Moscheea de la București a trecut de primul aviz

Ultima actualizare:

    Muftiul cultului musulman din România, Murat Iusuf, susține edificarea moscheii de la București (foto: agerpres.ro)
Muftiul cultului musulman din România, Murat Iusuf, susține edificarea moscheii de la București (foto: agerpres.ro)

Primăria sectorului 1 a eliberat certificatul de urbanism pentru ridicarea Moscheii cultului musulman din România, au anunțat reprezentanții instituției locale. Certificatul de urbanism este primul aviz care se emite în cazul unor edificii și nu dă drept de construire. Care sunt etapele următoare până la începerea lucrărilor.

Muftiatul musulman din România a fost înștiințat că autoritățile locale din sectorul 1 au eliberat certificatul de urbanism pentru lăcașul de cult solicitat. „Certificatul de urbanism este actul de informare cu caracter obligatoriu prin care autoritatea administraţiei publice judeţene sau locale face cunoscute regimul juridic, economic şi tehnic al imobilelor şi condiţiile necesare în vederea realizării unor investiţii, tranzacţii imobiliare ori a altor operaţiuni imobiliare, potrivit legii”, spun reprezentanții Primăriei. Pentru începerea lucrărilor, beneficiarul trebuie să obțină și alte documente, iar în final autorizația de construire. Următoarea etapă este obținerea avizului de oportunitate al arhitectului șef al Primăriei Capitalei, în scopul întocmirii Planului Urbanistic Zonal și aprobării sale de către Consiliul General al Municipiului București (CGMB). Obținerea unui PUZ este obligatorie înainte de eliberarea autorizației de construire. Planul urbanistic zonal va fi supus consultării publice și, cel puțin teoretic, orice bucureștean se poate pronunța în legătură cu temeinicia lui. Practic, proiectul are mari șanse să fie realizat, întrucât între partea musulmană (Președinția turcă) și cea română (Președinția română) există un acord care vizează susținerea edificării acestei construcții. Muftiul Murat Iusuf susține că ridicarea acestui lăcaș de cult nu este un afront adus populației majoritar ortodoxe din România, ci demersul are în vedere ridicarea unui loc de rugăciune legal pentru musulmanii din țară. Conform acestuia, comunitatea musulmană din România se întâlnește în spații neautorizate, clandestine, pentru rugăciunile rituale.

Cum ar putea arăta moscheea de la București

Moscheea din Capitală ar deveni astfel cel mai mare lăcaș de cult musulman din Europa. Capacitatea sa va fi de 1.000 de persoane. Muftiatul musulman din România a obținut un teren în nordul Capitalei (Bd. Expoziției nr. 22-30), concesionat pe 49 de ani, pentru edificarea acestei moschei. Modelul moscheii de la București ar putea fi Moscheea Mahmud al II-lea din Constanța (sau Marea Moschee), a cărei construcție a început în 1910 la inițiativa Regelui Carol I. Inițial, moscheea din Constanța a purtat numele Regelui Carol I.

Marea Moschee de la Constanța a fost inaugurată în 1913. Are o capacitate de 800 de locuri (foto: Wikipedia)
Marea Moschee de la Constanța a fost inaugurată în 1913. Are o capacitate de 800 de locuri (foto: Wikipedia)
image
image
image
image
image
image
Stație de metrou Tudor Arghezi. foto: Sever Gheorghe
iluzie optica jpg
Prințul William și Kate Middleton  foto   GettyImages jpg
hotel intercontinental jpg
Biserica medievală din Densus  Foto Daniel Guță (1) JPG
Palatul Parlamentului - Casa Poporului FOTO Shutterstock
aeroport cluj pixabay jpg
judecatoarea popiviciu jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net