Rex, spaima infractorilor, s-a pensionat. I-a luat locul Vog, un lup de nota 10

Ultima actualizare:

    Rex s-a aflat în slujba statului timp de opt aniFotografii: IPJ Brăila
Rex s-a aflat în slujba statului timp de opt aniFotografii: IPJ Brăila

Are 9 ani, adică echivalentul a 85 de ani, și este un exemplu pentru Poliția Română. Cât timp a fost angajat la IPJ Brăila, Rex a depistat cinci criminali și a rezolvat rapid nenumărate cazuri de furt. Acum, este pensionar și mai tânărul Vog i-a luat locul.

A servit în Poliție toată viața, iar acum așteaptă să-și trăiască bătrânețea în liniște. Rex, supranumit spaima infractorilor din Brăila, a fost pensionat.

Are aceeași poftă de muncă, dar instructorul său Marian Hârjoghe, agent şef adjunct, este conștient de faptul că anii nu-l l-au ocolit.

În 2010, ciobănescul german a terminat cursurile la Centrul Chinologic Sibiu cu 9 şi 10, notă maximă obţinând şi la specializarea ”prelucrare urma miros uman”. Și a demonstrat în toată cariera că nu a fost o pură întâmplare.

A depistat cinci criminali și mulți hoți

În prima lui misiune, a mers pe urmele unui hoţ din locuinţe, din comuna brăileană Movila Miresii, şi, după ce a mirosit locul pe unde individul a sărit gardul, a căutat vreo 300 de metri, a ajuns pe o altă uliţă şi s-a oprit în faţa casei autorului. Investigaţiile au stabilit că pista urmată de el a fost bună.

Au urmat multe alte cazuri de furturi rezolvate, dar și crime.

Rex în misiune, alături de instructor
Rex în misiune, alături de instructor

În 2011, un bărbat din localitatea Silistraru a violat şi ucis o femeie, după care a fugit. Rex a luat urma de la locul oribilei fapte, a mers câteva sute de metri şi s-a oprit într-un bar din localitate. De aici poliţiştii au recuperat telefonul mobil al victimei, dat de autor unui consătean în schimbul unor băuturi alcoolice.

Costel Mircea, zis "Porcu", a fost descoperit, iar de frica pușcăriei s-a spânzurat.

În februarie 2015, Rex a dovedit din nou că este un veritabil câine de urmă. O femeie din comuna Grădiştea a fost ucisă de patru consăteni, ca să-i fure banii din poşetă. Cel care le-a lua urma și i-a dus direct la casa criminalilor a fost tot Rex.

”După prima urmă luată de la locul crimei, câinele l-a condus pe instructor într-un grup de localnici, unde se afla şi o rudă a victimei, ceea ce a însemnat că urma luată aparţinea persoanei decedate. Apoi, ajuns lângă un gard, din care agresorii au rupt o scândură, a luat urma, a mers atent peste 130 de metri, a adulmecat-o pe o altă stradă şi a dat semne de nelinişte şi agitaţie în dreptul porţii imobilului unor localnici. Urmărind şi această pistă indicată de Rex, poliţiştii Serviciului de Investigaţii Criminale Brăila i-au identificat şi reţinut pe trei dintre cei patru agresori, care locuiau în acel imobil”, au povestit polițiștii. 

Rex se afla mai tot timpul la antrenamente
Rex se afla mai tot timpul la antrenamente

Instructorul vrea să-l ia acasă

Marian Hârjoghe susţine că îl cunoaşte pe Rex ca pe un copil. ”Îi cunosc toate mişcările, felul în care îşi ciuleşte urechile, toate smuciturile lesei, toate scâncetele de bucurie sau nerăbdare, ori agitaţia plină de satisfacţia misiunii împlinite”, spune instructorul, care vrea să-l adopte.

Dar acest lucru se poate întâmpla doar dacă în urma licitației nu va fi nimeni interesat să-l cumpere. Prețul de pornire este de 400 de lei, iar în runda a doua coboară la 240 de lei, după care poate fi dat gratuit.

Vog este un lup tânăr, de doar 2 ani
Vog este un lup tânăr, de doar 2 ani

Vog este scos acum în misiuni

Cel care i-a luat locul lui Rex este tot un câine cu performanțe școlare. Are 2 ani, iar de la 4 luni a fost luat de IPJ Brăila de la Centrul Chinologic Sibiu.

Până să intre în pâine, ciobănescul german Vog a fost instruit și specializat în preluare de urme. ”Ca și Rex, va fi folosit pentru căutarea hoților, autorilor de crimă. Carnetul lui de note arată că este un câine de 10”, ne-a declarat Laura Dan, purtător de cuvânt la IPJ Brăila.

Vog a terminat cursurile cu media 9,66
Vog a terminat cursurile cu media 9,66

Vog este polițist de două luni și până acum nu a avut parte de cazuri grele. 

 

Instructorul lucrează acum cu Vog
Instructorul lucrează acum cu Vog

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Accident limitator inteligent FOTO Info Trafic Romania png
image
image
image
image
image
image
tick 5477847 1280 jpg
casa la curte jpeg
furtuni ploi jpeg
zodii pixabay jpg
blocuri bucuresti 1024x580 jpg
autostrada Moldovei A7 FOTO Sorin Grindeanu 1
colaj dacia jpg
Dr  Bogdan Martian Sanador 1 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net