Poştaşul vine de azi să vă dea cardul de sănătate

Ultima actualizare:

    O parte din carduri  este distribuită  azi de poştaşiFoto: Dorin Constanda
O parte din carduri este distribuită azi de poştaşiFoto: Dorin Constanda

Zi importantă pentru români! Poştaşii vin de azi la uşă ca să ne împartă cardurile de sănătate. Ele sunt pregătite şi aşteaptă la oficiile poştale să fie puse în tolbă.

Cardurile naţionale ajung la persoanele care plătesc contribuţii la sănătate. Vorbim despre 13,6 milioane de români, care au peste 18 ani. Primii care vor intra în posesia lor, începând de azi, sunt bucureştenii. La Oficiul Poştal 39, din Capitală, angajaţii se pregăteau, ieri, pentru împărţirea cardurilor. ”Am primit o parte din ele de la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS).

Sunt puse în plicuri, cu adresa beneficiarului, noi trebuie doar să le distribuim. În total, vom împărţi 50.000 de carduri, câte 1.000 pe zi”, ne-a declarat Michaela Crăciun, dirginta de Poştă. La nivel naţional, vor fi preluate în reţeaua poştală câte 600.000-700.000 de carduri pe zi, în cinci tranşe pentru fiecare judeţ, astfel că în 20 de zile lucrătoare de la recepţionarea lor, Poşta Română e obligată să le distribuie. 2,5 milioane de carduri vor fi date în această lună, urmând ca până la sfârşitul anului alte 9,5 milioane să ajungă la posesorii lor. Restul de 1,6 milioane vor fi livrate în următorii patru ani şi sunt destinate celor care vor împlini 18 ani.

În cazul în care nu sunteţi găsiţi acasă, poştaşul vă lasă avizul, pe care a trecut numărul lui de telefon, la cutia poştală. Se întoarce şi a doua zi la dv. Dacă nici de data asta nu reuşeşte să vi-l înmâneze, mergeţi la oficiul poştal de care aparţineţi. Cardul rămâne aici zece zile, după care pleacă la sediul CNAS şi îl puteţi ridica după alte zece zile lucrătoare.

Imediat ce aţi intrat în posesia lui, vă duceţi la orice clinică medicală care are contract cu CNAS ca să-l activaţi. Îl personalizaţi cu un cod PIN, format din patru cifre, iar când aveţi timp mergeţi la medicul de familie ca să vă treacă pe el istoricul medical. Cardul naţional va face dovada calităţii de asigurat şi va confirma prezenţa dv. la consultaţii. Din ianuarie 2015, fără el nu mai puteţi primi asistenţă medicală gratuită.

Ce conţine cardul de sănătate

Aşa arată cardurile  de sănătate
Aşa arată cardurile de sănătate

Cardul naţional de sănătate are inscripţionat numele, prenumele, codul de asigurat şi numărul de identificare.

Pe cip se vor înregistra grupa sanguină şi Rh-ul, dacă aveţi un diagnostic medical cu risc vital sau suferiţi de boli cronice, acceptul pentru prelevarea de organe, după deces, numele, prenumele şi datele de contact ale medicului de familie.

Informaţiile pot fi accesate de către CNAS, medicul de familie, medicul specialist, furnizorii de servicii medicale.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Tanc american M1 Abrams FOTO Getty Images
image
image
image
image
image
image
banner mama luiza melencu png
vaccin gripa jpg
Dieta post cinci zile beneficii jpg
sorina pintea jpeg
Ion Iliescu. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
femeie cu haine  foto   Shutterstock jpg
Canicula - caldura - termometru -meteo - FOTO Shutterstock
image png
image
actualitate.net
image
actualitate.net