EVALUARE NAŢIONALĂ 2013 «Subiectele au fost prea simple»

Ultima actualizare:

E dimineaţă, aproape de ora 11:00, iar pe poarta şcolii numărul 4, de pe strada Spartacus, este pus lacăt iar în zonă nu e nici ţipenie de om. În scurt timp însă, trei copii pe biciclete vin şi se uită plini de speranţă la geamul uşii de la intrare. Prin poarta închisă, privirea bate până la geam la o listă scurtă, care începe cu “admişi”, şi care dă primele emoţii.

Nu e cazul, doamna dirigintă le-a spus că rezultatele se afişează după 1, la radio se aude după 4. Bogdan e optimist, mai ales că subiectele n-au fost deloc grele. "Nu a fost cine ştie ce greu examenul, la germană a fost cel mai greu, la română şi matematică a fost bine. Subiectele mi s-au părut uşoare la mate şi la română", spune Bogdan, care speră că va prinde un loc la Colegiul Naţional Samuel von Brukenthal, “la mate-info”.

“Vine doamna directoare. Vine cu listele”

Cu o jumătate de oră înainte de ora 16:00, trotuarul din faţa şcolii se umple încet încet de elevi şi părinţi. Cu emoţii şi unii, şi ceilalţi. O mămică încearcă să destindă atmosfera şi glumeşte cu o alta, venită cu maşina unei agenţii de turism.

Cum stăm cu ofertele, ce avem azi?”. “Azi avem română, matematică”, râde cea de-a doua mamă. Murmurul se sparge brusc când unul dintre copii anunţă tare, pentru toată lumea, că “Vine doamna directoare. Vine cu listele”.

Lumea se înghesuie în geamul mic, al uşii de la intrarea în grădiniţă. Unul dintre copii începe să citească medii. Între un “Care mai vrea” şi un “Zi-mi şi mie, zi-mi şi mie”, o fată izbucneşte în plâns.

Cu media asta nu intru niciunde. Niciunde”. O alta se îndreaptă spre mama, plângând în hohote. Nota mică la română, ceva la gramatică, “era interpretabil”. Subiectele “prea simple” au stricat toate socotelile.

Cu telefonul în mână, Elena Lavinia Grad radiază. Are şi de ce, pentru că are o medie foarte bună. Problema, spune ea, e că mulţi vor avea medii bune, pentru că subiectele au fost uşoare. Aşa că, pe locurile de la liceele bune, lupta va fi foarte strânsă. “A fost destul de uşor, mă aşteptam să fie mai greu. Am media de admitere 9,47, a fost bine, mă aşteptam să fie mai greu şi sincer vroiam să fie mai greu la unele pentru că o să fie medii foarte mari şi nu ştiu cum prindem mai departe”, spune Lavinia, care vrea să meargă mai departe la o clasă de filologie, la Colegiul Naţional Octavian Goga.

Iar o mămică, vizibil dezamăgită, confirmă spusele fetei, cu subiectele simple, cu o completare însă. Au fost “prea simple” iar elevii, care se aşteptau la ceva mult mai greu, au greşit copilăreşte. Şi de data asta, matematica a încurcat toate socotelile şi riscă să dea peste cap planurile de admitere la liceu.

Citeşte reportajul integral pe adevarul.ro

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
lumină PNG
image
image
image
image
image
image
Epava Titanicului (© NOAA / Institute for Exploration / University of Rhode Island / Wikimedia Commons)
easter bell 3321946 1280 jpg
carti biblioteca birou jpeg
scoala jpg
preot freepik jpg
ploaie jpg
Transilvania şi Basarabia, lebedele Mării Negre (din arhiva personală a lui Constantin Cumpănă) jpg
umar kamani nada adelle nunta profimedia jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net