Prăpăd în 30 de minute! Viitura a ucis 9 oameni

Ultima actualizare:
simeon stalpnicul png

Sute de oameni din mai multe localităţi gălăţene au fost treziţi din somn, miercuri noaptea, de o viitură puternică. Unii au fugit din calea apelor şi s-au refugiat în poduri. Alţii au fost luaţi de ape sau au făcut infarct în efortul de a-şi salva bunurile. În total, 9 oameni şi-au pierdut viaţa în doar 30 de minute, cât a durat ruperea de nori.

Viitura a măturat tot ce a întâlnit în cale, a dărâmat garduri, a rupt parapeţi, a mutat maşini din loc şi a năvălit în gospodării. Luaţi prin surprindere, oamenii au alergat disperaţi să-şi caute rudele, să-şi ajute vecinii bătrâni să iasă din case sau să-şi salveze animalele. În unele localităţi, apa ajungea şi la 2 metri, iar oamenii s-au refugiat în poduri.

Bătrânii au fost salvaţi din case de localnici, care i-au cărat în spate

simeon stalpnicul png

Doar câţiva localnici au reuşit să-şi salveze animalele

simeon stalpnicul png

În total, 17 localităţi au fost acoperite de ape

simeon stalpnicul png

Cei care nu au ajuns la timp la adăpost au fost luaţi de ape şi au murit înecaţi: în total, şapte persoane, printre care şi fetiţă de 8 ani. Micuţa a fost găsită la câţiva kilometri de casă, acolo unde a dus-o viitura. Alte două persoane au murit de infarct după ce au făcut efort fizic pentru a-şi salva lucrurile din gospodărie. 9 persoane şi-au pierdut viaţa, iar una era încă dată dispărută, ieri, la aproape 24 de ore de la ruperea de nori.

Pompierii au reuşit cu greu să ajungă în zonele sinistrate şi să înceapă evacuarea sătenilor din podurile caselor. Oamenii sunt necăjiţi şi plâng încontinuu. Au rămas fără agoniseala de-o viaţă. Casele le-au fost distruse, iar unii au rămas şi fără animale, care au fost luate de curenţi.

A plouat cât pentru două luni

Ploile torenţiale au provocat pagube în 17 localităţi din judeţul Galaţi. Au fost evacuate 519 persoane. Au fost afectate 700 de locuinţe, peste 500 de curţi şi grădini. Cele mai grave pagube s-au înregistrat în comuna Cudalbi: 500 de case avariate, 200 de persoane evacuate.Câte100 de case au fost inundate în localităţile Costache Negri şi Măcişeni. Pagube au fost şi la Tecuci, Corni, Folteşti, Măstăcani, Rediu, Pechea şi Griviţa.

„Apele Române" a anunţat că, în noaptea de miercuri spre joi, în judeţul Galaţi a plouat cât pentru două luni. Au fost înregistrate precipitaţii de peste 140 l/mp, echivalentul a două luni de precipitaţii „normale".

Râul Geru, în dreptul localităţii Cudalbi, într-un interval de 1-2 ore, a crescut de la câţiva centimetri, la 270 cm. Râul a avut un debit de 16 metri cubi pe secundă, faţă de 0,1 metri cubi pe secundă cât a înregistrat cu o zi înainte.

Există pericolul izbucnirii unor epidemii, în condiţiile în care sursele de apă au fost colmatate în urma viiturilor. Populaţia urmează să fie vaccinată doar dacă se va întoarce foarte repede în zonele afectate.

Jandarmeria va pune la dispoziţia autorităţilor din Galaţi peste 200 de module de locuit, care se află la Tecuci. Guvernul va scoate de la Rezervele de stat circa 12.000 kilograme de conserve de carne, 56.000 litri de apă minerală, şase tone de conserve de ficat, 500 dekilograme de făină şi 300 litri de ulei, pentru sinistraţi. Vor mai fi trimise la Galaţi 550 de pături şi 20 tone de motorină. Persoanele evacuate din case vor fi cazate temporar, până la aducerea locuinţelor modulare, în şcoli şi cămine culturale din localităţile afectate.

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis ieri la prânz o avertizare „cod galben" de ploi importante cantitativ pentru judeţele Suceava, Botoşani, Iaşi, Neamţ, Bacău, Vaslui, Galaţi şi Vrancea. Este valabilă până azi, la ora 9.00.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
ghiseu
image
image
image
image
image
image
itp 1024x681 jpg
Peste alb jpg
supermarket 5202138 1280 jpg
banner pensii png
piata gorjului jpg
poarta spre lumea de dincolo siberia jpg
629aef51e4e9b pelerinaj șumuleu ciuc jpg
pelerinaj sfantul dimitrie cel nou bucuresti program liturgic 864962 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net