A murit al 18-lea om de gripă. Suntem la un pas de epidemie!

Ultima actualizare:

    Cazurile în creștere au confirmat o epidemie de gripă în România Foto: arhivă personală
Cazurile în creștere au confirmat o epidemie de gripă în România Foto: arhivă personală

Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a anunţat vineri, 18 ianuarie, că 18 persoane au murit până acum din cauza gripei. Cel mai recet caz este al uni bărbat din Bucureşti care avea şi alte afecţiuni medicale. Demnitarul a spus că ”suntem la un pas de epidemie”, având în vedere numărul foarte mare de cazuri înregistrat săptămâna trecută.

UPDATE: Potrivit informațiilor transmise de cadrele medicale, încă patru oameni au decedat din cauza gripei, ajungându-se, astfel, la un bilanț de 18 morți. La momentul declarațiilor ministrui Sănătății erau înregistrați doar 14 morți.

”În primul rând aş vrea să vă mai dau o veste proastă, gripa a mai ucis un pacient, deci, în acest moment, avem 14 oameni decedaţi din cauza virusului gripal: bărbat de 71 de ani, condiţii medicale preexistente din Bucureşti. Da, suntem la un pas de epidemie pentru că săptămâna precedentă numărul de cazuri de depăşit numărul de cazuri estimat, prin urmare am avut o săptămână epidemică. Dacă două săptămâni la rând numărul de cazuri se menţine la acelaşi nivel, deci foarte ridicat, atunci putem vorbi despre o epidemie, dar în acest moment avem suficiente motive de îngrijorare”, a afirmat ministrul Sănătăţii, la Antena 3.

Sorina Pintea a precizat că direcţiile de Sănătate Publică din judeţe au fost notificate pentru a anunţa Ministerul Sănătăţii în cazul creşterii numărului de viroze, acesta precizând că vaccinarea este cea mai sigură cale pentru prevenirea bolii.

Trei oameni au murit într-o zi din cauza gripei

Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT) a anunţat, ieri seară, că a fost confirmat al unsprezecelea deces provocat de gripă, la un bărbat de 60 de ani, din judeţul Prahova, care nu a fost vaccinat antigripal, scrie news.ro.

Dar astăzi, CNSCBT a anunţat alte trei decese, la o femeie şi doi bărbaţi. Femeia, în vârstă de 81 ani, din judeţul Arad, avea condiţii medicale preexistente, la fel şi bărbatul de 69 ani din judeţul Timiș.

Primele cinci decese provocate de gripă au fost anunţate în 9 ianuarie. Alte două decese s-au înregistrat duminică, la un bebeluş de 10 luni din Ilfov şi la o femeie de 69 de ani din Prahova, iar două decese au fost anunţate de specialişti în cursul zilei de marţi.

Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, spune că ne paște o epidemie de gripă
Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, spune că ne paște o epidemie de gripă

Apelul ministrului Sănătății către populație

Ministrul Sănătății a facut un apel și către populație pentru aplicarea cu rigurozitate a recomandărilor specialiștilor pentru evitarea îmbolnavirilor și a răspândiri virusului gripal:

•Consultarea medicului de familie pentru simptome care sugerează gripa și care poate stabili o eventuală indicație pentru spitalizare;

•Izolarea voluntară la domiciliu a persoanelor care prezintă simptomatologie asemănătoare gripei;

•Respectarea etichetei tusei si strănutului (utilizarea de batiste de unica utilizare sau tuse/stranut la nivelul părții interne a articulației cotului);

•Igiena adecvată a mâinilor, în vederea reducerii răspândirii virusului;

•Purtarea echipamentului de protecție adecvat (masti, manusi, halate) de catre vizitatori si personalul medical;

•Continuarea vaccinării antigripale.

În funcție de situația epidemiologică din fiecare zonă, unitățile sanitare sunt responsabile să introducă limitarea accesului vizitatorilor în spitale, în special in secțiile cu risc crescut.

Numărul total de viroze respiratorii acute  în săptămâna precedentă a fost de 90.963, cu 21,3% mai mare față de 2018.

Săptămâna trecută  s-au înregistrat  1.155 cazuri de gripă clinică, față de  80  cazuri în 2018 în aceeați perioadă a anului trecut .

Au fost cumpărate 1,3 milioane de doze de vaccin

În acest sezon, Ministerul Sanatatii a achiziționat 1,3 milioane de doze si până în acest moment au fost vaccinate prin cabinetele medicilor de familie 1.244.299 de persoane din categoriile de risc, care beneficiază de vaccinare gratuită. 

Restul de 55.701 vaccinuri  se afla în cabinetele medicilor de familie sau în stocul DSP. 

Ministrul Sănătății a cerut o situație cu numărul de doze suplimentare solicitate de medicii de familie pentru a analiza necesitatea cumpărării de noi vaccinuri.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Florin Piersic scaled e1692821158751 jpg
image
image
image
image
image
image
trandafiri, freepik jpg
stefan cel mare GettyImages 878490466 jpeg
carte veche jpg
branza jpg
sebastian si roberta jpg
aeroport brasov jpg
foisorul de foc jpeg
vreme jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net