Pe acest câmp s-a filmat «Traficanţii şi englezii»

Ultima actualizare:

    Exact aici a avut loc întâlnirea regizată
Exact aici a avut loc întâlnirea regizată

Jeica. Nici o sută de suflete, aproape toate trecute de 60 de ani. O localitate la 25 km de Bistriţa, unde maghiara este la putere, la care se ajunge pe un drum izolat, de capăt de lume. Aici s-a filmat documentarul Sky News, în care se susţinea că românii fac trafic de armament, şi care a scos la iveală minciunile realizatorului britanic. Primarul localităţii de care aparţine Jeica consideră totul “o măscăreală, o înscenare”.

O echipă a adevărul.ro a descoperit culisele a ceea ce se dovedeşte a fi ”mascarada armelor de asalt”. Pe 31 iulie, mai mulţi reprezentanţi ai Sky News ajungeau pe aceste meleaguri, pentru a filma un reportaj despre traficul de arme. Materialul televiziunii britanice a fost realizat lângă o pădure, în comuna Mărişelu, sat Jeica, la capătul unui drum de piatră greu accesibil.

Imagini din reportajul  prezentat de britanici  drept mare “bombă”
Imagini din reportajul prezentat de britanici drept mare “bombă”

Armele din  film sunt  de vânătoare
Armele din film sunt de vânătoare

Trei etnici maghiari, Aurelian Szanto şi Csaba şi Levente Pantics sunt protagoniştii documentarului.Aurelian Szanto, care locuieşte în Marea Britanie de mai bine de şapte ani, a fost contactat de jurnaliştii Sky News, care i-ar fi spus că vor să facă un documentar despre traficul de arme. Românul trebuia să găsească personajele şi locaţia potrivită pentru a fi pus în scenă tot materialul filmat. Aurelian a rezolvat repede treaba: a apelat la Csaba şi Levente, doi vânători înrăiţi. Cel de al doilea s-a ocupat mai departe de organizare. Levente ştia locurile pentru că mergea de câteva ori pe an la vânătoare în Jeica, soţia sa fiind de acolo. Maşina de teren care slujeşte în documentar drept tarabă pentru prezentarea aşa-ziselor arme de asalt nu a fost găsită imediat. Primul întrebat a fost consilierul local Vaida Gheorghe, care l-a refuzat. Levente a apelat apoi la varianta de rezervă, cumnatul său, Csaba Hunyadi. A reuşit să obţină maşina acestuia de teren, un Suzuki Samurai. “Ăştia de la Sky News au pus totul la cale. El (n.r. Csaba Hunyadi) nu a ştiut de filmare şi a văzut la Sky News şi a zis: «Ni, mă, maşina mea!». Dacă asculta proverbul «nevasta şi maşina nu ţi-o împrumuţi», bine era”, a declarat cumnatul lui Csaba Hunyadi. Jeica e un loc pustiu, nu trec oameni cu zilele pe străzi, iar şcoala s-a închis în urmă cu câteva decenii, fiind lăsată de izbelişte pentru că nu mai are cine să îi treacă pragul. „Am auzit şi eu de treaba asta cu armele de război, dar eu nu am văzut pe nimeni aici. Chiar au fost ăia din Marea Britanie aici? Arme de vânătoare îs pe aici, la vânători, dar de altele nu cred”, precizează Mihai Balazs, care a trăit toată viaţa în Jeica. La fel de surprins de poveste se arată şi proaspătul primar al comunei Mărişelu, Horia Petruţ. “Eu am rămas şocat când am aflat! Nu a venit nimeni să-mi spună că la noi s-ar filma ceva. Aceasta e o comună liniştită. Totul e o măscăreală, o înscenare”, precizează edilul. 

În această păduse din satul  Jeica a fost realizat reportajul  celor de la Sky News
În această păduse din satul Jeica a fost realizat reportajul celor de la Sky News

Filmul mascaradei

Postul tv britanic Sky News a prezentat, pe 7 august, un reportaj despre o așa-zisă filieră română de trafic cu arme de asalt. Materialul s-a dovedit a fi un “film” realizat prin intermediul unui român care lucra în Marea Britanie. Acesta a fost contactat pe 18 iulie pentru un documentar despre traficul de arme în Europa. Pe 29 iulie, echipa Sky News, în frunte cu Stuart Ramsey, șeful corespondenților, a ajuns pe aeroportul Tg. Mureș, iar a doua zi s-a întâlnit cu presupușii „traficanți” într-o pădure, între Mureș și Bistrița. Echipamentul purtat de “traficanţi” a fost adus din Anglia, iar pentru prestația lor, cei trei români implicați au primit 3.000 €. Dialogul din filmarea vizionată ar fi fost scris dinainte și impus protagoniștilor. Deși s-a dovedit că totul e o înscenare, Ramsey o ține pe-a lui: filmarea e reală. Anchetatorii i-au pus deja sub acuzare pe ”actorii” români. Urmează Ramsey?

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
ghiseu
image
image
image
image
image
image
lipsa medici stetoscop in cui shutterstock 1348696283 jpg
jan cel mai batran lenes guinness world records jpg
chipsuri jpeg
padure pixabay jpg
furtuna Italia tren  jpeg
parfum_shutterstock 1498408832 jpg
zone depromenada in cucuresti calea victoriei jpeg
Femeie bolnava in pat - eutanasiere - ingrijire FOTO Shutterstock
image
actualitate.net
image
actualitate.net