Reacția Muzeului Țăranului Român, după scandalul cu credincioșii extremiști

Ultima actualizare:

    Reprezentanții Muzeului Țăranului Român condamnă reacția scandaloasă a grupului de credincioși extremiști
Reprezentanții Muzeului Țăranului Român condamnă reacția scandaloasă a grupului de credincioși extremiști

Reprezentanții Muzeului Țăranului Român au transmis un comunicat de presă prin care-și exprimă opinia cu privire la momentul jenant petrecut în seara de 4 februarie, când un grup de credincioși cu viziuni radicale au întrerupt vizionarea publică a unui film cu tematică gay. Reprezentanții muzeului spun că nu pot face rabat de la anumite categorii culturale sau sociale și ele trebuie înțelese și tolerate așa cum sunt.

În comunicat este precizat că rolul muzeelor este acela de o promova valoarea socială, fiind cea care ne definește ca oameni și care ne schimbă viața:

"Organizația noastră promovează în rândul societății civile și a membrilor săi una dintre valorile esențiale ale muzeului și anume valoarea socială. Este acea valoare prin care muzeele pot schimba viețile oamenilor, cu ajutorul căreia noi existăm pentru oameni și spunem povești despre orice fel de oameni. De asemenea, prin valoarea noastră socială ne transformăm în spații unde toate culturile, toate nevoile de învățare și de exprimare sunt întâmpinate și se manifestă liber. Muzeele noastre fac eforturi foarte mari pentru a se adapta marilor teme contemporane ale societății pentru care căutăm ”replici” și puncte de vedere expoziționale sau pedagogice, iar toleranța, problema emigrației, înțelegerea reciprocă sunt fundamentale pentru a ne demonstra rolul nostru de contributori ai marii întreprinderi sociale din care facem cu toții parte" a transmis MȚR.

"Condamnăm reacțiile isterice și deplasate care au avut loc aseară, la Muzeul Țăranului Român, în timpul proiecției filmului ”120 de bătai pe minut”. Conflictul a fost generat de ”un grup de creștini” care nu a înțeles că muzeul în care se aflau tratează universul rural nu numai din perspectiva trecutului, dar și în strânsă relație cu alteritatea satului românesc din zilele noastre, cu noua tipologie a țăranului român, implicat nefericit în acest scandal. În situația în care acest grup acuzator ar fi vizitat muzeul, ar fi înțeles că lumea s-a schimbat, satul românesc s-a schimbat, dar din păcate numai reprezentanții acestuia nu s-au schimbat."

Reprezentanții MȚR sunt de părere că reacția scandaloasă a grupului respectiv față de filmul "120 de bătăi pe minut" este oportunitatea de a continua să pomoveze și să abordeze astfel de teme sensibile pentru societate:

"Rețeaua Națională a Muzeelor din România consideră că acest scandal inutil este totuși o oportunitate foarte mare pentru muzeele noastre pentru a deveni actori sociali mult mai implicați în comunitățile pe care le servesc, de a fi mult mai interesate în abordarea cu curaj și obiectivă a unor teme care derutează societatea, care ne atomizează, care încă nu și-au consumat stereotipurile și care dau de multe ori o percepție și o interpretare greșită asupra lucrurilor care contează cu adevărat. Eșecul unor grupuri precum cel care a perturbat buna desfășurare a unui eveniment muzeal, este parțial și eșecul nostru, al muzeelor. Suntem convinși că aceste manifestări anormale din spațiile unor muzee vor dispărea cu timpul, iar elementul care ne dă speranțe chiar și în privința grupului de contestatari de aseară este faptul că acesta a folosit în sprijinul intervenției lor un vers dintr-o celebră melodie a nu mai puțin celebre trupe Pink Floyd, «Leave the kids alone»."

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
IMG 0107 jpeg
image
image
image
image
image
image
Pensionatul Domnesc de Fete jpg
bătrâni  foto   Shutterstock jpg
ambulanta jpg
aeroport foto pixabay jpg
masa de paste shutterstock jpg
maramures paste1 jpg
bujori1 jpg
supermarket 5202138 1280 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net