Orașul din țară cu cel mai scump transport public. Bate și Budapesta

Ultima actualizare:

    Operatorul de transport din Pitești deține doar autobuze (foto: universulargesean.ro)
Operatorul de transport din Pitești deține doar autobuze (foto: universulargesean.ro)

Cei 160.000 de locuitori ai acestui oraș din România sunt cei mai ghinioniști din toată Europa de Est. Ei plătesc pentru transportul public cel mai scump tarif. Biletele și abonamentele de călătorie sunt chiar mai piperate decât în Budapesta, Varșovia și Praga.

Ploieștiul e un oraș aparte când vine vorba de serviciul public de transport. Deși nu se află în topurile europene la calitatea vieții, orașul argeșean deține recordul la tarifele de transport. Un abonament lunar nenominal, valabil pe toate liniile, costă 174 de lei, mult peste media națională. Prețurile sunt mai mari chiar și decât cele practicate de serviciile de transport din alte mari orașe din Europa de Est, scrie adevarul.ro.

Conform analizei realizate de jurnaliștii de la Adevărul, Piteştiul este oraşul cu cel mai scump transport public din Europa de Est. Municipalitatea a fost timp de şapte ani (2008-2015) asociată – prin operatorul de transport public Publitrans – cu două firme private. În celelalte oraşe din ţară şi în Europa de Est transportul public în comun este deţinut, în mare parte, de autorităţile locale.

Însă, asocierea cu cele două firme private nu a fost de bun augur pentru municipalitate. Fostul primar, Tudor Pendiuc, și alte 14 persoane au fost trimiși în judecată pentru trafic de influență și spălare de bani. Bugetul local ar fi fost prejudiciat în urma acestor parteneriate cu 6 milioane de euro.

Cât plătesc europenii pentru transport

Varşovia. Capitala Poloniei, care are 1,71 milioane de locuitori, deține tramvaie, autobuze şi metrou. Un abonament lunar pe toate liniile costă 110 de zloţi, adică 112,8 lei.

Budapesta. Capitala Ungariei, în care locuiesc 1,73 milioane de oameni, se bucură de tarife la fel de mici. Abonamentul lunar (valabil pe autobuze, troleibuze, tramvaie şi metrou) este 9.500 de forinţi, adică 137,54 lei. Compania care operează aici transportul în comun – BKK – este deţinută în întregime de Primăria Budapesta.

Sofia. Capitala Bulgariei, populată de 1,27 milioane de locuitori, are de asemenea servicii de transport mai ieftine. Abonamentul lunar nenominal (valabil pe autobuze, troleibuze şi tramvaie) costă doar 60 de leva, adică 138,31 lei, cu 36 de lei mai puţin decât la Piteşti.

Praga. Capitala Cehiei, care are 1,3 milioane de locuitori, se descurcă și cu tarife mici la transportul în comun. Un abonament valabil o lună costă doar 550 de coroane, adică 91,95 lei. Cu un abonament lunar poţi merge cu metroul, autobuzul, tramvaiul şi funicularul.

Situația este similară în Kiev, Ljubliana, Bratislava și Belgrad, orașe mari care au tarife de transport sub cele practicate de societatea din Pitești.

Prețuri abonamente de transport în România

Constanţa (297.503 locuitori). Pentru un abonament lunar pe două linii, piteştenii plătesc 95 de lei, iar constănţenii – doar 80 de lei. La abonamentul lunar pe toate liniile, nominal, diferenţa este de 30 de lei: 110 lei costă la Constanţa şi 140 de lei la Piteşti. Şi la abonamentul lunar nenominal, valabil pe toate liniile, diferenţa este aberantă: 174 lei la Piteşti şi 140 de lei la Constanţa.Iaşi (318.871 locuitori). Un abonament lunar pe două linii costă la Iaşi 87 de lei, iar la Piteşti – 95 lei. Şi abonamentul nominal lunar pe toate liniile este cu mult mai ieftin la Iaşi faţă de Piteşti: 116 lei faţă de 140 lei.

Galaţi (286.530 locuitori). Oraşul de pe Dunăre are preţuri foarte bune la abonamente, diferenţa fiind astronomică: la Piteşti, un abonament nenominal pe toate liniile costă 174 de lei, iar la Galaţi, doar 100 de lei.

Braşov (275.514 locuitori). În oraşul de sub Tîmpa circulă autobuze, troleibuze şi microbuze, iar tarifele sunt extrem de convenabile. Din nou, diferenţe mari la preţul abonamentului lunar nenominal: doar 70 lei la Braşov faţă de 174 lei la Piteşti.

București (1,7 milioane locuitori). În Capitală sunt, probabil, cele mai mici tarife la transportul public. O călătorie costă 1,3 lei, cost care nu se mai găsește nicăieri în țară. Un abonament nenominal pe o linie costă 40 de lei (58 lei la Piteşti), unul pe două linii ajunge la 50 lei (92 lei la Piteşti), iar un abonament lunar nenominal pe toate liniile costă doar 80 lei. În Pitești acest titlu de călătorie e 174 de lei.

Citiți pe adevarul.ro cum explică reprezentanții companiei de transport din Pitești costul ridicat al abonamentelor.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Cireșe în Piața Cibin din Sibiu în luna aprilie 2024 Colaj Ora de Sibiu
image
image
image
image
image
image
banner mama luiza melencu png
vaccin gripa jpg
Dieta post cinci zile beneficii jpg
sorina pintea jpeg
Ion Iliescu. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
femeie cu haine  foto   Shutterstock jpg
Canicula - caldura - termometru -meteo - FOTO Shutterstock
image png
image
actualitate.net
image
actualitate.net