N-am mai avut aşa caniculă de 136 de ani!

Ultima actualizare:

    Temperaturi record. Cea mai secetoasă  vară din ultima jumătate de secol. Acesta este „scenariul” cu care trebuie să ne obişnuim şi pentru verile următoare
Temperaturi record. Cea mai secetoasă vară din ultima jumătate de secol. Acesta este „scenariul” cu care trebuie să ne obişnuim şi pentru verile următoare

Specialiştii spun că 2015 este cel mai cald an din ultimii 136 de ani, iar secetă atât de mare nu am mai avut din 1961. Ne topim de aproape două luni, iar capriciile vremii nu se opresc aici: urmează furtuni serioase.

Din 17 iulie nu a mai căzut strop de ploaie, în timp ce temperaturile au urcat constant peste 35 de grade. Specialiştii spun că  vara din acest an este cea mai secetoasă din ultimii 54 de ani. Temperaturile ridicate din ultimele patru luni şi lipsa precipitaţiilor au dus la scăderea dramatică a rezervei de apă în pământ, precum şi la secarea parţială a unor râuri. „În condiţiile creşterii globale a concentraţiei atmosferice a gazelor cu efect de seră, în zona României, episoadele de secetă vor deveni din ce în ce mai frecvente şi mai severe, mai ales în sezonul cald”, a explicat Roxana Bojariu, expert climatolog ANM, citată de gandul.info. Specialistul spune că, în deceniile viitoare, seceta va fi un fenomen tot mai frecvent şi mai sever. Scenariile realizate de meteorologi arată că problemele cele mai mari vor fi în sudul şi estul României. 

“Iulie a fost cea mai călduroasă lună din ultimii 136 de ani. Totodată, a fost cea mai secetoasă lună din 1961 încoace. De duminică vom avea ceva ploi, mai ales începând din partea de Vest -Nord Vest. Este posibil să cadă cantităţi punctiforme de 15-20 l/mp şi să avem intensificări de vânt şi căderi de grindină. Luni şi marţi, aria precipitaţiilor se poate extinde în aproape toată ţara. Punctiform, putem avea în 24 de ore peste 35-40 l/mp, însă nu va compensa în totalitate deficitul  major de apă”, spune Elena Mateescu, director executiv ANM, specialist în domeniu.

Două zile cu vijelii în toată ţara

Nu uitaţi umbrele acasă! Meteorologii spun că luni (17 august) şi în următoarele zile vremea va fi instabilă. Vor fi averse, cu fulgere şi tunete, rafale de vânt şi condiţii de grindină. Duminică (16 august), au fost semnalate ploi în centrul şi vestul ţării, luni se vor extinde şi în celelalte regiuni. Ploile vor avea şi caracter torenţial, iar în 24 de ore se vor cumula cantităţi de apă ce vor depăşi local 20 l/mp şi pe arii restrânse, îndeosebi în zonele de deal şi de munte, 35...40 l/mp. În Dobrogea, îşi vor face apariţia la noapte.

Vedetele s-au chinuit vara asta cu pletele şi bărbile

Au ales să poarte barbă şi părul lung, chiar dacă mercurul din termometre a urcat alarmant de mult vara aceasta. Click! îţi spune cum s-au descurcat vedetele masculine.

Naguale 

Naguale
Naguale

Ovidiu Baciu, sau Naguale, are părul sârmos şi, pe timp de vară, îl împleteşte în zeci de codiţe, apoi îl strânge într-o coadă în vârful capului, ca să nu transpire. „Mă spăl la 2-3 zile pe cap, iar atunci când îl despletesc, îl mai scurtez puţin. Folosesc şampon şi balsam să-l pot descurca”, ne-a spus compozitorul. 

Nino

Nino
Nino

Cubanezul din trupa Mandinga, are un păr sârmos pe care îl coafează într-un stil afro. „Am de 10-12 ani părul aşa. M-am resemnat cu căldurile. Mi-l aranjez foarte simplu, cu mâinile. Nu-mi este decloc greu”, ne-a spus muzicianul.   

Rafael

Rafael
Rafael

Fostul solist al trupei Iris poartă plete de peste 24 de ani. Vara îl ţine prins în coadă sau îl împleteşte şi nu-l piaptănă. „Nu e sănătos să-l speli mai des de două ori pe săptămână. În rest, îl las aşa cum mi l-a dat Dumnezeu ”, ne-a spus rockerul. 

Cosmin

Cosmin
Cosmin

Fostul component al trupei Cassa Locco, Cosmin Tudoran, e posesorul unei bărbi stufoase. A “păcălit” căldura pentru că e un client fidel al frizeriei. Nu renunţă la ea fiindcă domnişoarelor le place să se joace în barba lui, după cum a scris pe blog. 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Turmă de zimbri Romania. FOTO The Guardian
image
image
image
image
image
image
fructe si legume 1 jpg
Femeia care a stat 40 de ani langa Arsenie Boca  Povestea cutremuratoare a acesteia  Duhovnicul nu a lasat o sa se omoare 1 jpg
media 147912327094867400 jpg
simfonia apei sursa PMB 768x382 jpg
flori jpeg
cirese pixabay jpg
Janiel Verainer jpg
Elisabeta Movila png
image
actualitate.net
image
actualitate.net