Moaştele cu girofar pot goni în mod legal

Ultima actualizare:
Gabriel Oprea
Gabriel Oprea

La început au fost trei. Oprea, Niţu şi... Daniel. Fostul vicepremier Gabriel Oprea, procurorul general Tiberiu Niţu şi Patriarhul Daniel. Ce aveau dânşii în comun? Coloană oficială şi girofar. Procurorii care anchetează încălcarea legii în domeniul coloanelor oficiale au decis însă că feţele bisericeşti nu au abuzat de girofar. L-au folosit doar când se deplasau alături de diferite moaşte sfinte.

Patriarhul României a scăpat de ruşinea de a fi cercetat penal întrucât, conform DNA, nu a existat nici un protocol încheiat între Ministerul Afacerilor Interne şi Patriarhia Română care să prevadă posibilitatea deplasării cu antemergător şi însoţit de maşini de poliţie. Coloanele oficiale în acest caz au fost puţine şi justificate de starea excepţională a transportării moaştelor unor sfinţi, au declarat, pentru evz.ro, surse judiciare.

După moartea poliţistului Bogdan Gigină, la 20 octombrie 2015, a izbucnit scandalul legat de modul ilegal în care s-au folosit coloanele oficiale. Principalele nume vizate sunt Gabriel Oprea, pe atunci vicepremier şi ministru de interne, Tiberiu Niţu, procurorul general al României şi Patriarhul Daniel.

Patriarhul Daniel a scăpat de mâna lungă a DNA
Patriarhul Daniel a scăpat de mâna lungă a DNA

Chiar dacă la început s-a încercat metoda ”batista pe ţambal”, scandalul a căpătat o asemenea amploare încât ancheta a fost preluată de procurorii anticorupţie. Marți (26 ianuarie), în comunicatul DNA s-a vorbit numai despre ilegalitatea coloanelor oficiale de care au beneficiat Gabriel Oprea şi Tiberiu Niţu. Conform unor surse judiciare, în cazul Patriarhului şi Patriarhiei nu ar fi fost încălcată legislaţia în materie. Coloanele oficiale ale Bisericii Ortodoxe Române (BOR), nu multe la număr, au fost în limitele legii. Urgenţa a constat în faptul că, în cele câteva cazuri înregistrate, s-au transportat fie diferite moaşte destinate unor procesiuni religioase, fie înalţi prelaţi străini.

Nu la fel au stat lucrurile în cazul lui Gabriel Oprea, care, conform procurorilor, a folosit de 1.607 ori (o mie şase sute şapte!!!) coloana oficială în doar 10 luni. Fostul vicepremier gonea cu girofar inclusiv la restaurant, frizerie sau spre casă. Procurorul general al României a fost ceva mai ”modest”, el folosind ilegal coloana oficială de circa 700 de ori. Conform Antena 3, Tiberiu Niţu se deplasa de la gară la Parchet, pentru că făcea naveta. Poliţiştii îl preluau şi îl duceau în coloană, cu prioritate în trafic, către destinaţia dorită.

Cazul Oprea, dezbătut de urgenţă în Senat


    Gabriel Oprea
Gabriel Oprea

Conducerea Senatului se va reuni, miercuri (27 ianuarie), într-o şedinţă de urgenţă de la ora 11.00, pentru a discuta cererea DNA de ridicare a imunităţii senatorului Gabriel Oprea, acuzat de abuz în serviciu. Biroul Permanent va trimite solicitarea procurorilor către Comisia Juridică pentru un punct de vedere, după care trebuie stabilită o şedinţă de plen a Senatului pentru votul pe cererea DNA.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
ghiseu
image
image
image
image
image
image
sfantul mare mucenic iacob persul sfintii cuviosi natanael si pinufrie 158413 jpg
sare epsom jpg
trandafiri pixabay jpg
Facerea Adam Capela Sixtina Michelangelo jpg
balonare jpg
bancomat pexels jpg
Poluare FOTO Shutterstock jpg
Mihai viteazul si doamna velica
image
actualitate.net
image
actualitate.net