Reducerea TVA 9% a intrat în vigoare. Ce alimente au prețuri mai mici

Ultima actualizare:

    A intrat în vigoare reducerea TVA 9%foto: Lucian Muntean
A intrat în vigoare reducerea TVA 9%foto: Lucian Muntean

TVA (taxa pe valoare adăugată) a scăzut luni (1 iunie) de la 24% la 9% . Prețurile se vor schimba pentru băuturi fără alcool, semințe, plante pentru prepararea mâncării și pentru animalele vii destinate consumului sau producerii de alimente. Alimentele sunt cu 12% mai ieftine.

Reducerea TVA 9% se aplică, în general, la produsele lactate, ouă,  animalele vii destinate consumului alimentar, cafea, mirodenii și alte produse destinate consumului alimentar, relatează Mediafax.

TVA 9%: prețul alimentelor scade

Produsele din comerț ar trebui să aibă deja prețuri mai mici. De exemplu, dacă pentru o bucată de caşcaval de 250 grame, cu preţul de 10 lei fără TVA, clienţii plăteau 12,4 lei cu TVA de 24%, de luni (1 iunie) vor plăti 10,9 lei, și vor economisi 1,5 lei. Chiar și producătorii agricoli vor aplica reducerea TVA 9% , la fel ca și comerciantul, indiferent de destinația alimentelor.

Restaurantele sunt obligate și ele să aplice reducerea TVA 9%

Restaurantele care livrează mâncare ce va fi servită în afara locației sunt obligate să aplice reducerea TVA 9%, deoarece nu este considerată prestare de servicii. Se consideră că livrarea alimentelor atrage după sine aceeaşi cotă de TVA.

În mod normal, cumpărătorii ar trebui să găsească noile prețuri în orice magazin, iar pe bonul fiscal trebuie să apară scris, sub totalul de plată, cât a însumat TVA de 9% şi cât TVA de 24% (în cazul produselor cu cotă standard).

Supermarketurile au aplicat, în avans, reducerea TVA 9%

Consiliul Concurenței i-a avertizat pe retaileri că va verifica la nivel național evoluția prețurilor și după reducerea cotei, pentru a vedea dacă efectul este menținut în timp, conform Hotnews.ro. Unii retaileri au decis să reducă prețurile cu noul TVA 9% chiar de duminică (31 mai).Cele mai râvnite sunt produsele de bază, precum carnea, ouăle și laptele.

Cora România s-a angajat că va afișa în toate magazinele atât prețul vechi (cu TVA de 24%), dar și pe cel nou (TVA de 9%). Totodata, Cora va indica modul în care prețurile vor scadea cu 12,09%, costul unui produs cu valoarea de baza de 1 leu, spre exemplu, reducandu-se de la 1,24 lei la 1,09 lei, respectiv cu 0,15 lei.Carrefour a anuntat  că a "înghețat" prețurile produselor supuse reducerii TVA la 9 %, iar de la 28 mai a început să aplice în avans măsura pentru unele produse.Kaufland a comunicat că a scăzut în avans preturile, de la 26 mai, în cazul anumitor produse, iar reducerea TVA 9% va fi transferată în totalitate clientului, de luni (1 iunie), pentru toate alimentele vizate.Aplicarea reducerii TVA 9%, de la 1 iunie, ar urma să contribuie cu o creștere adițonală a PIB de 0,6% până la sfârșitul anului, potrivit Ministrului Finanțelor Eugen Teodorovici.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Soldații ucraineni evacuează locuitorii din localitățile de lângă granița cu Rusia FOTO PROFIMEDIA
image
image
image
image
image
image
image png
Verde pentru Biciclete
podul giurgiu ruse jpg
Regele Charles si Printul William Foto GettyImages (3) jpg
vreme furtuna png
airplane cabin 7022154 1280 jpg
pofta manacare jpg
Copil spital
image
actualitate.net
image
actualitate.net