Revoluționarul Munteanu acuzat că e „legionar”

Ultima actualizare:

    Marian Munteanu a fost liderul studenților în anii 90
Marian Munteanu a fost liderul studenților în anii 90

Candidatura lui Marian Munteanu la Primăria Capitalei agită tot mai mult apele în PNL. Partidul Național Liberal se confruntă cu un val imens de antipatie, după ce mai mulți apropiați ai liderului Revoluției Române din 1989 au declarat că acesta are simpatii legionare și un discurs care contravine doctrine liberale. Cu toate acestea, liderii PNL și-au declarat susținerea pentru candidatul lor.

Jurnalistul Cezar Paul Bădescu a povestit, pentru ziarul „Adevărul“, că Marian Munteanu îl lăuda pe liderul Mişcării Legionare, Corneliu Zelea Codreanu, ceea ce l-a determinat să părăsească Liga Studenţilor, al cărui lider era Marian Munteanu. „În primăvara lui 1990, am fost ales de colegii mei de facultate să reprezint anul în Liga Studenţilor. Anul întâi, de la Facultatea de Litere. Prin urmare, în acea primăvară mi-am petrecut ceva timp la sediul Ligii Studenţilor, care era la Facultatea de Drept, şi aşa l-am cunoscut mai bine pe Marian Munteanu, preşedintele Ligii. Îmi plăcea la el că era anti-Iliescu şi anticomunist, dar nu mi-a mai plăcut când l-am auzit la un moment dat lăudându-l pe Zelea Codreanu. Este şi motivul pentru care am încetat să mai frecventez Liga Studenţilor“, a arătat Cezar Paul Bădescu.

Întrebat direct de un jurnalist al agenției Mediafax dacă îl consider pe Corneliu Zelea Codreanu un criinal, Marian Munteanu s-a ferit să ofere un răspuns clar. „Justiția română a spus că nu (…). Nu știu. Aștept demult, de la istorici, de la justiție, să stabilească toate lucrurile legate ... Eu am ... când eram acuzat că aș fi legionar, să știți că atunci începusem să citesc și eu și am citit și eu câteva. Habar n-aveam, mai toți colegii mei, și erau foarte mulți, mai ales de ăștia tineri, când domnul Iliescu ne făcea legionari, ei ziceau, dom'le, înseamnă că e ceva de bine, dacă zice domnul Iliescu că ăia îs răi, stați puțin, să vedem despre ce-i vorba, că nu e chiar așa, lucrurile sunt complicate”, a declarat Marian Munteanu.Un alt apropiat al lui Marian Munteanu, Romaniţa Constantinescu, care a pus bazele Ligii Studenţilor alături de acesta, spune că Munteanu s-ar fi prefăcut, pe 22 decembrie 1989, că e rănit.„L-am cunoscut pe Marian Munteanu în 22 decembrie 1989 la Universitate la fântâna din faţa Arhitecturii. Avea o faşă de tifon în jurul frunţii. L-am întrebat dacă în noaptea dinainte fusese rănit. Mi-a spus franc: Nu, dar dă bine, nu găseşti?“, a spus Constantinescu, care a arătat că Munteanu avea o ostilitate faţă de evrei. „L-am cunoscut mai bine în Liga studenţilor, unde alături de Marian Mierlă se gătise legionar, cu cizme lungi şi suman. Când a venit Paul Cornea (pe atunci în ministerul învăţământului) să vorbească cu noi despre noua programă de studii, prelungirea studiilor, masterat, a zis că el nu vorbeşte cu evreii. Din spatele unui grup de presiune pe care îl controla şi cu care încerca să îi controleze pe ceilalţi era grandilocvent, găunos, misogin (ce să caute fetele în sindicat?), agresiv. Mie mi s-a făcut foarte repede lehamite. Mi s-a făcut frică. Mi-e ruşine că l-am cunoscut. Că am stat la o masă. Restul e istorie“, a mai spus Constantinescu, conform adevarul.ro.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
ghiseu
image
image
image
image
image
image
gradinita pexels jpg
icoana Becali jpg 2 jpg
ilustratie politie jpg
femeie batrana jpeg
gheorghe sarbu jpg
litoral jpg
new caledonia 1434179 1280 jpg
insula oi jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net