Regele Mihai I al României, 94 de ani de istorie

Ultima actualizare:

    Regele Mihai I al României are 94 de aniFoto: AP
Regele Mihai I al României are 94 de aniFoto: AP

Regele Mihai I al României (94 de ani) duce o luptă grea. De câteva săptămâni a aflat că suferă de carcinom epidermoid metastazant și leucemie cronică, motive pentru care a renunțat la aparițiile în public. Fiica sa, Principesa Margareta, este cea care îi va ține locul în toate acțiunile publice. Click! îți prezintă cele mai importante momente din viața celui mai iubit monarh al României.

Regele Mihai I s-a născut la 25 octombrie 1921, la Sinaia. Este fiul Regelui Carol al II-lea și al Reginei Elena.

Din iunie 1930, după plecarea Reginei-mamă în exil, Regele Mihai a rămas în grija tatălui . A urmat cursurile unei școli chiar la palat, cursuri de sport și a început pregătirea militară, iar la 16 ani a devenit sublocotenent în armata română.

În copilărie, vacanțele la mare erau preferatele Regelui Mihai
În copilărie, vacanțele la mare erau preferatele Regelui Mihai

Proclamat rege la 6 ani

Dupa decesul Regelui Ferdinand, din 1927, și ca urmare a faptului că Principele Carol a renunțat la statutul de Principe Moștenitor, Principele Mihai a fost proclamat Rege. Fiind minor, s-a instituit o Regență, compusă din Principele Nicolae, Patriarhul Miron Cristea și Preledintele Înaltei Curți de Casație, Gh. Buzdugan.

Deținător al tronului între 1940 și 1947

La 8 iunie 1930, Principele Carol a revenit în țară și a preluat tronul. Mihai I a primit titlul de Mare Voievod de Alba Iulia. În urma abdicării tatălui, la 6 septembrie 1940, a devenit Regele Mihai I.

În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, la 23 august 1944, Regele a hotărât trecerea României de partea aliaților săi tradiționali. Acest act de curaj a scurtat razboiul cu 6 luni si a cruțat viețile a sute de mii de oameni.Din 1944, Majestatea Sa Regele s-a opus din toate puterile instaurării autorității comuniste. În cele din urmă, a fost obligat să abdice la 30 decembrie 1947.

Căsătoria cu Ana de Bourbon-Parma

Regele Mihai și Principesa Ana de Bourbon-Parma s-au cunoscut la Londra. Monarhul i-a cerut mâna după doar o săptămână. S-au căsătorit la 10 iunie 1948, la Atena, iar Ana a devenit Regina Ana a României. Regerle Mihai are cinci fiice: Margareta, Elena, Irina, Sofia și Maria.

Principesa Margareta este prima fiică a Regelui Mihai și a Reginei Ana
Principesa Margareta este prima fiică a Regelui Mihai și a Reginei Ana

Principesa Margareta a fost desemnată la 30 decembrie 2007 drept moştenitoare a tronului cu titlurile de Principesa Moştenitoare a României şi de Custode al Coroanei României.

Principesa Moștenitoare Margareta s-a născut la Lausanne, în Elveţia, pe 26 martie 1949. Este prima fiica a Majestăţilor Lor Regele Mihai I şi Regina Ana ai României. Alteţa Sa Regală este licenţiată în Sociologie, Ştiinţe Politice şi Drept Internaţional a Universităţii din Edinburgh, Scoţia.

Regele Mihai și Regina Ana s-au căsătorit în 1948
Regele Mihai și Regina Ana s-au căsătorit în 1948

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Mitsuko Tottori Japan Airlines FOTO EPA EFE jpg
image
image
image
image
image
image
Tokyo FOTO Shutterstock
euro valuta bani pixabay jpg
batrana flori getty jpeg
supa oase1 jpg
pod pixabay jpg
piatra neamt jpg
4325ad6e 8121 4bcc a4cc efe2d686fa2c jpeg
smoothie ovaz1 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net