Vând lapte şi ouă ţinute la 35°C

Ultima actualizare:
simeon stalpnicul png

Pe canicula asta, nici o sticlă cu apă nu o ţii la soare, darămite alimente care se strică imediat. Şi cu toate astea, pieţele din Bucureşti sunt pline de comercianţi care îşi vând marfa sub cerul liber.

35 de grade Celsius. Temperatura la care poţi face plajă ca să prinzi un bronz frumos sau, de ce nu?, temperatura la care laptele, ouăle sau brânza se strică. Comercianţii nu ţin cont de asta şi le etalează la cădură fără nici o jenă.

Ba mai mult, vânzătorii ambulanţi merg cu sticlele de lapte prin soare şi caută oameni dispuşi ca să-l cumpere. Se întâmplă în Piaţa Obor, din Capitală, chiar sub nasul poliţiştilor. Un bărbat, venit tocmai din Ialomiţa, a încercat să ne convingă, ieri, că laptele lui e sănătos. "L-am adus azi dimineaţă din Coşăreni, de la mine de acasă. E bun, nu s-a stricat de la căldură", ne-a spus comerciantul, care vindea doi litri cu 5 lei. La câţiva metri depărtare, am dat de o gheretă unde se vindeau ouă.

Bărbatul s-a plimbat ore în şir prin soare, la Obor, cu sticlele ţinute în sacoşa de rafie

simeon stalpnicul png

Nu erau ţinute în vitrina frigorifică, ci direct pe pervaz. La fel şi brânza, în vechea Hală Obor, unde nu exista are condiţionat. Asta în condiţiile în care alimentele lăsate la căldură ne pun sănătatea în pericol. Toate trebuie ţinute la temperatura din frigider, adică între 0 şi 4 grade, potrivit Autorităţii Naţionale Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA). Legumele îşi aşteaptă şi ele cumpărătorii tot pe arşiţă.

Legal, ouăle se vând din vitrine frigorifice, la o temperatură de cel mult 4 grade. Nu însă  şi la Obor, unde sunt ţinute la geamul gheretei

simeon stalpnicul png

În loc să o ţină la frigider, vânzătorii ţin brânza sus, pe tejghea, unde e la fel de cald ca afară

simeon stalpnicul png

Legumele trebuie să stea la rece, cu toate astea se vând la soare

simeon stalpnicul png

Cosmeticele se vând la tarbă, la peste 30 de grade Celsius

simeon stalpnicul png

S-au veştejit, iar ca să le mai împrospăteze vânzătorii le udă de zor. Degeaba, însă! Legumele şi fructele trebuie să stea la rece ca să-şi păstreze prospeţimea. Tot la Obor, cosmeticele sunt etalate la tarabă, într-un spaţiu închis, unde temperatura este aceeaşi de afară. Nu le cumpăraţi dacă vreţi să aveţi un ten fără probleme! Autorităţile spun că fac periodic controale şi că cei prinşi că vând produsele în condiţii nedecvate sunt amendaţi cu până la 50.000 de lei.

Iată ce sfaturi îţi dau specialiştii ca să nu ajungi la spital!

«Se poate face toxiinfecţie alimentară» Gheorghe Mencinicopschi, nutriţionist

Alimentelele perisabile lăsate să zacă în soare ne pot îmbolnăvi. "Căldura este favorabilă dezvoltării microorganismelor. E clar că la 30-40 de grade şansele sunt ridicate să facem toxiinfecţie alimentară, dacă alimentele sunt ţinute în condiţii improprii. Pentru a se evita astfel de probleme e bine ca oamenii să-şi facă cumpărăturile doar din locuri unde există condiţii optime de depozitare a mărfurilor", a precizat marele nutriţionist, Gheorghe Mencinicopschi.

«Cremele ţinute la căldură pot produce alergii» Conf. Vasile Benea, medic dermato-venerolog

"Păstrate la temperaturi ridicate, cremele se degradează. Nu îşi mai păstrează proprietăţile, îşi pierde efectul şi chiar devin toxice. Pot produce alergii, iritaţii, toxidermii, o erupţie pe piele. Pentru a nu deveni nocive produsele cosmetice trebuie să se păstreze la o temperatură ce nu depăşeşte 25 de grade Celsius. E bine ca acestea să fie cumpărate din farmacii sau din locuri unde există condiţi optime", ne sfătuieşte conf. Vasile Benea, medic dermato-venerolog.

«Cumpăraţi alimente doar din locuri autorizate» Vladimir Mănăstireanu, preşedintele ANSVSA

"Pentru evitarea apariţiei toxiinfecţiilor alimentare în perioadele caniculare, cumopăraţi produse alimentare numai din locuri sau spaţii înregistrate sau autorizate sanitar veterinar şi pentru siguranţa alimentelor, pentru că vă oferă garanţia unor produse sigure, care sunt controlate sanitar veterinar şi care sunt depozitate în condiţii corespunzătoare de temperatură şi igienă .Odată cumpărate, produsele de origine animală trebuie să fie păstrate în frigider".

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Persoană care trimite mesaje pe Whatsapp Foto Pixabay
image
image
image
image
image
image
cladiri  jpg
limitator viteza jpg
bloc pexels jpg
test bețe de chibrit jpeg
stema Romaniei  jpeg
index logo webp
vitamine esentiale pentru mamele care alapteaza jpg
rosii  jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net