Regina Ana se întoarce acasă

Ultima actualizare:

    La Curtea de Argeş se fac pregătiri  ca totul să fie perfect la 13 august
La Curtea de Argeş se fac pregătiri ca totul să fie perfect la 13 august

Oraşul Curtea de Argeş trebuie să strălucească, chiar şi într-o zi de doliu naţional. Zeci de muncitori trebăluiesc non-stop. Se văruiesc copacii, se refac marcajele rutiere, acoperişurile catedralei sunt curăţate. “O facem pentru Regină”, spun localnicii.

Un moment istoric: Regina Ana se întoarce acasă, la 13 august. Va dormi somnul de veci în Catedrala Arhiepiscopală din Curtea de Argeş. Adminstraţia locală “se dă peste cap” ca totul să fie perfect când Majestatea Sa va fi înmormântată.

Zilnic se fac planuri de asfaltare, reparaţii rapide, curăţenia oraşului, împrospătarea florilor şi a marcajelor rutiere. Cea mai grea bătălie cu timpul se dă pentru terminarea lucrărilor la noua catedrală, unde va fi mormântul.

“Iaca! Ce să facem? Văruim pomii! Apoi tundem iarba, o curăţăm. Trebuie să fie frumos, pentru că vine Regina. Şi chiar dacă ea nu mai vede, vede Regele. Sigur o să vină. Nu se poate altfel”, spune  o femeie  cu bidineaua în mână, citată de news.ro. Are mulţi pomi de văruit, dar nu se vaită, spune că o face cu plăcere. ”Doar e pentru Regină”, îşi explică femeia entuziasmul.

Dar cel mai intens se munceşte în zona mănăstirii şi a catedralei celei noi. Se lucrează la acoperiş, dar şi în interior. “La mănăstire totul trebuie să fie impecabil, când regii se întorc acasă”, zice un bărbat care taie iarba. “Vine Regina. Noi, toţi care lucrăm pe aici, suntem credincioşi. Zic c-o să fie mare de lume. Muncim cu drag, curăţăm iarba, uscăturile. Să vedeţi cum o să facă lumea când o vedea bijuteria noastră”, mai spune plin de trufie bărbatul.

Localnicii sunt mândri că vor avea grijă de Majestatea Sa Ana. “Îmi place că o aduce aici, la noi în ţară, să n-o lase acolo, la străini”, spune o femeie cu privirea printre icoane şi cruciuliţe.

Regina Ana se va odihni în catedrala nouă. Osemintele Regelui Carol al II-lea se află într-o criptă din curtea mănăstirii.

Miercuri, 3 august, a avut loc o ceremonie funerară în Elveţia, la Capela Beausobre din Morges, oficiată de un preot catolic. Regele Mihai a lipsit, la fel şi fiicele Irina şi Elena, dar şi fostul principe Nicolae. Irina a fost exclusă din familia regală, împreună cu fiul, Mihai, şi cu fiica, Angelica. Irinei i s-au retras drepturile succesorale la tronul României şi titulatura oficială după ce a fost arestată, alături de soţul său, John Walker, sub acuzaţia că a organizat pariuri şi lupte ilegale de cocoşi. Este sub supraveghere judiciară în America. Nicolae a fost exclus din linia de succesiune şi a pierdut titlul de principe, în 2015.

Catedrala din Curtea  de Argeș e pegătită  cu atenție pentru  înhumarea reginei
Catedrala din Curtea de Argeș e pegătită cu atenție pentru înhumarea reginei

Pomii sunt văruiți  pentru a da  localității un  aspect îngrijit
Pomii sunt văruiți pentru a da localității un aspect îngrijit

Zonele înverzite  sunt curățate  de frunze
Zonele înverzite sunt curățate de frunze

Trupul Reginei va fi adus în ţară marţi

Marţi, 9 august, la ora 15.15, sicriul cu corpul neînsufleţit al Reginei Ana va ajunge la Aeroportul “Henri Coandă”, de unde va fi transportat cu maşina la Castelul Peleş. Publicul nu va avea acces la ceremonie.

Castelul Peleş
Castelul Peleş

De marţi, 9 august, ora 17.00, până miercuri, 10 august, ora 18.30, corpul neînsufleţit al Reginei va fi aşezat în Holul de Onoare al Castelului Peleş. Publicul nu va avea acces, doar oficialităţile. În cursul serii, corpul neînsufleţit al Reginei va fi transportat la Bucureşti.

Joi, 11 august, şi vineri, 12 august, de la ora 8.00 la ora 22.00, toţi cei care vor dori să depună flori şi să se închine la catafalcul Reginei Ana vor putea veni la Sala Tronului de la Palatul Regal din Bucureşti (Calea Victoriei nr. 49 – 53). Intrarea este liberă. 

Sala Tronului din Palatul Regal din Bucureşti
Sala Tronului din Palatul Regal din Bucureşti

Sâmbătă, 13 august, la ora 10.55, sicriul cu corpul neînsufleţit al Reginei Ana va fi aşezat pe un catafalc în Piaţa Palatului Regal, unde va avea loc o ceremonie religioasă, apoi cortegiul funerar va merge, cu viteză redusă, până la Arcul de Triumf. 

Sâmbătă după ora 12.00, cortegiul funerar va porni spre Curtea de Argeş. La ora 15.00, va avea loc slujba de înmormântare în Pronaosul Noii Catedrale de la Curtea de Argeş.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
WhatsApp Image 2024 04 20 at 09 53 05 jpeg
image
image
image
image
image
image
Boieri fanarioţi călare şi o trăsură cu o familie de boieri de prim rang; desen de Chevalier Auguste de Henikstein
cavou Iulia Hasdeu jpg
virnant jpeg
Medgidia jpeg
Magazin FOTO  Unsplash jpg
geto daci jpg
FotoJet (22) jpg
ulei masline jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net