suma maximă asigurată ajunge la 50.000 de euro.

În ambulatoriu

Consultații, analize, investigații: decontare integrală, nelimitat, în rețeaua de clinici partenere.

Set de analize și ecografii pe trimestru de sarcină: decontare integrală, însă în limita unui protocol negociat

Naștere

Trei zile de cazare în clinicile partenere, în rezervă dublă, mese incluse, medicamente, naștere cu medic standard. În alte clinici private, asigurarea acoperă costuri de 1.200 de euro, iar în spitalele de stat asigurarea decontează doar 400 de euro din costuri.

Intervenții chirurgicale: Nelimitate și decontate integral, în rețeaua de clinici partenere. Pentru operațiile realizate în alte clinici se asigură 2.5000 de euro din costuri pentru fiecare intervenție.

Spitalizare: decontare integrală, în limita a 15 zile pe an, în clinicile partenere. În alte clinici: decontare 50 de euro/zi, în limita a 15 zile.

Costuri: 2.930 de lei pe an, adică 244 de lei pe lună.

De ce e mai avantajoasă asigurarea privată

Contribuția lunară la fondul public de sănătate a unui angajat plătit cu salariul minim pe economie (1.250 lei) este 68,75 de lei. Un român care câștigă lunar 2.000 de lei, plătește nu mai puțin de 110 lei pentru CASS. Cu toate acestea, el merge la doctor în sistemul de stat foarte rar, iar motivele sunt multiple. Lipsa personalului medical, infecțiile intraspitalicești, slaba dotare a unităților, corupția din sistemul medical.     

Când nu îți poți face asigurare privată

Asigurarea privată de sănătate funcționează după aproape aceleași principii ca asigurările de locuințe sau de automobile. Cu cât riscul de a fi implicat într-un inciden care necesită despăgubire este mai mare, cu atât prima ta de asigurare este mai mare. În cazul asigurărilor de locuințe, de exemplu, nu poți încheia poliță de risc pentru imobilele cu bulină. În domeniul asigurărilor de sănătate există, de asemenea, niște excluderi și acestea țin de afecțiunile de care suferă cel care vrea să-și asigure sănătatea. „Nu ne dorim să excludem clienți, pentru noi toți sunt buni, însă este vorba de niște riscuri pe care o asigurare nu le poate acoperi. De aceea, pacienții diagnosticați cu diabet nu vor putea beneficia de asigurare pentru această boală, nici pentru celelalte patologii asociate diabetului”, spune Iuliana Rusei, manager Uniqa Asigurări.


    Iuliana Rusei, manager Uniqa Asigurări
Iuliana Rusei, manager Uniqa Asigurări

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Mitsuko Tottori Japan Airlines FOTO EPA EFE jpg
image
image
image
image
image
image
Tokyo FOTO Shutterstock
euro valuta bani pixabay jpg
batrana flori getty jpeg
supa oase1 jpg
pod pixabay jpg
piatra neamt jpg
4325ad6e 8121 4bcc a4cc efe2d686fa2c jpeg
smoothie ovaz1 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net