Reacţia dură a MAE, după ce un oficial italian s-a lăudat că a bătut un român

Ultima actualizare:

    Aliano s-a lăudat pe Facebook cu fapta safoto arhivă personală
Aliano s-a lăudat pe Facebook cu fapta safoto arhivă personală

Autorităţile române au reacţionat la gestul făcut de un oficial italian, care s-a lăudat că a bătut un român.

Anthony Aliano, un membru al Consiliului municipal al oraşului italian Montesilvano din Italia, s-a lăudat pe pagina personală de Facebook cu felul în care a bătut un cetăţean despre care susţine că este posibil să fi fost român.

Ministerul Afacerilor Externe a dat presei un comunicat în care denunţă atitudinea xenofobă şi prejudecăţile la adresa cetăţenilor români. 

"Considerăm inadmisibilă atitudinea exprimată de un politician, reprezentant al administrației locale din Italia, ale cărui afirmații injurioase la adresa unui presupus român denotă o evidenta atitudine xenofobă si prejudecăți grave la adresa cetățenilor românilor în ansamblu, fiind in același timp un îndemn direct la violență", a precizat Brândușa Predescu, purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe, printr-un comunicat, conform romaniatv.net. 

Mai mult, aceasta menţionează că este inadmisibil ca un oficial al administrației locale dintr-un stat membru UE, "prieten și partener", să se exprime, chiar și pe o rețea de socializare, într-un mod denigrator față de alți cetățeni europeni, față de români. "O astfel de atitudine este cu atât mai de neînțeles cu cât se manifestă, chiar dacă singular, în Italia, unde comunitatea românească, într-o proporție absolut covârșitoare, a dovedit ca se poate integra si aduce un aport incontestabil și recunoscut ca atare în nenumărate rânduri de autoritățile italiene la dinamica pozitivă a societatii și economiei acestei țări. Mai mult decât atât, asemenea afirmații, cu evidentă conotație xenofobă, afectează și decredibilizează rolul de model și de reper moral pentru comunitate pe care orice ales local într-o administrație europeană ar trebui să și-l asume", a mai spus purtătorul de cuvânt al MAE.

În acelaşi document se menţionează că România condamnă public atitudinile xenofobe însoţite de violenţă şi că toţi românii au drepturi egale cu ceilalţi cetăţeni europeni. "România respinge orice manifestare prin care cetățenii săi sunt discriminati, etichetați jignitor și denigrați în societățile europene în care au ales să trăiască, exercitandu-și drepturile egale cu toți ceilalți cetățeni europeni. Din această perspectivă, România nu va ezita să se disocieze și să condamne public atitudini de tipul celei menționate care promovează xenofobia însoțită de violență si care, in mod deliberat, stimuleaza manifestari și poziții politice extremiste, în contrast total cu valorile europene", potrivit aceluiaşi comunicat.

Consilierul local din oraşul Montesilvano, Anthony Aliano, a povestit pe Facebook că se afla la volan, când un pieton român, cu un câine mare, i-a tăiat calea. Furios că a fost pe punctul de a fi călcat, românul a lovit maşina cu piciorul. Aşa că politicianul s-a dat jos şi i-a dat doi pumni. Iar după ce l-a bătut pe român, italianul i-a reproşat că atunci când a fost în România, în interes de serviciu, a fost tratat rău.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Anca Ababneh Dumitrovici  jpg
image
image
image
image
image
image
Infographic 02 png
fond postasi 2 1698256806 jpg
Manastirea Cernica FOTO Shutterstock
casa florilor jpg
dus jpg
iluzie optica jpg
Rione Terra Volcano jpg
cirese advertorial img 4 jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net