Militant ISIS, oprit de englezi în drum spre România. Ce avea asupra sa

Ultima actualizare:

    Studentul de origine somaleză a fost condamnat la trei ani și jumătate de închisoare (foto: dailymail.co.uk)
Studentul de origine somaleză a fost condamnat la trei ani și jumătate de închisoare (foto: dailymail.co.uk)

O anchetă a Poliției britanice a scos la iveală un fapt care arată că România nu este la adăpost în fața amenințărilor teroriste ale Statului Islamic. Un student finlandez de origine somaleză, în vârstă de 19 ani, a fost întors din drumul său spre București, după ce autoritățile au descoperit indicii că e susținător ISIS. Tânărul își cumpărase un bilet doar dus spre capitala României. Bagajul său conținea lucruri recomandate celor care vor să se alăture luptătorilor islamici din Siria. Deși evenimentul a avut loc în februarie, SRI nu a reacționat oficial la această amenințare.

Cubeyda Hassan Jama (19 ani) este cap de afiș în presa britanică, după ce informații din anchetă s-au scurs în acest zile în media. Tânărul a fost arestat și condamnat la trei ani și jumătate de închisoare după ce a fost dat jos din avionul care trebuia să-l ducă la București în luna februarie a acestui an. Conform jurnaliștilor de la Daily Mail, Jama avea asupra lui o hartă a Turciei și un ghid al țării, genunchere și cotiere, mănuși fără degete, ochelari, o baterie solară și o trusă de prim-ajutor. Polițiștii i-au percheziționat casa și au descoperit mai multe însemnări într-un carnețel, în limba arabă. Pe o filă era scris inclusiv jurământul de credință al grupării ISIS și comandantului său.

„Jur credinţă comandantului credincioşilor, marele Calif Abu Bakr al-Husseini al-Qurayshi al-Baghdadi. Pace şi binecuvântare acestuia!”

O parte din conținutul bagajului său, reținut pe aeroport (foto: dailymail.co.uk)
O parte din conținutul bagajului său, reținut pe aeroport (foto: dailymail.co.uk)

În urma perchezițiilor s-au găsit suficiente elemente care indică dorinţa bărbatului de a se alătura teroriştilor: o listă cu locuri de muncă în cadrul ISIS (asistent, bucătar, mecanic, profesor, antrenor de fitness) şi instrucţiuni pentru construirea unei bombe, notează evz.ro, citând publicația britanică. În laptopul său au fost găsite înregistrări video macabre cu execuţiile teroriștilor Statului Islamic, o listă de echipamente recomandate de jihadişti, un folder numit „Sacrificiu de sine” şi cartea „Hijrah to Islamic State”, un material care furniza informaţii detaliate despre aderarea la ISIS.

Rucsacul său conținea elemente considerate suspecte de polițiști (foto: dailymail.co.uk)
Rucsacul său conținea elemente considerate suspecte de polițiști (foto: dailymail.co.uk)

Anchetatorii britanici spun că Jama învățase să construiască o bombă doar urmând indicațiile disponibile pe Internet, cel mai probabil pentru a răspunde cerințelor impuse de ISIS pentru aderarea la grup.

Tânărul își plătise biletul la cursa RyanAir, din Stansted spre Bucureşti, din banii alocați cu împrumut de statul britanic pentru studii. Deși acest incident s-a petrecut în luna februarie, iar autoritățile române au fost, cel mai probabil, înștiințate de producerea lui, Serviciul Român de Informații nu a ridicat nivelul de alertă. Instituția nu a făcut publice aceste informații, însă a solicitat omologilor britanici date suplimentare despre tânărul arestat. Click! a solicitat SRI o reacție oficială pe acest subiect.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
percheziileadevarul png
image
image
image
image
image
image
image png
petre roman mineriada jpg
Ce s a aflat despre Elena Ceausescu la 33 de ani de la Revolutie  Obiectul pe care il avea la ea in ultima zi de viata 1 jpg
extensii gene pexels jpg
saptamana patimilor jpeg
Prințesa Diana și William  foto   GettyImages jpg
Alejandra Marisa Rodríguez jpg
lisa pisano transplant rinichi porc afp jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net