O casă nou-nouţă pentru cei şase îngeri fără părinţi

Ultima actualizare:

    Şase năzdrăvani vor începe anul şcolar în casă nouăFoto: adevarul.ro
Şase năzdrăvani vor începe anul şcolar în casă nouăFoto: adevarul.ro

Vis aproape împlinit! Cei şase copii ai familiei Dascălu din Constanţa, ai căror părinţi au murit în floarea vârstei, sunt la un pas de a avea un acoperiş deasupra capului. Datorită oamenilor cu suflet mare, care au pus mână de la mână, puştii pot nădăjdui la o casă spaţioasă, unde să locuiască alături de bunica şi de unchiul din partea mamei.

Mobilizare extraordinară! În urma apelului lansat de ziarul „Adevărul“, care a prezentat povestea emoţionantă a celor şase îngeri rămaşi fără părinţi, mulţi oameni au sărit în ajutorul lor şi le-au oferit speranţa unui viitor senin. Impresionaţi de drama lor, românii au adunat pentru copii 55.000 euro, cu care aceştia pot să-şi cumpere o casă încăpătoare.  Cel mai mare copil are 16 ani, iar cel mai mic - 12 ani. Cristian s-a născut în 2001, gemenii Andrei şi Tudor - în 2003, gemenii Amelia şi Luca - în 2005, iar Marta - în 2006. În 2012, de Mărţişor, tatăl celor şase copilaşi a murit la 44 ani, suferind o comoţie cerebrală. În 2018, de Paşte, mama lor a fost răpusă de cancer, la 43 ani. 


    Locuinţa din Cumpăna trebuie finisată şi racordată la gazeFoto: adevarul.ro
Locuinţa din Cumpăna trebuie finisată şi racordată la gazeFoto: adevarul.ro

Cei mici au intrat sub tutela bunicii Maria Uţă. Bătrâna şi-a lăsat bărbatul în gospodăria de la Căzăneşti, Ialomiţa, pentru a se muta la Constanţa, lângă nepoţii care îşi văd în continuare de şcoală, antrenamente sportive şi concursuri. Fiul ei, Nicolae, a renunţat la locul de muncă din Anglia, doar pentru a sta cu copiii până când vor fi pe picioarele lor. 

Văzând cum se strâng banii în contul copiilor, bunica şi unchiul au pornit căutările pentru o locuinţă potrivită, mai mult decât o sufragerie şi un dormitor în care stau acum toţi opt. Şi au găsit un imobil la Cumpăna, o comună situată la cinci kilometri de Constanţa. 

«Oaau, ce mare e!»


    Dormitoarele mari vor prinde viaţă cât de curândFoto: adevarul.ro
Dormitoarele mari vor prinde viaţă cât de curândFoto: adevarul.ro

Casa cu etaj se află chiar în mijlocul satului, lângă biserică şi stadion, este ridicată, dar nefinalizată, şi are patru dormitoare, o sufragerie, o bucătărie, două grupuri sanitare şi un garaj. Suprafaţa construită este de 190 metri pătraţi, iar curtea este de 400 de metri pătraţi, scrie adevarul.ro. Locuinţa are un preţ final de 66.000 de euro, iar amenajarea sa va mai costa, probabil, 10.000 euro, incluzând şi racordarea la reţeaua de gaze. Când au mers să o vadă, copiilorle-au strălucit ochii: “Oaau, ce mare e!“.

După ce i-au păşit pragul, cei mici şi-au făcut cruce, ca la intrarea în biserică. Prichindeii i-au cercetat fiecare ungher şi au trecut la alegerea camerelor. Bunica va dormi în camera de jos, că o dor picioarele, iar ei vor sta la etaj, câte doi în cameră. Unchiul îşi va amenaja garajul, ca să mai câştige spaţiu. Şi au mai decis ceva: pe peretele scărilor, la intrare, vor fi aşezate fotografiile părinţilor, Dana şi Gabriel, alături de icoane. În curte, coşul de baschet, unde copiii abia aşteaptă să arunce mingea, are deja locul stabilit. „Ne-a plăcut cum este construită. Mai trebuie să strângem câţiva bani, pentru a încheia contractul, pe 2 iulie. Deocamdată am semnat precontractul, ca să ne asigurăm că vom avea locuinţa. Apoi vor mai costa finisarea casei, utilarea şi mobilarea“, calculează familia Dascălu - Uţă fiecare pas. 

Click! spune

Cei care doresc să-i sprijine pe aceşti orfani pot dona în contul bunicii sau în contul deschis special de Fundaţia Demnitatea Pontica.  Uţă Maria - CEC Bank, RO15CECEB00008RON0055824 (lei), RO68CECEB000B2EUR0055832 (euro) şi Fundaţia Demnitatea Pontica - CUI 28944912, Banca Transilvania RO77BTRLRONCRT0209960203. 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Razvan Lucescu Facebook jpg
image
image
image
image
image
image
protest studenti gaza 2 768x576 jpeg
statie de metrou pixabay jpg
fabrica pexels jpg
cluj napoca panorama foto shutterstock
printesa marie eleonore si parintii ei captura video (2) jpg
cimpanzeu valencia jpg
Bloc apartament fatada Bucuresti locuinta FOTO Shutterstock
bani pensie jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net