Mihai Tudose a fost desemnat premier de către Klaus Iohannis

Ultima actualizare:
simeon stalpnicul png

În urma consultărilor susținute la Palatul cotroceni, președintele României și delegațiile partidelor parlamentare, Klaus Iohannis l-a desemnat premier pe Mihai Tudose, care a fost propus de coaliția PSD-ALDE.

UPDATE 20.05: Președintele Klaus Iohannis l-a desemnat premier pe Mihai Tudose , propus de PSD-ALDE.

UPDATE 18.50: S-au încheiat consultările dintre UDMR și reprezentanții altor minorități din România și președintele Iohannis. În minutele următoare, Klaus Iohannis va face primele declarații în legătură cu desemnarea premierului.

UPDATE 18.00: Au început negocierile dintre președintele Iohannis și UDMR.

UPDATE 17.40: Partidul Mișcarea Populară (PMP) și-a încheiat consultările de la Cotroceni. Propunerea PMP pentru funcția de premier nu este Traian Băsescu, așa cum s-a vehiculat:

  • „Noi am avut o proprunere: Siegfried Mureșan, europarlamentar, și îl comparăm cu propunerea PSD-ALDE. Este parte a grupului Partidului Popular European, e purtator de cuvânt al acestuia, vicepreședinte al Comisiei de buget a Uniunii Euroepene. Are 36 de ani (e născut în 1981), a absolvit ASE, a Universității București, a urmat programul de master în științe economice și managment la Universitatea Humbold din Germania”, a declarat într-o conferință de presă Traian Băsescu.

Liderul PMP vede în propunerea partidului său o șansă pentru România de împrospătare a clasei politice:

  • „Propunerea noastră reprezintă generația Macron (președintele Franței, n.r.) , dar și generația Trudeau (Justin Trudeau, premierul Canadei, n.r.). Este un politician tânăr, de succes, care deja este extrem de experimentat în utilizarea și alocarea banilor europeni, care s-a bătut foarte mult în Parlamentul European și în Comisia de buget pentru alocarea de fonduri Republicii Moldova.”
  • „Desemnarea făcută de PSD e una ratată care să-l atragă pe Iohannis într-o capcană a unei desemnări ratate.  În Parlamentul României sunt trei partide care aparțin de PPE (PNL UDMR și PMP). USR a declarat că va susține orice soluție, alta decât PSD. Ar fi o soluție politică conturată pentru a avea un premier tânăr, dar cu experiență. Privesc și la reacțiile interne din PSD și ALDE. Eu cred că dacă suntem politicieni responsabili nu avem decât o soluție din cele două propuse.”

UPDATE 17.32: Au început consultările dintre PMP și președintele României. 

UPDATE 17.30: Membrii delegației USR la Cotroceni și-au încheiat consultările cu președintele Klaus Iohannis. USR se opune cu fermitate instalării unui nou guvern PSD-ALDE, potrivit declarațiilor delegației Uniunii Salvați România:

  • „Sutem dispuși să susținem un guvern non-PSD cu anumite condițăi: continuarea luptei anticorupție, nominaliarea unui ministru la Justiție din USR sau din afara USR și modificarea legii electorale (alegerea primarilor în două tururi).”
  • „Guvernul Grindeanu a căzut pe linia Justiției pentru că asaltul împotriva acesteia nu a reulit. USR se prnuntă cu fermitate împotriva instalării unui nou guvern PSD-ALDE la cârma țării.”

UPDATE 16.35: Partidul Mișcarea Populară (PMP) l-a propus ca premier pe Traian Băsescu, după cum precizează News.ro. Uniunea Salvați România (USR) cere PSD și ALDE retragerea propunerii lui Mihai Tudose în funcția de prim-ministru deoarece nu respectă criteriile de integritate și competență. Este acuzat că și-a plagiat lucrarea de doctorat, coordonată de Gabriel Oprea. De asemenea, nu și-ar fi îndeplinit niciuna dintre măsurile din programul de guvernare, în calitate de ministru al Economiei, menționează sursă citată.

UPDATE 16.20: S-au încheiat consultările dintre Klaus Iohannis și PNL, care au durat doar 20 de minute. La final, liderul Partidului Național Liberal, Ludovic Orban, a declarat într-o conferință de presă că nu delegația PNL nu a desemnat un premier deoarece partidului lipsește o majoritate parlamentară:

  • „PNL i-a delegat președintlui Klaus Iohannis poziția politică a partidului, adoptată azi. PNL este oricând pregătit să-și asume răspunderea guvernării, dar numai în baza unei majorități solide care sa pună în aplicare un program de guvernare. În discuțiile purtate nu s-a reușit degajarea unei astfel de majorități, ca atare, așteptăm decizia președintelui.”

UPDATE 16.00: Au început consultările dintre președintele României și Partidul Național Liberal. PNL nu are o propunere de premier.

UPDATE 15.25: Consultările dintre președintele Klaus Iohannis și coaliția PSD-ALDE s-au încheiat după doar 15 minute, precizează News.ro. La finalul consultărilor, nici liderul PSD, Liviu Dragnea, nici președintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, nu au făcut nicio declarație în fața presei.

PSD va merge la consultări cu președintele Klaus Iohannis pentru a încheia criza politică începută acum două săptămâni, după ce Sorin Grindeanu a refuzat să-și dea demisia din funcția de prim-ministru și continuată cu moțiunea de cenzură depusă miercuri de PSD împotriva propriului guvern. 

Teoretic, astăzi am putea avea un nou premier, iar cele mai mari șanse le are, în acest moment, deputatul Mihai Tudose, fostul ministrul al Economiei din Cabinetul lui Grindeanu. 

"Mihai Tudose şi-a îndeplinit toate obiectivele la minister, dar ele au fost blocate de Grindeanu. Nu are dublă comandă. A dat garanţii că singura comandă pe care o are este la PSD. Nu cred că vor fi probleme cu această propunere", a spus Olguța Vasilescu. 

image
image
image
image
image
image
criminalisti politia nu treceti jpg
buget facturi energie jpg
Baie sare wuhaus com jpg
Eliminarea palmierilor plantați de Primăria Sectorului 3 în Piața Unirii din București. FOTO Inquam Photos / Sabin Cîrstoveanu
Captură de ecran din 2024 03 28 la 19 59 14 png
Gorj 1 jpg
sofer jpg
regele carol i wiki Descopera jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net