Profesorii de Sport din Sibiu iau lecții de prim ajutor pentru a-și ajuta elevii

Ultima actualizare:

    Dascălilor le-a fost ușor să aplice manevrele de resuscitare pe manechin, dar știu că va fi mai greu într-o situație reală
Dascălilor le-a fost ușor să aplice manevrele de resuscitare pe manechin, dar știu că va fi mai greu într-o situație reală

Dascălii din Sibiu lasă catedra pentru a se așeza în bănci. Un proiect de educație medicală, derulat de Fundația Polisano cu sprijinul Serviciului de Ambulanță Sibiu, își propune să instruiască circa 150 de profesori de Educație Fizică și Sport din oraș în acordarea primului ajutor. Beneficiarii indirecți sunt cei peste 8.000 de elevi sibieni care urmează această disciplină la școală.

Cursurile de instruire au debutat în luna octombrie a acestui an și vor continua în noiembrie. Până la sfârșitul acestei luni, circa 150 de profesori de Educație Fizică și Sport din școlile gimnaziale, liceele și de la cluburile sportive școlare din oraș vor învăța să facă resuscitare cardio-respiratorie. Complementar, dascălii vor fi instruiți să acționeze în caz de șoc anafilactic și înec cu alimente. Totul pentru siguranța elevilor.  

„Am demarat acest proiect în colaborare cu Serviciul de Ambulanță Sibiu plecând de la necesitatea dascălilor de a face față unor situații de criză. Au fost cazuri în care copiilor li s-a făcut rău la școală. În alte localități din țară au fost copii care au decedat din cauză că nu a intervenit nimeni prompt. Chiar și eu, ca părinte, m-aș simți mai bine să știu că profesorii sunt pregătiți să acorde primul ajutor până să vină ambulanța”, a declarat pentru ziarul nostru Cătălina Costache, director executiv al Fundației Polisano.


    Cătălina Costache, director executiv al Fundației Polisano
Cătălina Costache, director executiv al Fundației Polisano

Dascălii vor primi manuale și truse de prim ajutor, pe care le vor lua la școală. Kiturile de salvare conțin dotări necesare intervențiilor de urgență, precum batista salvatorului (pentru respirație gură la gură), gulerul cervical (pentru imobilizarea gâtului în caz de loviri) sau injecțiile cu adrenalină.

Cursurile se țin în incinta Casei Corpului Didactic, iar proiectul e susținut financiar de Primăria Municipiului Sibiu. Pe 7 noiembrie are loc o nouă sesiune de instruire, la care au fost programați profesori de la Colegiul Economic „George Barițiu”, Colegiul Național Pedagogic „Andrei Șaguna”, Colegiul Național „Gheorge Lazăr”, Școala Gimnazială nr. 1, Liceul de Artă, Școala Gimnazială „Regina Maria”, Colegiul Național „Samuel von Brukenthal” și multe altele.

Anul trecut, cursurile au fost dedicate profesorilor din învățământul primar. Atunci, peste 200 de dascăli au învățat tehnici de prim ajutor, pe care le pot aplica acum în cazul în care elevii se simt rău la ore. Anul viitor, Fundația Polisano are în plan să aducă aceste cursuri și în atenția elevilor de clasa a X-a.


    Profesorii sunt chemați în serii de câte 20, la Casa Corpului Didactic
Profesorii sunt chemați în serii de câte 20, la Casa Corpului Didactic

Poate că aceste tragedii puteau fi evitate

Circa 70.000 de români mor în fiecare an fiindcă nu beneficiază de ajutor în primul minut de la declașarea unei crize. Primul ajutor acordat unui cardiac este esențial pentru viața lui, până la venirea ambulanței. Din nefericire, astfel de tragedii se petrec în școlile românești, fără ca cineva să fie suficient de pregătit și de stăpân pe sine pentru a reacționa.

9 octombrie 2017

Un văiat de 8 ani, elev în clasa a treia la o şcoală gimnazială din Cluj-Napoca, a murit în timpul unei pauze. Copilul avea probleme cardiace și nu a beneficiat de manevre de resuscitare decât la sosirea unui echipaj SMURD. Deși s-au chinuit o oră să-l țină în viață, paramedicii nu au reușit.

„Un elev în vârstă de 8 ani, din clasa a III-a, de la Şcoala Gimnazială Iuliu Haţieganu Cluj-Napoca a decedat luni din cauze medicale. Era într-o pauză, pe hol, şi a căzut jos. Un echipaj SMURD a intervenit şi a efectuat timp de o oră manevre de resuscitare, dar din păcate s-a constatat decesul. Avea o problemă medicală congenitală, fusese operat pe inimă în urmă cu un an. A mai avut un episod anterior în care a căzut, mai avusese probleme de acest gen”, declara la vremea respectivă șeful ISJ Cluj Valentin Cuibuș.

21 septembrie 2017

Încă un băiețel de opt ani, elev la școala din comuna Putineiu (județul Teleorman), a murit după ce i s-a făcut rău în timpul orei de sport.

„La începutul orei de sport a leșinat. A fost dus la cabinetul medical. Apoi a fost dus la spital de părinți cu salvarea chemată de scoală. Înțeleg că a făcut stop cardiorespirator. Este deschisă o ancheta la nivelul școlii. Deschidem o anchetă și la Inspectoratul Școlar Județean, în funcție de concluziile autopsiei și ale poliției. Nu este vorba de efort fizic”, a declarat, pentru Agerpres, inspectorul general școlar Valeria Gherghe.

În urmă cu câțiva ani, un alt copil al acestei familii a murit din aceeași cauză, stop cardio-respirator.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
horoscop png
image
image
image
image
image
image
facebook1 jpg
emil racovita colaj captura video jpg
Bronz - arsuri solare FOTO Shutterstock
62137595 jpg
fructe pexels jpg
biserica de la ersig adevarul ro jpg
avion pexels jpg
protest studenti gaza 2 768x576 jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net