Respect! Mircea Ionescu Quintus împlinește 100 de ani

Ultima actualizare:

    Mircea Ionescu Quintus va fi decorat astăzi, 17 martie, cu cea mai înaltă distincție a statului român
Mircea Ionescu Quintus va fi decorat astăzi, 17 martie, cu cea mai înaltă distincție a statului român

Mircea Ionescu Quintus împlinește mâine, 18 martie, o sută de ani. Va fi onorat și decorat de președintele Klaus Iohannis cu Ordinul ”Steaua României” în rang de Ofiţer, cea mai înaltă distincţie oferită de statul român.

Născut în 1917, în plin Război Mondial, Mircea Ionescu Quintus s-a înscris în PNL la vârsta de 19 ani, a luptat în cel de-al Doilea Război Mondial, a fost deţinut politic în perioada comunistă, iar după Revoluţie preşedinte al PNL, ministru al Justiţiei, deputat şi de două ori senator. Mircea Ionescu Quintus va fi decorat vineri de preşedintele Klaus Iohannis, cu o zi înaintea împlinirii vârstei de o sută de ani, scrie news.ro.

Mircea Ionescu Quintus s-a născut pe 18 martie 1917, într-o familie de vechi liberali. Tatăl său, Ion Ionescu Quintus, a deţinut nu mai puţin de nouă mandate de parlamentar din partea PNL, iar fiul i-a urmat atât în cariera de jurist, cât şi în afinitatea politică pentru liberalism.

În perioada interbelică, duce mai departe tradiţia de familie şi urmează Facultatea de Drept a Universităţii din Bucureşti, iar după absolvirea din 1938, devine avocat. Îşi aminteşte exact ziua în care a devenit liberal, mai mult din întâmplare. Student fiind, pe 25 aprilie 1936 a fost rugat să rostească un discurs cu ocazia dezvelirii în oraşul său, Ploieşti, a bustului lui I.G. Duca, fostul premier liberal asasinat de legionari în 1933 pe peronul gării din Sinaia. Avea doar 19 ani, dar a rămas fidel Partidului Naţional Liberal vreme de peste opt decenii.

În 1947 s-a căsătorit cu Viorica, alături de care trăieşte şi astăzi.

Pentru că nu a renunţat la convingerile liberale, Quintus a suferit represaliile regimului comunist îndreptate împotriva membrilor partidelor istorice. A stat mai mulţi ani în lagăre, inclusiv la Canalul Dunăre - Marea Neagră.

După Revoluţia din 1989, Quintus a revenit în prim-planul scenei politice. S-a înscris în proaspăt reînfiinţatul Partid Naţional Liberal, iar în 1990 a intrat în Camera Deputaţilor pe listele partidului.

A fost ministru al Justiţiei în Guvernul Stolojan, lider al PNL timp de opt ani, senator. Din 2002 este preşedinte de onoare al Partidului Naţional Liberal.

În 2002, a fost decorat de preşedintele Ion Iliescu cu ”Steaua României” în grad de cavaler. Vineri, cu o zi înaintea împlinirii vârstei de o sută de ani, Mircea Ionescu Quintus va primi o nouă decoraţie din partea preşedintelui Klaus Iohannis, ”Steaua României” în grad de ofiţer.

Mircea Ionescu Quintus este scriitor, membru al Uniunii Scriitorilor, el publicând mai multe volume de epigrame. Una dintre acestea a rostit-o anul trecut pe scenă, cu ocazia aniversării a 99 de ani: ” Spre suta anii se adună / Ca prin păduri, semeţii brazi / Şi s-or găsi destui să spună / Ce mai înseamnă suta azi?”.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
ghiseu
image
image
image
image
image
image
pelerinaj sfantul dimitrie cel nou bucuresti program liturgic 864962 jpg
ulei de masline jpg
medic operatie pixabay
ilustratie politie jpg
kaufland jpg
images jpeg
sfantul mare mucenic iacob persul sfintii cuviosi natanael si pinufrie 158413 jpg
sare epsom jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net