Păcat de zimbri! Sunt ucişi de câini pe capete

Ultima actualizare:

    Iubitorii de natură se chinuiesc să repopuleze ţara noastră cu o specie dispărută de 200 de ani
Iubitorii de natură se chinuiesc să repopuleze ţara noastră cu o specie dispărută de 200 de ani

Zimbrii din Armeniş s-au înjumătăţit. Au fost nimiciţi fie de frigul de peste iarnă, fie de câinii sălbatici. Din 41, câţi au fost aduşi în Munţii Ţarcului, doar 27 au rămas în viaţă.

200 de ani. Atâţia au trecut de când zimbrii au dispărut cu totul de pe plaiurile mioritice, din cauza vânatului masiv. Ultimul a murit de bătrâneţe în 1830. De atunci şi până în 2012,  nici urmă de zimbru, considerat cel mai mare mamifer terestru din Europa. 

27 de animale trăiesc acum în sălbăticie

Reprezentanţii organizaţiei World Wildlife Fund (WWF) s-au implicat pentru ca această specie să repopuleze România. Au încheiat contracte cu grădinile zoologice şi rezervaţiile naturale din alte ţări, care au un număr considerabil de zimbri, şi uite aşa au ajuns la noi.

La început în grupuri mici, de câte 11-16 exemplare. Până anul trecut, numărul lor a ajuns la 41, iar “acasă” pentru ei a însemnat Munţii Ţarcului, din nord-vestul României, mai exact zona Armeniş.

”Primăria, dar şi cei de la ocolul silvic, ne-au pus la dispoziţie 163 de hectare de teren, unde sunt construite trei ţarcuri”, ne-au explicat cei de WWF. Zimbrii nu se pot descurca la început în sălbăticie, astfel că trec prin ţarcuri ca să se acomodeze.

Dacă la început primesc hrană şi toată atenţia din partea omului, încet-încet, sunt lăsaţi să se descurce singuri. Mâncarea nu le mai este pusă în faţă, ci lăsată în locuri ascunse, pentru ca ei să o găsescă.

După câteva luni de acomodare, au fost lăsaţi în liberate. Trăiesc pe un teritoriu de 600.000- 1 milion de hectare, care sunt împrejmuite cu garduri de lemn şi garduri electrice. În felul acesta, animalele nu pot ajunge în gospodăriile oamenilor.


    Mulţi zimbri au fost  atacaţi de haitele  de câini hoinari
Mulţi zimbri au fost atacaţi de haitele de câini hoinari

Din păcate, numărul zimbrilor aflaţi în libertate s-a micşorat, astfel că din 41 au rămas 27. Condiţiile vitrege din timpul iernii, dar şi câinii sălbatici care îi atacă sunt pricipalele motive ale dispariţiei lor. Nici cei trei pui fătaţi în noile turme nu au rezistat.

”Doi dintre ei au fost omorâți de câini, restul au murit din cauze naturale. Nu știu să pască, să-și găsească hrană”, ne-a explicat Mara Cazacu, ofițer de comunicare la WWF.

Animalele sunt monitorizate atât prin GPS, cât şi cu ajutorul camerelor de supraveghere montate pe copaci. Iar în felul acesta, li se ştie orice mişcare şi li se observă şi comportamentul.

Cei de la WWF vor să aducă în fiecare primăvară în zonă, câte zece zimbri, astfel că, până în 2020, în zona Carpaţilor Meridionali să trăiască o populaţie stabilă de 185 de zimbri liberi.

Click! spune

Din primăvara anului viitor, vor fi organizate excursii pe munte pentru observarea exemplarelor În ţara noastră există, în prezent, cinci rezervaţii de zimbri. Acum, populaţia totală de zimbri liberi din Europa este de 2.000, iar România e una dintre cele 9 ţări unde zimbri trăiesc în sălbăticie.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Persoană care trimite mesaje pe Whatsapp Foto Pixabay
image
image
image
image
image
image
vreme jpg
artista 107 ani tatuaje vechi jpg
avion senegal raniti jpg
zapada transfagarasan jpg
ploaie jpg
tick 5477847 1280 jpg
casa la curte jpeg
furtuni ploi jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net