S-au ieftinit certificatele energetice. Uite cât te costă!

Ultima actualizare:

Certificatul energetic este obligatoriu la vânzarea sau închirierea unei locuinţe încă din iulie 2013. Preţurile practicate de auditorii energetici s-au redus considerabil pentru că şi numărul auditorilor a crescut, în special în marile oraşe. Specialiştii economica.net îţi spun cât ar trebui să plăteşti în prezent pentru obţinerea acestui document.

  • 150 de lei pentru o garsonieră - Un certificat energetic pentru o garsonieră costa în anul 2012 aproximativ 300 de lei. Acum, auditorii energetici percep un onorariu de doar 150 de lei, se arată într-un raport emis de Like Consulting, pentru perioada 2012-2015. 
  • 180 de lei dacă ai două camere – Tarifele s-au redus şi pentru apartamentele cu două camere, astfel că, de la 400 de lei, s-a ajuns la 180 de lei. 
  • Ai o casă? Plăteşti sub 2 lei pe metru pătrat - Cele mai mari scăderi s-au înregistrat la case şi clădiri. Astfel, dacă un certificat pentru o casă costa 5 lei/mp în 2012, auditorii energetici au fost nevoiţi să se adapteze la puterea de cumpărare a pieţei şi la concurenţa din ce în ce mai mare, de la an la an. Pentru 2015, tariful a scăzut sub 2 lei/mp. De asemenea, certificatele energetice pentru clădiri costă mult mai puţin în prezent, puţin peste 1 lei/mp, faţă de 4,5 lei/mp, cât costa în 2012. 

Preţurile, cu peste 50% mai mici decât în 2012

Chiar dacă tarifele pe care le percepeam în 2012 erau oricum mult mai mici faţă de cele percepute în majoritatea ţărilor din UE, dar şi faţă de grila de preţuri recomandată de Asociaţia Auditorilor Energetici pentru Clădiri din România, piaţa ne-a obligat să scădem gradual tarifele. La ora actuală, preţurile sunt cu peste 50% mai mici faţă de cele percepute în 2012”, a declarat pentru economica.net Marius Adrian Pănuţă, auditor energetic din cadrul Like Consulting. În anul 2011, erau atestaţi la ministerul dezvoltării un număr de 1.185 auditori energetici, iar la data de 5 februarie 2015 numărul acestora a crescut la 1.533. 

De ce avem nevoie de certificat?

Legea prevede ca pentru clădirile sau unităţile de clădire care se vând sau se închiriază, investitorul, proprietarul, administratorul sunt obligaţi să pună la dispoziţia potenţialului cumpărător sau chiriaş, după caz, anterior perfectării contractului, o copie a certificatului energetic. La încheierea contractului de vânzare-cumpărare proprietarul are obligaţia de a transmite certificatul noului proprietar. 

Cât durează să-l obţii?

În general, durata de realizare e de 1-2 zile pentru un apartament, 2-3 zile pentru o vilă normală şi aproximativ o săptămână pentru un bloc de locuinţe. Modelul certificatului depinde de tipul imobilului (apartament, clădire) şi datele care sunt puse la dispoziţia auditorului de proprietar.

E valabil 10 ani 

Calitatea termoizolaţiei clădirii se va regăsi în preţul de vânzare al imobilului sau în chiria percepută. certificatul energetic al clădirii este valabil zece ani de la data emiterii. Eliberarea certificatului energetic se face numai de către proprietarul sau administratorul clădirii, adică un administrator va putea scoate certificat energetic pentru toată scara.

Actele de care ai nevoie

Pentru apartament va trebui să prezinţi planul apartamentului (releveu din dosarul de cadastru sau cartea tehnică a construcţiei). În cazul unei clădiri va trebui să prezinţi:

  • Plan situaţie – cu încadrarea clădirii în funcţie de punctele cardinale şi vecinătăţi;
  • Planurile – subsol, parter, nivele curente;
  • Secţiuni – longitudinal, transversal. 

Cum se obţine documentul? 

  • solicitarea făcută de proprietarul /administratorul clădirii pentru întocmirea certificatului energetic;
  • efectuarea expertizei energetice a clădirii şi întocmirea certificatului energetic de către un auditor energetic atestat;
  • eliberarea certificatului energetic al clădirii de către primăria pe raza căreia este situată clădirea.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
ghiseu
image
image
image
image
image
image
sfantul mare mucenic iacob persul sfintii cuviosi natanael si pinufrie 158413 jpg
sare epsom jpg
trandafiri pixabay jpg
Facerea Adam Capela Sixtina Michelangelo jpg
balonare jpg
bancomat pexels jpg
Poluare FOTO Shutterstock jpg
Mihai viteazul si doamna velica
image
actualitate.net
image
actualitate.net