„Regele cuprului”, Horia Simu, reținut pentru o pagubă de 55 de milioane de euro adusă statului

Ultima actualizare:

    Horia Simu poate ajunge după gratii azi, dacă judecătorii dau curs cererii procurorilor
Horia Simu poate ajunge după gratii azi, dacă judecătorii dau curs cererii procurorilor

Omul de afaceri Horia Simu, care deține cea mai mare companie producătoare de cupru din România, Cuprom, a fost reținut azi-noapte de procurorii DNA într-un dosar în care e acuzat că a încasat ilegal 55 de milioane de euro. Banii i-a primit cu titlu de despăgubire, în locul unui teren de 9,75 hectare, revendicat de acesta. Azi ar putea ajunge după gratii.

Cel supranumit „regele cuprului” sau „bancherul cuprului”, cum este răsfățat, a fost săltat la miezul nopții pentru a da explicații despre modul în care a intrat în posesia celor 55 de milioane de euro. Banii îi încasase aparent legal, căci fusese despăgubit pentru o suprafață de teren de 9,75 de hectare, revendicată de acesta. Anchetatorii spun că, în perioada 2006-2008, Simu a prezentat Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor din cadrul Primăriei Capitalei o serie de documente eronate, cu scopul de a induce în eroare membrii comisiei și de a intra în posesia banilor. Printre aceste documente s-au aflat o adeverință medicală, care indica, în mod fals, o stare de sănătate precară a petentului, și un plan de identificare a terenului realizat eronat, pentru a crea impresia că acesta nu poate fi restituit în natură, ci doar în echivalent.

Astfel, beneficiind de sprijinul unor membrii ai comisiei, care au închis ochii la supraevaluarea făcută terenului în cauză, Horia Simu a primit peste 55 de milioane de euro pentru terenul situat în sectorul 6 al Capitalei (zona Virtuții-strada Fabricii), sub forma unor titluri de valoare nominală folosite în procesul de privatizare.

Procurorii DNA i-au percheziționat casa vreme de 12 ore și au ridicat de aici tablouri, bijuterii și ceasuri de lux. Bunurile vor fi expertizate și ar putea fi vândute pentru recuperarea prejudiciului produs statului în urma acestei manevre în urm acăreia Simu a intrat în poseisa unei averi în mod ilegal.

Horia Simu e un afacerist controversat. El a devenit cunoscut ca „bancher al cuprului” după ce a preluat compania Cuprom, singurul producător de cupru din România, împreună cu Horia Pitulea. Anterior, în 2003, a achiziţionat alături de alţi oameni de afaceri combinatele Pheonix din Baia Mare şi Elcond din Zalău, care au fuzionat sub titulatura Cuprom. Printre acţionarii companiei s-a regăsit, până la un moment dat, şi cumnatul lui Mircea Geoană, Ionuţ Costea, care a condus banca de stat EximBank în perioada 2009-2012, scrie Mediafax.

Simu figurează pe locul al doilea în topul dosarelor de despăgubiri ale Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP), instituţie aflată în subordinea primului ministru, cu despăgubiri obţinute de 466,7 milioane de lei.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
cum recuno ti un mecanic auto bun 5 calita i necesare jpg
image
image
image
image
image
image
Taxe impozite calculator FOTO Shutterstock
Cuplu de romani spania Captura Antena 3 jpg
titanic adobestock jpg
plante de apartament beneficii si ingrijire jpeg
Castelul Nopcsa din Săcel  Foto Daniel Guță  ADEVĂRUL (3) jpg
Ioana Ancuţa Popoviciu judecatoare accident 2 Mai jpeg
Hotelul de Gheata Balea Lac jpeg
seva mesteacan
image
actualitate.net
image
actualitate.net