Ridichile şi salata, de două ori mai scumpe decât anul trecut

Ultima actualizare:

    Nea Ivan ne arată diferenţa  dintre ridichile afectate de frig  şi cele care s-au dezvoltat normal
Nea Ivan ne arată diferenţa dintre ridichile afectate de frig şi cele care s-au dezvoltat normal

Gerul de la începutul primăverii a afectat până şi legumele plantate în solarii! Prin urmare, trufandalele de primăvară vor fi scumpe de Paşte. În Băleni (Dâmboviţa), unul dintre marile bazine legumicole din Muntenia, creşterea trufandalelor este mult întârziată, iar producţia - mai mică decât în anii trecuţi.

Ustură la buzunare! Preţul trufandalelor va fi aproape dublu la tarabă faţă de anul trecut, cel puţin în perioada premergătoare Paştelui. Ceapa verde, usturoiul, salata, castraveţii şi roşiile vor răsări mai târziu în acest an, din cauza temperaturilor foarte scăzute ale primăverii.


    Una dintre serele familiei Toader din Băleni
Una dintre serele familiei Toader din Băleni

Ivan Toader deţine, împreună cu soţia şi cu fiica sa, mai multe solarii în Băleni, comună vestită pentru cultivarea legumelor. Nea Ivan n-a mai întâlnit primăvară aşa de capricioasă.


    Ceapa verde nu trebuie  să lipsească la masa de Paşte
Ceapa verde nu trebuie să lipsească la masa de Paşte

„Legumele nu s-au dezvoltat cum trebuie. Abia acum am început să recoltăm”, se lamentează gospodarul. “De exemplu, ridichile care au fost puse la marginea solarului, unde este mai frig, sunt cât nişte cireşe. Nici nu le pot duce la piaţă aşa şi sigur nu vor mai creşte. Cu aproape o lună sunt întârziate toate trufandalele“, oftează agricultorul.

Cel mai bine au crescut ridichile cultivate în centrul solarului, pentru că gerul nu le-a afectat atât de tare. „După cât de rea a fost vremea, sunt mulţumit de producţie la momentul acesta. Am protejat legumele cu folie, chiar dacă le-am avut în solar, pentru că a fost foarte frig şi nu am avut căldură suplimentară. Ar fi îngheţat, dacă nu luam măsuri. Cred că s-a terminat cu iarna, dar Dumnezeu ştie. Pot spune că am avut noroc: până la urmă, am scăpat cu solariile întregi. Bine că nu au căzut de greutatea zăpezii“, mai spune Toader pentru adevarul.ro.„În alţi ani, pe timpul acesta, era terminată recoltarea şi puneam deja a doua cultură. Avem întârziere de aproape o lună faţă de anii anteriori”, explică Ecaterina Ivan, soţia legumicultorului. “În 2017, am vândut ridichile cu 70 de bani legătura, iar acum le-am dat en-gros cu 1,5 lei. Dacă stau să mă gândesc, frigul ne-a ajutat oarecum, întrucât vom câştiga mai bine la vânzare. Bine că am avut, din anii trecuţi, folia cu care am învelit legumele. Am 55 de ani, dar aşa vreme nu am mai văzut. Când credeam că am scăpat de iarnă, ne-a lovit mai tare“, încheie tanti Ecaterina.


    În centrul serei, legumele au fost mai  protejate decât la margine
În centrul serei, legumele au fost mai protejate decât la margine

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Razvan Lucescu Facebook jpg
image
image
image
image
image
image
facebook1 jpg
emil racovita colaj captura video jpg
Bronz - arsuri solare FOTO Shutterstock
62137595 jpg
fructe pexels jpg
biserica de la ersig adevarul ro jpg
avion pexels jpg
protest studenti gaza 2 768x576 jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net