Nu ai curent mai mult de 8 ore? Primeşti despăgubiri

Ultima actualizare:

Nu de puţine ori, se întâmplă ca furnizorul de energie electrică să întrerupă curentul când ţi-e lumea mai dragă: fie te uitai la meci, fie te jucai la calculator sau erai sub duş. Îţi aminteşti, probabil, cum bâjbâiai pe întuneric, încercând să găseşti o lumânare sau o lanternă. Află că pentru aceste pene de curent, distribuitorul de energie electrică va trebui să-ţi plătească daune.

Despăgubiri pentru întreruperi planificate

Restabilirea alimentării cu energie electrică după o întrerupere planificată nu trebuie să depăşească opt ore, atât în mediul urban cât şi în cel rural. 

Dacă distribuitorii de energie nu respectă aceşti timpi, ei vor fi obligaţi să-şi despăgubească clienţii astfel: 

  • 30 de lei pentru consumatorii racordaţi la reţelele de joasă tensiune; 
  • 200 de lei pentru consumatorii racordaţi la reţele de tensiune medie; 
  • 300 de lei pentru consumatorii racordaţi la reţele de tensiune înaltă.

Despăgubiri pentru întreruperi neplanificate 

Întreruperile de curent neplanificate nu trebuie să depăşească 8 ore în mediul urban, în condiţii normale de vreme, 18 ore în mediul rural, în condiţii normale de vreme, 48 de ore în condiţii meteorologice deosebite. Aceste prevederi sunt valabile până la data de 31 decembrie 2018. Din anul 2019, regulile pot fi altele. Astfel, întreruperile de curent neplanificate nu vor trebui să depăşească 6 ore în mediul urban, în condiţii meteo favorabile, 4 ore în municipii reşedinţă de judeţ, în condiţii normale de vreme, 12 ore în mediul rural, în condiţii normale de vreme şi 48 de ore în condiţii meteorologice deosebite. Dacă nu se vor respecta aceşti timpi, despăgubirile vor fi următoarele: 

  • 30 de lei pentru consumatorii racordaţi la reţelele de joasă tensiune; 
  • 200 de lei pentru consumatorii racordaţi la reţele de tensiune medie; 
  • 300 de lei pentru consumatorii racordaţi la reţele de tensiune înaltă.

Câte întreruperi de curent prevede legea?

  • Pentru tensiune joasă - Din anul 2019 până în decembrie 2020, legea prevede 12 întreruperi de curent electric în mediul urban şi 24 de întreruperi în mediul rural. Începând cu anul 2021 până în decembrie 2022, legea prevede 8 întreruperi de curent electric în mediul urban şi 16 în mediul rural. În sfârşit, din anul 2023 întreruperile de curent electric nu pot fi mai multe de opt, indiferent de zonă. Dacă nu se respectă legea, consumatorii racordaţi la reţelele de joasă tensiune vor primi despăgubiri de 30 de lei.  
  • Pentru tensiune medie şi înaltă - Începând cu anul 2019, legea prevede 3 întreruperi de curent electric, indiferent de zonă. În cazul în care distribuitorul nu se conformează, va plăti despăgubiri de 300 de lei clienţilor racordaţi la reţele de înaltă tensiune şi 200 de lei celor racordaţi la reţele de tensiune medie. 

Alte compensaţii

  • 100 de lei dacă nu eşti branşat la reţea în termen de 90 de zile calendaristice; 
  • Între 40-130 de lei dacă nu primeşti răspuns la solicitările scrise privind explicarea cauzei întreruperilor, în termen de 15 zile calendaristice; 
  • Între 90 şi 270 de lei dacă nu eşti reconectat la reţea în termen de două zile de la momentul în care ai anunţat efectuarea plăţii; 
  • 130 de lei dacă nu îţi este înlocuit contorul în termen de 10 zile calendaristice. 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Ianis Hagi Captura TV jpg
image
image
image
image
image
image
gradina bloc pexels jpg
extrageri loto
aeroport cluj pixabay jpg
drum pixabay jpg
Magazin FOTO  Unsplash jpg
Mănăstirea Voroneț foto Maria Alexandra Mortu jpeg
ciocan judecator
caragiale eminescu micle jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net