Meleșcanu a spus Comisiei Europene că protestatarii au un plan secret: să întoarcă rezultatul alegerilor

Ultima actualizare:

    Ministrul de Externe a spus Comisiei Europene că protestele ar fi trebuit să încetezeFoto: Arhiva Click!
Ministrul de Externe a spus Comisiei Europene că protestele ar fi trebuit să încetezeFoto: Arhiva Click!

Ministrul de Externe, Teodor Meleșcanu, i-a spus vicepreședintelui Comisiei Europene, Frans Timmermans, că, de fapt, prin OUG 13 a fost incriminat abuzul în serviciu și că, dcă după abrogarea acesteia, proteste continuă, atunci scopul este înlocuirea de maniera ilegitimă și ilgală a unui Guvern care a fost desemnat de Parlament.

Teodor Meleșcanu a adăugat că Frans Timmermans ar putea veni la București, dar va trimite și o echipă de experți. De asemenea, vicepreședintele Comisiei Europene a promis sprijin pentru colectarea de fonduri, în vederea construirii de penitenciare.

Meleșcanu s-a întâlnit și cu Înaltul Reprezentant pentru Afaceri Externe al Uniunii Europene, Federica Mogherini.

„Ambii au apreciat faptul că prin decizia pe care a luat-o Guvernul, de a abroa OUG, s-a făcut un mod evident un pas foarte important în soluționarea acestei dispute care există în România. Eu am spus foarte clar două lucruri în discuția cu domnul Timmermans. Da, am făcut cu bună știință acest pas, dar problemele la care se referea ordonanța nu au fost soluționate, doar au fost amânate și s-a trecut dezbaterea lor în cadrul Parlamentului, printr-o procedură foarte transparentă”, a spus Meleșcanu, la Adevărul Live.

„O explicație mai bună nu am”

Un alt mesaj extrem de criticat de jurnaliști a fost cel în care ministrul de Externe a declarat că guvernanții nu au dezincrimat abuzul în serviciu, ci că ei fost aceia care au găsit „o cale ca să îl incriminăm, pentru că el a fost declarat neconstituțional de către CCR”. 

„Eu i-am explicat foarte clar domnului Timmermans că noi nu am dezincriminat abuzul în serviciu, noi am găsit o cale să îl incriminăm, pentru că el a fost declarat neconstituțional de către CCR. (...) I-am spus că noi suntem conștienți că tot nouă ne revine obligația de a găsi cele mai bune soluții, dar era mai bine să facem o colaboare mai strânsă cu Comisia Europeană, cu Parlamentul European, astfel încât soluțiile cu care vom apărea la dezbaterile parlamentare să se bucure de sprijin direct din partea comisiei Europene. (...) Ce nu au înțeles interlocutorii este de ce continuă manifestațiile după ce Guvernul a abrogat ordonanța. Am spus că, dacă nu e asta, rămâne că este o mișcare de contestare a rezultatului alegerilor, că are drept scop înlocuirea de manieră ilegitimă și ilegală a unui guvern care a fost desemnat de Parlament. Mi-au spus: cum se poate așa ceva? Le-am spus: e foarte simplu, ne aflăm la o distanță mică de alegeri, încă nu s-au resorbit toate energiile negative care au rezultat din alegeri și unii au dificultăți în a accepta situația în care se află. Dacă până acum problema a fost a OUG, iar Guvernul a abrogat-o, dacă acum continuă manifestațiile, nu poți avea decât acest obiectiv. Ce obiectiv să mai aibă? Ordonanța a fost abrogată. Totul va merge la Parlament, unde se va discuta cu participarea tuturor. Dați-mi dumneavoastră o explicație mai bună, că eu o explicație mai bună nu am”, a mai spus Meleșcanu.

image
image
image
image
image
image
image png
Demonstrație efectuată de reprezentanții MAI în pregătirea aderării României cu frontierele aeriene și maritime la spațiul Schengen, în aeroportul Otopeni, Ilfov. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
laleaua pestrita jpg
uber si bolt webp
image png
gesturi italieni jpg
image png
Palatul Cultural Arad jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net