Poliţia Română cumpără un sistem care ne recunoaște fața ascunsă sub mască. Deja au loc infracțiuni

Ultima actualizare:

    Cum toți vom circula cu mască de protecție, este necesar un sistem care să ne recunoască fața, mai ales dacă printre noi se ascund infractoriFoto: cursdeguvernare.ro
Cum toți vom circula cu mască de protecție, este necesar un sistem care să ne recunoască fața, mai ales dacă printre noi se ascund infractoriFoto: cursdeguvernare.ro

Ascunși sub masca de protecție, mulți indivizi au început să comită infracțiuni. Astfel că autoritățile s-au pregătit să le vină de hac. Poliţia Română cumpără un sistem care ne recunoaște fața ascunsă sub mască.

Poliţia Română cumpără un sistem de recunoaştere facială pentru a obţine date din Facebook sau de pe camere de supraveghere.

Valoarea contractului este de de 4.779.000 lei și cuprinde soft pentru identificare facială, servere, licenţe şi soluţii de stocare, dar şi training pentru peste 200 de persoane. Locul principal de executare este sediul IGPR.

Potrivit datelor publicate pe SEAP, contractul a fost atribuit prin licitaţie firmei Dataware Consulting.

„Soluţia informatică pentru recunoaştere facială” va oferi funcţionalităţi de căutare/verificare/comparare ale imaginilor faciale digitale din baza de date asociate cu cele provenite din diferite surse, precum telefoane mobile, camere de supraveghere, reţele de socializare, camere de la bancomate, se arată în caietul de sarcini. Proiectul va duce la îmbunătăţirea colectării datelor în cadrul „activităţilor informativ-operative şi de cercetare penală şi la extinderea cooperării şi a acţiunilor de prevenire şi combatere a formelor de criminalitate gravă şi terorism”.

Aparatura se află instalată deja în Europa, în aeroporturi, spitale, secții de Poliție, orașe din Asia, dar și la bănci africane.

Au dat cu spray lacrimogen ascunși sub măștile de protecție

Iar aparatura este necesară și în țara noastră. Pe 10 mai, în jurul orei 22.00, o persoană din sectorul 5 al Capitalei a reclamat faptul că doi bărbați, ce purtau măști pe față, au pulverizat cu săpray iritant lacrimogen în fața unui bloc, unde erau mai mulți ieșiți, după care au fugit.

A doua zi, oamenii legii i-au prins pe cei doi indiviz: unul de 31 și altul de 37 de ani. Aceștia au fost duși la Secția 19, fiind cercetați pentru loviri și alte violențe.  

Ce este recunoaşterea facială?

Recunoaşterea facială este o tehnică biometrică (de aplicare a analizei statistice datelor umane) folosită pentru identificarea unei persoane.

Un sistem de recunoaştere facială se bazează pe imaginea statică a feţei unui individ (o fotografie) care nu este nimic mai mult decât un set de pixeli ordonaţi după un anumit model (pixelul este unitatea funcţională fundamentală a unei imagini digitale).

Sistemul de recunoaştere facială nu percepe chipul unui individ asemenea oamenilor, ci îl percepe ca pe o mulţime de pixeli alăturaţi.

Esenţială în procesul de recunoaştere facială este abilitatea sistemului de localizare a feţei individului şi nu a imaginilor de fond, scriu cei de la scientia.ro.

Înainte de procesul propriu-zis de recunoaştere este necesară crearea unei galerii de imagini. Din perspectiva sistemului de recunoaştere facială, galeria este un set de modele biometrice care serveşte drept referinţă în procesul de comparare.

Crearea galeriei de imagini presupune următoarele etape: captarea imaginii, detectarea feţei, standardizarea, extragerea trăsăturilor şi crearea şablonului pentru fiecare imagine.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Accident limitator inteligent FOTO Info Trafic Romania png
image
image
image
image
image
image
cladiri  jpg
limitator viteza jpg
bloc pexels jpg
test bețe de chibrit jpeg
stema Romaniei  jpeg
index logo webp
vitamine esentiale pentru mamele care alapteaza jpg
rosii  jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net