Nu o să ghicești cine e acest puști! Azi face 95 de ani

Ultima actualizare:

    Regele Mihai, pe vremea când era doar un copil
Regele Mihai, pe vremea când era doar un copil

Chipul unui băiețaș de 5, poate 6 ani, imortalizat în timpul unui joc de-a „văcarii și indienii”, atârnă alături de alte câteva zeci pe holurile unei instituții respectabile din România. Însă, de la acea fotografie a trecut aproape un secol. Cute adânci i-au brăzdat obrajii și multe i-au văzut, de atunci, ochii încercănați. Indianul din imagine poartă și azi, cu mândrie, numele de Mihai I, Rege al României. Azi a împlinit 95 de ani.

Familia Regală a României îl sărbătorește azi pe Mihai I, care a împlinit 95 de ani. Pentru a marca acest eveniment, apropiații fostului suveran au pregătit o expoziție de fotografii care îl înfățișează pe rege în primii ani de viață. Românii care se află la Sinaia sau în apropiere, pot vizita, până la 27 noiembrie, expoziția deschisă pe holul de onoare al Castelului Pelișor. Aici îl vor putea vedea pe fostul suveran călărind în munți, înotând în mare, făcând primii pași pe bicicletă sau trăgând cu pușca. Expoziția de fotografie Regele Mihai. O copilărie fericită e organizată de Asociația „România Culturală”,  în parteneriat cu Institutul Cultural Român, Muzeul Național Peleș, Teatrul Național București, Biblioteca Academiei Române, Muzeul Județean de Istorie Brașov, Muzeul Țării Făgărașului „Valer Literat”, Complexul Muzeal Național „Moldova” Iași, Complexul Național Muzeal „Curtea Domnească” Târgoviște.


    Mihai I, pe bicicletă. Foto: icr.ro
Mihai I, pe bicicletă. Foto: icr.ro

Fotografiile selectate provin din colecția Familiei Regale a României, a Bibliotecii Academiei Române precum și din colecția „Luiza Berman".

Regele Mihai este în Elveția

Fostul suveran al României e în continuare supravegheat de o echipă de medici la reședința sa din Elveția. Regele Mihai I s-a retras din viața publică în primăvara acestui an după ce doctorii l-au diagnostic cu o boală gravă. Principesa Margareta, fiica Regelui Mihai, numit custode al Coroanei, a vorbit azi foarte frumos de tatăl ei. „Sărbătorim împreună pe Regele Mihai, tatăl meu, ajuns astăzi la vârsta de 95 de ani. Aniversarea Majestății Sale are loc în anul împlinirii a 150 de ani în care Coroana Română a servit istoria României, identitatea și continuitatea națiunii. Regele Mihai a trăit aproape un secol de viață cu simțul datoriei, cu credință și cu iubire de țară. Copil, el a reunit speranțele națiunii, a reprezentat Statul și instituțiile sale. Mai târziu, Regele, împreună cu Regina-mamă Elena, s-a opus cu demnitate și curaj unui deceniu de sângeroase dictaturi succesive”.  


    Mihai I, alături de tatăl său, Carol al II-lea
Mihai I, alături de tatăl său, Carol al II-lea

Mihai I a rămas văduv în acest an, după ce soția sa, Ana de Bourbon-Parma, s-a stins din viață la 1 august. Trupul ei a fost înmormântat la Curtea de Argeș, în noua catedrală.


    Regele Mihai I al României trăiește în Elvețiafoto: AP
Regele Mihai I al României trăiește în Elvețiafoto: AP

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Homo erectus – primii hominini care au depășit „rubiconul cerebral” jpeg
image
image
image
image
image
image
629aef51e4e9b pelerinaj șumuleu ciuc jpg
pelerinaj sfantul dimitrie cel nou bucuresti program liturgic 864962 jpg
ulei de masline jpg
medic operatie pixabay
ilustratie politie jpg
kaufland jpg
images jpeg
sfantul mare mucenic iacob persul sfintii cuviosi natanael si pinufrie 158413 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net