Președintele „Mișcării 64 de comitate” Transilvania a fost reținut

Ultima actualizare:

    Szőcs Zoltán urmează să fie dus la Curtea de Apel cu propunere de arestareFoto: mediatica.ro
Szőcs Zoltán urmează să fie dus la Curtea de Apel cu propunere de arestareFoto: mediatica.ro

Președintele „Mișcării de Tineret 64 de Comitate” Transilvania, Szőcs Zoltán a fost reținut de DIICOT (Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism), marți noapte (29 decembrie). El este acuzat că i-ar fi instigat pe membrii organizației să realizeze dispozitive explozive, unul dintre acestea urma să fie detonat în Covasna, de Ziua Națională a României.

Procurorii DIICOT l-au reținut pe Szőcs Zoltán pentru instigare la săvârșirea de acțiuni împotriva ordinii constituționale și instigare la nerespectarea regimului materiilor explozive, relatează Mediafax.

Președintele „Mișcării de Tineret 64 de Comitate” Transilvania urmează să fie dus, miercuri (30 decembrie), la Curtea de Apel București cu propunere de arestare preventivă.

Într-un comunicat de presă, DIICOT a arătat că în 10 octombrie, Szőcs Zoltán i-a instigat pe membrii organizației Târgu Secuiesc a „Mișcării de Tineret 64 de Comitate” Transilvania să realizeze o bombă improvizaă pe care să o detenoze în public, la Târgul Secuiesc, pe parcursul desfășurării paradei de 1 Decembrie. Atentatul a fost dejucat, iar unul Beke Istvan, cel despre care se crede că a confecționat dispozitivul explozibil, a fost arestat preventiv.

"Există suspiciunea rezonabilă că, în realizarea obiectivelor revizionist-separatiste pe care structura naţionalist-extremistă «Mişcarea de Tineret 64 de Comitate» - HVIM le promovează în Transilvania în scopul realizării, inclusiv prin acte de violenţă îndreptate împotriva cetăţenilor români şi a bunurilor acestora, dezideratului de îngreunare/împiedicare a autorităţilor române în actul de exercitare a puterii de stat în zona aşa-zisului «Ţinut Secuiesc», ca etapă a procesului ce vizează refacerea «Ungariei Mari», în calitate de preşedinte al HVIM Transilvania, la data de 10.10.2015, în cadrul unei şedinţe la care au participat membrii structurilor locale ale extensiilor în România ale HVIM, suspectul S. Z.”, se arată în comunicatul DIICOT.

Ce este „Mișcarea de Tineret 64 de Comitate”

”Mișcarea de Tineret 64 de Comitate” (HIVM) a fost înființată în anul 2001 în Ungaria, de către Toroczkai Laszlo, un extremist maghiar, antiromân și antisemit. Cele ”64 de comitate” din titulatura mișcării trimit la forma de organizare administrativ-teritorială a Ungariei din perioada austro-ungară.

Orgaqnizația pledează pentru refacerea Ungariei Mari, are un profund caracter extremist antiromânesc și antisemit și dispune de filiale în județele Harghita, Covasna, Cluj, Arad și Bihor. Membrii acestei mișcări militează pentru anularea Tratatului de la Trianon și alipirea Transilvaniei la Ungaria.

La 11 septembrie 2010,„Mițcarea de Tineret 64 de Comitate” a inițiat și organizat aniversarea a 70 de ani de la Dictatul de la Viena (30 august 1940), în urma căruia România a fost dezmembrată teritorial. România a fost silită atunci să cedeze aproape jumătate din teritoriul Transilvaniei (43.492 km² n.r) în favoarea Ungariei. Acest act a fost impus de Germania Nazistă şi Italia fascistă în timpul celui de-Al Doilea Război mondial sub titlul de „arbitraj”.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Soldații ucraineni evacuează locuitorii din localitățile de lângă granița cu Rusia FOTO PROFIMEDIA
image
image
image
image
image
image
vreme furtuna png
airplane cabin 7022154 1280 jpg
pofta manacare jpg
Copil spital
apicultorii au pierdut multe albine
shutterstock 1710655687 jpg
Arsenie Boca cap jpg
image png
image
actualitate.net
image
actualitate.net