Refuzi să te vaccinezi? Plătești tratamentul în caz de îmbolnăvire

Ultima actualizare:

    Cine va refuza să se vaccineze va fi bun de plată
Cine va refuza să se vaccineze va fi bun de plată

Legea prevenției în sănătate a iscat un adevărat scandal. Potrivit acestuia, românii care vor refuza să se vaccineze sau să participle la programe de prevenție ale Ministerului Sănătății vor achita parțial sau în totalitate costul tratamentului în caz de îmbolnăvire.

PNL a depus o iniţiativă legislativă conform căreia pacienţii care vor refuza programe de diagnostic precoce sunt buni de plată dacă se îmbolnăvesc.

Chiar şi cei diagnosticaţi cu cancer ar trebui să scoată bani din buzunar.

Propunerea legislativă a fost semnată de 128 de parlamentari, majoritatea de la PNL, 5 de la PSD, 3 de la UDMR, 9 de la minorităţi şi doi neafiliaţi.

”Orice cetățean poate să refuze vaccinarea sau participarea la programele de diagnostic precoce, dar, totodată, prin contractul-cadru se poate impune asiguraților să suporte parțial sau total costurile tratamentelor bolilor care ar fi putut fi prevenite. Astfel, asigurații pot să suporte costurile unor tratamente care altfel ar fi fost în totalitate gratuite. De exemplu, o pacientă cu cancer mamar depistat în stadiul 3 care a refuzat participarea la programele de depistare prin mamografie poate fi obligată să suporte o contribuție la costurile curative în cuantum de 10% sau 20%, dar fără a depăși anumite limite care se stabilesc prin contractul-cadru sau un pacient cu hipertensiune arterială care a refuzat să se prezinte la controlul medical, solicitat de medic, poate fi obligat să suporte nu doar 50% din costul tratamentului, ci 50% din toate costurile de diagnostic și tratament, inclusiv concediile de boală determinate. Într-o etapă ulterioară, probabil într-un termen rezonabil de 5 ani, să fie implementate și aplicate măsurile penalizatoare”, spun inițiatorii în expunerea de motive a proiectului de lege”.

”E inuman să plătești tratamentul”

Valeriu Zgonea, președintele Camerei Deputaților, nu este de acord cu o asemenea lege.

”E inuman ca, după ce ai cotizat o viaţă la sistemul de sănătate, să fii obligat să îţi plăteşti tratamentul. E datoria noastră să nu lăsăm oamenii simpli, fără posibilităţi, la mila PNL-iştilor, care vor ca pacienţii bolnavi de cancer să îşi plătească tratamentul dacă nu iau parte la controalele de prevenţie. De aceea, vă adresez rugămintea de a lua iniţiativă. Unii cetăţeni au lansat o petiţie prin care cer respingerea acestui proiect de lege. Eu am semnat-o şi vă îndemn să o faceţi şi voi”, a scris Zgonea pe Facebook.

Dacă legea prevenției va trece, Guvernul va înființa Agenția Națională de Prevenție în Sănătate, sub conducerea Ministerului Sănătății, care va fi responsabilă să  organizeze programe finanţate din bugetul de stat.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
teren de fotbal jpg
image
image
image
image
image
image
image png
petre roman mineriada jpg
Ce s a aflat despre Elena Ceausescu la 33 de ani de la Revolutie  Obiectul pe care il avea la ea in ultima zi de viata 1 jpg
extensii gene pexels jpg
saptamana patimilor jpeg
Prințesa Diana și William  foto   GettyImages jpg
Alejandra Marisa Rodríguez jpg
lisa pisano transplant rinichi porc afp jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net