Răspunsul uluitor al ANAF la întrebarea „de ce sunt cozi la ghişee?”

Ultima actualizare:

    Cozile la ghişee vor exista mereu întrucât numărul contribuabililor este mai mare decât cel al angajaţilor ANAF, susţine instituţiaFoto: arhiva Click!
Cozile la ghişee vor exista mereu întrucât numărul contribuabililor este mai mare decât cel al angajaţilor ANAF, susţine instituţiaFoto: arhiva Click!

Administraţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) a publicat pe Facebook concluziile unui raport al Băncii Mondiale cu privire la uşurinţa cu care contribuabilii plătesc impozitele.

Ideea principală a acestui raport, intitulat „Paying Taxes 2015”, este că în România dările către stat se achită foarte uşor.

„Știați că România se situează în fața Germaniei, Poloniei, Franței, Cehiei, Spaniei și Italiei la capitolul "ușurința cu care se plătesc taxele"?

În spațiul public este vehiculată foarte des ideea potrivit căreia contribuabilii depun eforturi foarte mari pentru a-și achita taxele și impozitele administrate de ANAF, din cauza numărului mare de plăți și al lipsei informatizării.

Potrivit raportului "Paying Taxes 2015", România ocupă locul 52 din 189 în clasamentul general, după o urcare de 82 de poziții față de raportul anterior, ceea ce confirmă eforturile depuse în cadrul reformei ANAF, concretizate în optimizarea plății taxelor și impozitelor.

Același raport ne mai arată că, în cadrul UE, suntem pe poziția a 12-a din 28 de țări, atunci când vine vorba de numărul orelor alocate de contribuabili pentru plata impozitelor și a taxelor”, se arată în mesajul publicat de ANAF pe Facebook.

Lauda de sine nu miroase a bine

Reacţiile oamenilor au venit imediat, acuzând instituţia că nu cunoaşte situaţia reală din teren. Un utilizator a fost extreme de vehement: “Eu cred că trăiţi pe altă lume. Dvs, cei din serviciul de comunicare şi bla bla, când aţi fost ultima dată la un ghişeu ANAF să plătiţi o taxă? Dacă aţi fi fost, v-ar izbit în nas mirosul de grajd, v-ar fi oripilat îngrămădeala, căldura, jegul, v-ar fi revoltat ideea că în 2015 nu se pot plăti taxe cu un card bancar (aceasta este situaţia la sediul din Brâncoveanu, S4).

Eu propun să mai coborâţi din birou, să-l luaţi şi pe dl ministru cu dvs, şi să faceţi o vizită în câteva locaţii, acolo unde oamenii stau la cozi să plătească dările. Şi apoi treceţi şi pe la sediile direcţiilor de impozite şi taxe locale (mai precis Sector 4 - Niţu Vasile), să vedeţi ce înseamnă mediu civilizat de încasare a taxelor şi respect pentru contribuabil. Mi se pare o aroganţă maximă să contestaţi realitatea din teren în baza unui raport făcut de nişte gulere albe în nişte birouri, pe bază de estimări şi extrapolări probabil grosolane”.

Răspunsul ANAF este cel puţin ciudat, în unele aspecte, pentru acest cetăţean: “Raportul este alcătuit pe baza realității, respectiv pe baza numărului de plăți care nu este o estimare, ci o cifră exactă, verificabilă, și pe baza instrumentelor puse la dispoziție contribuabililor, instrumente care sunt de asemenea, reale și verificabile.

Persoanele care aleg, de exemplu, să depună declarațiile la ghișee, în loc să utilizeze sistemul de depunere electronică, trebuie să știe că numărul contribuabilior este mult mai mare decât cel al angajaților noștri și că, în aceste condiții, se vor forma întotdeauna cozi.

Persoanele fizice au la dispoziție Spațiul Privat Virtual unde pot solicita și primi documente fără a se deplasa la ghișee. În ce privește plata cu cardul, vă informăm că trezoreriile țin de Ministerul de Finanțe, nu de ANAF, chiar dacă funcționează în sediile noastre. Plata impozitelor se poate face, de asemenea, folosind sistemul de e-banking, fără a te deplasa la ghișee. Vă sfătuim să folosiți cu încredere instrumentele online puse la dispoziție de ANAF, instrumente care au fost create tocmai pentru a oferi servicii de calitate contribuabililor”.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
image png
image
image
image
image
image
image
cutremur napoli jpg
slabire medicament cura   foto pixabay jpg
sfintii imparati constantin si mama sa elena images jpeg
gradina bloc pexels jpg
extrageri loto
aeroport cluj pixabay jpg
drum pixabay jpg
Magazin FOTO  Unsplash jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net