Oficial. Cum au improvizat autoritățile în cazul tragediei din Colectiv

Ultima actualizare:

    Răniții din club Colectiv au fost transportați cu ambulanțele la spitalele din Bucureștifoto: Mihai Caliu
Răniții din club Colectiv au fost transportați cu ambulanțele la spitalele din Bucureștifoto: Mihai Caliu

Intervenţia la incendiul de la Clubul Colectiv, din 30 octombrie 2015, "a fost, în mare parte, o acţiune necoordonată, cu elemente de improvizaţie a autorităţilor", arată raportul Corpului de control al primului-ministru.

Imaginile cu fostul ministru de Interne Gabriel Oprea și secretarul de stat Raed Arafat din noaptea de 30 spre 31 octombrie 2015, asigurând pe toată lumea că autoritățile au intervenit prompt și eficient după incendiul din clubul bucureștean Colectiv, au rulat în buclă zile în șir după tragedia în care și-au pierdut viața 64 de tineri.

Acuzațiile că intervenția s-a făcut haotic și cu întârziere și-au găsit confirmarea acum, după finalizarea raportului Corpului de control al primului-ministru. Cauzele principale ale acestei lipse de coordonare au fost lipsa de exerciţii în caz de urgenţe majore, neconcordanţe în legislaţie şi baza materială deficitară, este concluzia raportului Corpului de control al primului-ministru, citat de digi24.ro.

În document se arată că Planul Roșu a fost declanșat cu întârziere, ambulanțele private nu au fost solicitate.

„Cu toate că cel puțin unul dintre apelurile primite conținea elemente care arătau existența unei situații foarte grave, Planul Roșu de Intervenție nu a fost declanșat imediat ci doar după parcurgerea unor etape, prevăzute în legislația în vigoare, care pot fi descrise ca fiind birocratice, în condițiile în care aceeași legislație permite și mecanisme mai rapide de intervenție pentru alte situații de urgență (dezastre aviatice sau feroviare etc). Astfel, Planul Roșu de Intervenție a fost declanșat, la ora 22:50, la 18 (optsprezece) minute de la primele apeluri la numărul unic de urgență și la 7 (șapte) minute de la momentul informațiilor primite de la echipajele aflate la locul intervenției”, se arată în document.

Unitatea de arși de la Spitalul Floreasca, funcțională la data tragediei

Raportul consemnează şi că unitatea de îngrijire a arşilor grav de la Spitalul Floreasca era la acea dată complet dotată şi funcţională atât la nivelul saloanelor, sălii de pansamente, sterilizării proprii, cât şi la nivelul blocului operator.

Conform sursei citate, în noaptea de 30/31 octombrie 2015 au fost făcute 78 de operaţii în blocul operator din unitatea de îngrijire a arşilor grav de la Spitalul Floireasca, din care 67 pentru victimele incendiului din Colectiv şi 11 pentru alţi pacienţi.

"Unitatea nu a fost şi nu este folosită, desi este cea mai modernă şi poate asigura cea mai bună îngrijire pentru pacienţii cu arsuri grave", arată raportul.

Totodată, notează şi că mecanismul de protecţie civilă al Uniunii Europene nu a fost activat de către Statul român, deşi acesta era aplicabil.

Bilanţul victimelor incendiului din Colectiv a ajuns la 64 de morţi şi sute de răniţi. Printre cei care şi-au pierdut viaţa în urma tragediei se numără artişti, fotografi, jurnalişti, olimpici şi studenţi străini. Incendiul a izbucnit în noaptea de 30 octombrie, în timpul unui concert al trupei Goodbye to Gravity. Patru din cei cinci membri ai trupei au și-au pierdut viața în incendiu sau în săptămânile care au urmat. Solistul Andrei Găluț se află internat în Olanda.

image
image
image
image
image
image
printesa marie eleonore si parintii ei captura video (2) jpg
cimpanzeu valencia jpg
Bloc apartament fatada Bucuresti locuinta FOTO Shutterstock
bani pensie jpg
parlament1 jpg
Al Di Meola  jpg
ananas rubyglow jpg
Avion cargo Boeing 747   800 shutterstock 527865682 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net