România va avea pentru prima oară ”rotativa premierilor”. PSD sau PNL, cine va conduce guvernul?

Ultima actualizare:

    Florin Cîțu este convins că îl va convinge pe Marcel Ciolacu să îl accepte premierFoto: captură antena3.ro
Florin Cîțu este convins că îl va convinge pe Marcel Ciolacu să îl accepte premierFoto: captură antena3.ro

Marcel Ciolacu a anunțat marți că formațiunea sa nu renunță la ideea de stabilire a premierului prin rocada reprezentanților PSD, PNL și UDMR, iar primul la conducerea Executivului să fie chiar el. Ideea a fost acceptată aseară prin vot de conducerea PNL

Negocierile pentru noul guvern PSD-PNL-UDMR s-au blocat la funcția de șef, pentru care, așa cum spunea Kelemen Hunor ”este aglomerație mare”. Florin Cîțu a anunţat, marţi seară, după şedinţa conducerii PNL, că s-a votat sistemul alternativ de premieri, decizia liberalilor fiind ca primul premier să fie dat de PNL anunță news.ro. El a spus că mandatul privind numele premierului este simplu, şi anume preşedintele partidului, şi a arătat că preşedintele Klaus Iohannis are atributul desemnării premierului. Cîțu promisese liderilor PSD că are suficiente voturi în conducerea PNL pentru a obține acceptarea ideii ”rotativei premierilor” 

Cum vor continua negocierile PSD-PNL pentru formarea guvernului 

Odată satisfăcută prima cerință a PSD, ”rotativa premierilor”, negocierile dintre PSD și PNL pentru formarea guvernului se reiau miercuri cu bătălia pentru stabilirea partidului care va da premierul. În cadrul PSD, majoritatea liderilor nu îl vor pe Cîțu premier dar iau în calcul să accepte un alt lider PNL. În acest caz partidul lui Marcel Ciolacu ar vrea printre altele, funcția de secretar general al guvernului, iar ocupantul acesteia să aibă o putere foarte mare, cu drept de veto asupra oricăror documente din ședințele de guvern. Secretarul general al guvernului ar fi în accepțiunea PSD, un fel de șef de cabinet al tuturor miniștrilor. Oricum, Câțu nu renunță în încercarea de a convinge PSD să îl accepte premier, mergând pe convingerea că PSD este disperat să vină la putere. De partea cealaltă, PSD este atât de convins că se va înțelege cu PNL încât Marcel Ciolacu a anunțat că europarlamentarii celor două partide au început împreună să analizeze cum vor modifica PNRR.  

Ce plan își face gruparea Cîțu legat de congresul USR din 2023 

Există o tabără în PNL care insistă că PSD este atât de disperat să vină la putere încât ar accepta, la rotativă, cu prețul cuvenit, drept premier, pe Florin Cîțu. Ei spun că ulterior, PSD nu ar mai apuca să vină cu un premier, formațiunea lui Marcel Ciolacu urmând să fie expulzată de la guvernare așa cum s-a întâmplat cu USR. Acești lideri spun că în 2023, cu un PR adecvat, s-ar relua negocierile și reface coaliția cu un USR disperat, care ar fi mult mai maleabil. În sprijinul acestora vine și faptul că în 2023, în USR vor avea loc alegeri pentru toate forurile de conducere, așa cum a promis noul președinte al partidului, Dacian Cioloș. 

Citiți și

O nouă rundă de negocieri: Cîțu, Cioloș și Ciolacu, din nou la consultări

Au început negocierile oficiale pentru formarea Guvernului. Ce discută liderii PNL-PSD-UDMR?

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Homo erectus – primii hominini care au depășit „rubiconul cerebral” jpeg
image
image
image
image
image
image
image png
Ce este asigurarea profesională IT și cine este obligat să o aibă în România jpg
rhubarb 3399627 1280 jpg
port ovidiu jpg
tomatoes 1561565 1280 jpg
camera de aur pelisor jpg
maria vacarescu  jpg
bebelus bona imagini jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net