Nu stă locului deloc! Această bătrânică țese pentru tot satul

Ultima actualizare:

    Ana Preda, ultima tesatoare din AlțânaFoto: Ramona Găină, corespondent „Adevărul”
Ana Preda, ultima tesatoare din AlțânaFoto: Ramona Găină, corespondent „Adevărul”

În comuna Alţâna, din judeţul Sibiu, singura femeie care mai păstrează tradiţia veche de sute de ani a ţesutului este Ana Preda (69 de ani). Dezamăgirea ei este că meşteşugul va muri în zonă odată cu ea.

În Alţâna, localitate aflată la aproximativ 40 de kilometri de Sibiu, ţesutul a fost timp de sute de ani o adevărată tradiţie. Aproape că nu era casă în care să nu fie întins un război de ţesut. Femeile satului ţeseau de toate, de la ştergare sau feţe de masă până la pânza cu care făceau hainele de toată ziua sau portul de sărbătoare, de duminica.

Astăzi, în comună a mai rămas o singură femeie care ţese în continuare, iar marea ei dezamăgire e că nu are cui să transmită meşteşugul mai departe.

Ana Preda, ultima țesătoare din Alțâna
Ana Preda, ultima țesătoare din Alțâna

„Aici s-a ţesut întruna, de sute de ani, lucra tot satul, femeile pe întrecute, lucrau femeile la cânepă, ţeseau cămăşi la bărbaţi, cioareci de lână (n.r. – pantaloni tipic ţărăneşti, din postav alb făcut în casă), la piuă se bătea lână să se facă pănură (n.r. – ţesătură groasă de casă din lână albă din care se confecţionau hainele ţărăneşti), ii ţesute în război, ţeseau pânza şi apoi modelul.

Pe vremuri am fost sărace, am făcut numai pentru noi“, povesteşte Ana Preda (69 de ani), care a rămas astăzi ultima ţesătoare din Alţâna.

Despre depănatul de mosoare

Ana Preda are o energie care uimeşte. Nu stă locului o clipă, are un umor sănătos şi-un mod de a-şi primi oaspeţii care îţi dă senzaţia că o cunoşti dintotdeauna. Printre glume cu soţul ei, la fel de energic şi de vesel ca şi ea, curge povestea frumoasă a unei pasiuni de o viaţă, atât de mare încât şi-acum îşi petrece chiar şi noaptea ore întregi în faţa războiului de ţesut. A lucrat ca telefonistă la centrala din comună timp de 24 de ani, însă nu a renunţat niciodată la pasiunea pentru ţesut.

Citește pe adevarul.ro întreaga poveste despre ultima țesătoare din comuna sibiană care face dantelă pentru nemți!

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
image png
image
image
image
image
image
image
Waldspirale darmstadt jpg
scortisoara jpeg
chili pepper 1783761 1280 jpg
athenee palace jpg
constantin si elena sfinti png
bullying 679274 1920 jpeg
caine jpg
4 baza Sinaia jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net