Ministerul Agriculturii a decis. Câţi câini pot avea ciobanii la stână

Ultima actualizare:

    Ciobanii vor putea să aibă 13 câini la 1.000 de oi
Ciobanii vor putea să aibă 13 câini la 1.000 de oi

Protestele ciobanilor n-au fost în zadar. Ciobanii şi reprezentanţii Ministerului Agriculturii au ajuns la un acord în ceea ce priveşte numărul de câini de la stână.

Prezent aseară la Realitatea TV, ministrul Achim Irimescu a explicat că, după ce au avut loc mai multe discuții cu reprezentanții oierilor, s-a ajuns la un consens. Astfel, a spus ministrul, ciobanii vor putea să aibă 13 câini la 1.000 de oi, potrivit soluției găsite de Ministerul Agriculturii, Ministerul Mediului și producători, scrie agrointel.ro.

Ce a declarat ministrul Agriculturii

Oierii au venit la protest din toate colţurile ţării
Oierii au venit la protest din toate colţurile ţării

„Am stabilit ulterior să ne întâlnim într-un grup de lucru, Minsiterul Agriculturii cu Ministerul Mediului și producătorii, adică reprezentanții oierilor, și am stabilit niște linii comune. Am reușit să stabilim o soluție pentru câini. La 300 de oi au șase câini, iar pentru fiecare 100 de oi încă un câine. Deci, practic, la 1.000 de oi pot să aibă 13 câini. Toți știm că oierii noștri se confruntă cu atacuri din partea șacalilor. Șacalii s-au înmulțit foarte tare, mai mult decât lupii. De asemenea, trebuie reamintit că România deține jumătate din populația de urși a Europei – 6.000 de urși. Spre urmare, oierii au mari probleme, mai ales în perioada transhumanței. Mâine, la ora 14.00, grupul de lucru va avea o întâlnire la Parlament pe ceea ce s-a stabilit și va definitiva cu parlamentarii noștri”, a declarat ministrul Agriculturii. Pentru a intra în vigoare însă, propunerea trebuie votată în Parlament.

Aproape 4.000 de oieri au protestat la Palatul Parlamentului

Limitarea numărului de câini de la stână a provocat proteste aprinse la sfârşitul anului trecut. Parlamentarii stabiliseră în decembrie că oierii pot avea la stână, la câmpie, doar un câine. La deal erau permişi doi, iar turmele de la munte puteau fi păzite de cel mult trei câini, având în vedere că pe acolo mai calcă și ursul. Cine ar fi încălcat legea, ar fi fost amendat cu 1.500 de lei.

Ministrul Agriculturii, Achim Irimescu
Ministrul Agriculturii, Achim Irimescu

Atunci, aproape 4.000 de ciobani au contestat inclusiv în Palatul Parlamentului noua lege a vânătorii, care prevedea amenzi pentru oierii care au mai mult de trei câini la stână. Ulterior, Guvernul a amânat intrarea în vigoare a articolelor care i-au nemulţumit pe ciobani.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
cum recuno ti un mecanic auto bun 5 calita i necesare jpg
image
image
image
image
image
image
zatun lac jpg
inaugurare jpeg 5 jpeg
furtuni ploi jpeg
casse tete jpg
man at supermarket jpg
Imparateasa Messalina jpg
Infarct - inima - boli cardiace FOTO Shutterstock
tocător de legume jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net