S-a dat startul înscrierilor la grădiniţă!

Ultima actualizare:

O veste care îi va interesa pe toţi părinţii cu copii mici: ieri, s-a dat startul înscrierilor la grădiniţă pentru anul şcolar 2016-2017. Click! îţi spune care sunt termenele limită şi de ce acte şi documente vei avea nevoie. Iată ce trebuie să ştii!

Potrivit Ministerului Educaţiei, reînscrierea copiilor care frecventează cursurile în acest an şcolar se poate face până pe data de 20 mai. Înscrierea copiilor nou-veniţi se face însă în două perioade diferite: 23 mai-17 iunie şi 27 iunie -29 iulie. 

Fiecare grădiniţă este obligată să stabilească un orar propriu pentru înscrieri şi să-l pună la dispoziţia tuturor celor interesaţi, atât online, cât şi la avizier. Părinţii trebuie informaţi cu privire la capacitatea grădiniţei, numărul de locuri aprobat pentru anul şcolar 2016-2017, criteriile de înscriere şi evoluţia zilnică a înregistrărilor. 

După ce se vor încheia reînscrierile, ocuparea locurilor libere se va face în ordinea descrescătoare a grupelor de vârstă, respectiv grupa mare (copii de 5 ani), grupa mijlocie (copii de 4 ani) şi grupa mică (copii de 3 ani). În cazul în care numărul de solicitări va depăşi numărul de locuri disponibile se vor aplica criterii de departajare. 

Cererile respinse din cauza opţiunilor insuficiente din fişa de înscriere sau din cauza lipsei de locuri la grădiniţa dorită vor putea fi depuse încă o dată şi apoi aprobate până la sfârşitul lunii august. 

Acte necesare

Pentru înscrierea celor mici la grădiniţă, părinţii au nevoie de anumite acte. Iată care sunt acestea!

  • Cererea de înscriere; 
  • Adeverinţele cu veniturile părinţilor sau alte acte doveditoare ale veniturilor familiale (pentru grădiniţele cu program prelungit şi săptămânal); 
  • Certificatul de naştere al copilului (copie certificată);
  • Fişa medicală a copilului; 
  • Avizul epidemiologic. 

Înscrierea în unităţile de stat se face gratuit, fără perceperea unei taxe. La momentul înscrierii, părinţii trebuie să încheie cu grădiniţa un contract educaţional ce include drepturile, dar şi obligaţiile acestora. 

Alege grădiniţa în funcţie de program

  • Grădiniţa cu program normal (5 ore pe zi) – asigură educaţia şi pregătirea corespunzătoare a copiilor pentru şcoală şi viaţa socială; 
  • Grădiniţa cu program prelungit (10 ore pe zi) – asigură educaţia şi pregătirea corespunzătoare a copiilor pentru şcoală şi viaţa socială, precum şi protecţia socială a acestora (hrană, supraveghere şi odihnă); 
  • Grădiniţa cu program săptămânal – asigură educaţia şi pregătirea corespunzătoare a copiilor pentru şcoală şi viaţa socială, precum şi protecţia, hrana, supravegherea şi odihna celor proveniţi din medii sociale şi familii defavorizate, pe durata unei săptămâni. 

Tichete sociale pentru familiile defavorizate

Pentru a stimula frecventarea învăţământului preşcolar de către copiii care provin din familii defavorizate, statul oferă lunar tichete sociale în valoare de 50 de lei. Însă, pentru a beneficia de aceşti bani, trebuie să îndeplineşti nişte condiţii: vârsta minimă a copilului trebuie să fie de 3 ani şi cea maximă de 6 ani, venitul lunar pe membru de familie trebuie să fie de maximum 283 lei. Tichetele sociale se pot folosi doar pentru cumpărarea de produse alimentare, de igienă, de îmbrăcăminte sau a rechizitelor. Acordarea tichetelor sociale este condiţionată de prezenţa zilnică a copilului la grădiniţă, exceptând absenţele motivate. 

image
image
image
image
image
image
explozie petromidia jpg
Gratar FOTO Shutterstock
aeroport cluj pixabay jpg
termometru freepik jpg
image png
criminalisti politia nu treceti jpg
buget facturi energie jpg
Baie sare wuhaus com jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net