Poluare masivă lângă plaja Vadu. Reziduuri petroliere mustesc în pământ pe hectare întregi de rezervație

Ultima actualizare:

    Reziduurile de petrol se pot infiltra în pânza freatică și ajunge în apa mării
Reziduurile de petrol se pot infiltra în pânza freatică și ajunge în apa mării

Situație periculoasă în apropierea plajei sălbatice de la Vadu. Hectare întregi de rezervație au fost poluate cu reziduuri petroliere, care mustesc în pământ, foarte aproape de mare.

Dezastrul ar fi pornit de la niște conducte îngropate în pământ ce duc la două bazine vechi unde în trecut erau depozitate reziduuri petroliere. Niciunul dintre ele nu a fost curățat, iar substanțele periculoase s-au infiltrat în sol, anunță PRO TV. Zona se află în Rezervația Biosferei Delta Dunării.

„Plaja de la Vadu, un colț de rai, o zonă sălbatică inclusă în aria protejată "Rezervația Biosferei Delta Dunării", este în pericol”, a scris ieri pe Facebook deputatul USR Stelian Ion. Potrivit acestuia, situația a fost semnalată de locuitori încă de anul trecut, sesizând autoritățile cu privire la poluarea masivă cu hidrocarburi a unei întinse suprafețe de teren din apropierea satului lor. Petrolul a ieșit la suprafață pe terenul unui fost iaz de decantare, iar în imagini se vede cum solul a devenit o mlaștină de reziduuri petroliere.

Solul mustește de petrol
Solul mustește de petrol

„Poluatorul nu a luat până acum nicio măsură pentru decontaminarea zonei, deși solul mustește de păcură. Timp de un an, Ministerul Mediului, Agenția pentru Protecția Mediului, Garda de Mediu au dormit în front. Acum se procedează la înlocuirea conductei cu pricina, dar fără evaluarea impactului asupra mediului. De ce? Pentru că așa apreciază Agenția pentru Protecția Mediului Constanța. Așadar, deși lucrarea afectează cca 43.200 mp de teren, deși în acea zonă a existat deja un caz de nerespectare a standardelor de calitate a mediului, APM Constanța are amnezie. Menționează în Decizia etapei de încadrare nr. 11030/06.05.2020 că nu a existat anterior în acea zonă nicio situație de nerespectare a standardelor de mediu”, mai scrie deputatul.

Poluare pe plaja de la Vadu. Cât de periculoasă e situația

Mirosul puternic de petrol se simte de cum ieși din satul Vadu și te îndrepți spre plaja sălbatică. „Nouă, ca săteni, ne e frică să folosim apa, iar turiștii care vin sunt speriați pentru că simt mirosul și nu înțeleg de la ce vine”, a declarat pentru PRO TV Gabriel Ruse, un localnic. Deputatul Stelian Ion susține că toate acele zeci de tone de sol îmbibat cu petrol pot afecta pânza freatică, poluează terenul și aerul. „Pentru că demersurile locuitorilor din această zonă au fost ignorate, m-am adresat direct Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor. Am solicitat să se analizeze cu atenție acest caz și să fie dispuse măsuri pentru determinarea cauzelor, evaluarea gravității poluării și decontaminarea solului. Faptele sunt grave și nu vor putea fi acoperite la nesfârșit”, susține deputatul de Constanța.

Se pare că terenul respectiv a fost al unui fost iaz de decantare ce aparține Rompetrol Rafinare, care nu a comentat până acum situația. 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
lucian mandruta jpg
image
image
image
image
image
image
barbat ceasca ceai cafea 12 30 2009 2 35 02 pm jpeg
BUCHETTE DEL VINO FLORENTA jpg
Pensionatul Domnesc de Fete jpg
bătrâni  foto   Shutterstock jpg
ambulanta jpg
aeroport foto pixabay jpg
masa de paste shutterstock jpg
maramures paste1 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net