Planul complet al teroristului maghiar. Din ce era făcută bomba

Ultima actualizare:

    Beke Istvan urma să detoneze o bombă care ar fi ucis zeci de persoaneFoto: Arhiva Click!
Beke Istvan urma să detoneze o bombă care ar fi ucis zeci de persoaneFoto: Arhiva Click!

Au ieșit la suprafață noi detalii despre atentatul dejucat la Târgu Secuiesc. Anchetatorii au reconstituit pas cu pas planul teroristului maghiar Beke Istvan și au aflat unde urma să amplaseze bomba, care ar fi fost detonată într-un coș de gunoi din centru orașului. Dacă nu ar fi fost prins, la parada militatară de 1 Decembrie ar fi putut avea loc o tragedie.

Beke Istvan, teroristul prins de DIICOT (Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism), voia să realizeze un dispozitiv exploziv care să poată fi accesat de la distanță, potrivit ziarului Ring. Bărbatul urma să plaseze bomba într-un coș de gunoi din centrul municipiului Târgu Secuiescu, lângp statuia lui Gabor Aron, chiar pe traseul paradei militare organizată de Ziua Națională a României. Anchetatorii au arătat în referatul prin care au propus arestarea lui Beke Istvan că la data de 10 octombrie, în județul Covasna, a avut loc o întâlnire a mai multor membri din organizația extremistă „Mișcarea de Tineret 64 de Comitate-HVIM”, în care s-a propus amplasarea și detonarea unuei bombe de 1 Decembrie.

Unul dintre membrii organizației extremiste ar fi pus la dispoziție o cutie de petarde care, combinate cu alte materiale, ar fi putut provoca o explozie puternică. La întâlnirea de la 10 octombrie, s-ar fi convenit ca dispozitivul să fie realizat de Beke Istvan, care este electronist, prin utilizarea unui fitil „ce ar face să aprindă cel puțin trei-patru petarde simultan”. El ar fi afirmat că poate accesa de pe telefonul mobil camera video amplasată în exteriorul magazinului său situat în centrul localității și că va putea urmări marșul și detona bomba de la distanță, „chiar dacă va fi plecat din localitate cu familia”.

Totodată, pentru detonarea dispozitivului exploziv improvizat, trebuia cumpărată „o cartelă nou-nouță și un telefon la fel”, de la care sp se facă apelul. Ulterior, acestea trebuiau distruse pentru a nu exista dovezi care să-l incrimineze pe Beke Istvan.  De asemenea, achetatorii au găsit în locuința bărbatului un dispozitiv electronic de inițiere și temporizare a impulsurilor electrice. S-a stabilit că Istvan a cumpărat un telefon mobil nou de la un magazin online. În discuțiile din cadrul grupării „„Mișcarea de Tineret 64 de Comitate-HVIM” se vorbea codificat, numid dispozitivul exploziv „pizza”. Din discuțiile interpectate de SRI (Serviciul Român de Informații) s-a stabilit că acest atentat era doar primul pas ar organizației extremiste și că urmau și altele.

Beke Istvan a negat toate acuzațiile în fața procurorilor DIICOT. El susține că discuțile interceptate de SRI sunt „prostii” și că nu plănuia un act terorist.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Soldații ucraineni evacuează locuitorii din localitățile de lângă granița cu Rusia FOTO PROFIMEDIA
image
image
image
image
image
image
semafor camile kumtag china captura video jpg
alfred blaschke parasutism 106 ani guinness world records jpg
primar voineasa olt jpg
Thassos, Grecia FOTO Shutterstock
bucuresti pexels jpg
Ema Prisca si matei paun intalnire de taina 6 1024x683 jpg
test bete de chibrit jpg
bani lapusculita pensie privata transfer pilonul ii jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net