Regina Ana a fost vânzătoare înainte să-l cunoască pe Regele Mihai. Ce a învățat din asta

Ultima actualizare:

    Regele Mihai I al României și Regina Anafoto: arhivă personală
Regele Mihai I al României și Regina Anafoto: arhivă personală

Regina Ana a murit luni, 1 august, la vârsta de 92 de ani, într-un spital din Elveția. Regele Mihai, el însuși slăbit din pricina unei boli incurabile, i-a fost alături în ultimele zile. Povestea de dragoste a celui mai longeviv cuplu din storia monarhică a României va rămâne un exemplu de tandrețe și de naturalețe.

Puțină lume cunoaște însă chipul reginei din vremea când era, așa cum Majestatea Sa a marturisit într-un interviu pentru emisiunea ”Profesioniștii”, de la TVR1, ”doar Anne de Bourbon”.

Principesa Ana de Bourbon-Parma, fiică a Principelui René de Bourbon-Parma şi a Principesei Margareta a Danemarcei, s-a născut la Paris, în anul 1923. Apropiații i-au spus dintotdeauna Nanne. ”Așa îmi spunea fratele meu Jacques, pentru că nu putea pronunța Anne”, a explicat Regina. Jacques, unul din cei trei frați ai reginei, avea să-și găsească sfârșitul într-un accident de mașină în Danemarca. O mașină care intrase în depășire l-a lovit din contrasens.

Principesa a studiat pictura la Paris, dar a fost nevoită să renunțe, pentru a-și lua o slujbă. Poate părea stranie această decizie pentru o familie cu sânge albastru, în explicația spune multe despre tipul de educație primită de cea care avea să devină soția Regelul Mihai I.

”Părinții noștri au vrut ca toți să avem o slujbă. Asta e important. Trebuie să muncești. Pentru că munca îți dă libertate. Dacă nu muncești, ce ești? Îți pierzi vremea și te plictisești.”

”Nu prea mi se potrivea, dar îmi plăcea să aranjez vitrina”

În America, acolo unde Principesa Ana își urmase familia de la vârsta de 17 ani, viitoarea regină a fost vânzătoare la magazinul universal „Macy’s“. ”Am fost vânzătoare de panglici și flori artificiale. Nu prea mi se potrivea, dar era foarte plăcut să aranjez vitrina. E ciudat câți oameni pot cumpăra panglici și flori artificiale”, și-a amintit Regina Ana în interviul acordat Eugeniei Vodă.

A fost perioada în care viitoarea regină a învățat o lecție foarte prețioasă, pe care a aplicat-o tot timpul vieții. ”Am văzut atunci cum se poartă lumea cu vânzătorii. Unii sunt foarte amabili și politicoși, pentru alții pur și simplu nu exiști. De atunci am învățat să spun «mulțumesc» și «bună ziua celor care vând»”, a mai spus Regina Ana.

În septembrie 1943, s-a înrolat în Armata Franceză şi şi-a petrecut tinereţea pe front. Ca şi fraţii şi tatăl său, Principesa Ana a fost înrolată ca voluntar în cel de-al Doilea Război Mondial, timp de aproape doi ani şi jumătate. A avut mai întâi gradul de caporal, apoi a avansat la gradul de locotenent şi a primit „Crucea de Război“ a Franţei.

L-a cunoscut pe Regele Mihai la nunta Reginei Elisabeta

În noiembrie 1947, Regele Mihai a plecat la Londra pentru a asista la nunta verişoarei sale, Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii. După nunta Reginei Elisabeta, Regele Mihai a fost invitat la o recepţie de către Marele Duce Jean de Luxemburg la celebrul Hotel Claridge’s. aici l-a cunoscut Principesa Ana de Bourbon-Parma. Scena primei întâlniri a devenit, ea însăși, celebră. „Când am ajuns, am urcat la apartamentul unde ştiam că e mama. Intrând, am văzut-o pe regina Elena, pe ducesa de Aosta, pe sora ei şi pe mama. Iar de vorbă cu ele, în picioare, era un tânăr în uniformă... Cum nu ieşisem de multă vreme din armată, în loc să fac o reverenţă, am luat poziţie de drepţi şi l-am salutat lovind călcâiele ca un soldat! M-am simţit atât de umilită de mine însămi, încât am ieşit imediat.“

image
image
image
image
image
image
criminalisti politia nu treceti jpg
buget facturi energie jpg
Baie sare wuhaus com jpg
Eliminarea palmierilor plantați de Primăria Sectorului 3 în Piața Unirii din București. FOTO Inquam Photos / Sabin Cîrstoveanu
Captură de ecran din 2024 03 28 la 19 59 14 png
Gorj 1 jpg
sofer jpg
regele carol i wiki Descopera jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net