Mașinile cu volanul pe dreapta ar putea fi interzise în România

Ultima actualizare:

    În doi ani, vehiculele provenite din  Marea Britanie au fost implicate în aproape 200 de accidente grave
În doi ani, vehiculele provenite din Marea Britanie au fost implicate în aproape 200 de accidente grave

Un proiect de lege depus la Senat propune o măsură necesară pe șoselele din România. Astfel, maşinile cu volanul pe partea dreaptă ar putea fi interzise, dacă proiectul va fi aprobat de legiuitori.

Conform expunerii de motive, „intervenţia legislativă e necesară deoarece numărul total de accidente produse de maşini cu volanul pe dreapta depăşeşte 10% din totalul accidentelor pe an. Coliziunile sunt frontale, iar posibilitatea de evitare este nulă, din cauza lipsei de vizibilitate a şoferilor”. Documentul mai arată că, „în ceea ce priveşte accidentele în care au fost implicate maşini cu volanul pe dreapta, majoritatea au fost produse de conducătorii acestor autovehicule. Statistica este înfiorătoare: în 2018 – 102 accidente rutiere grave, soldate cu decesul a 28 de persoane şi 106 rănite grav, în 2019 – 90 de accidente rutiere grave, soldate cu decesul a 35 de persoane şi 88 rănite grav”. 

Expunerea de motive scoate în evidenţă şi valul de înmatriculări de maşini cu volanul pe dreapta, provenite din Marea Britanie, unde se circulă pe partea stângă. Astfel, potrivit unor statistici ale Registrului Auto Român, în ţară au fost aduse peste 29.000 de maşini cu volanul pe dreapta în anul 2018 şi mai mult de 20.000 în anul 2019. Proiectul de lege conţine şi sancţiunile aplicate celor care nu vor respecta noua reglementare. Concret, cei care vor conduce o maşină cu volanul pe dreapta în România riscă şase până la opt puncte, ceea ce înseamnă amenzi cuprinse între 870 şi 1.160 de lei. În plus, poliţistul rutier va reţine certificatul de înmatriculare sau de înregistrare ori dovada înlocuitoare a acestuia. Documentele vor fi restituite de către poliţia rutieră la prezentarea dovezii eliberate de Registrul Auto Român, dovadă din care să rezulte mutarea postului de conducere al autovehiculului pe partea stângă. 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
image png
image
image
image
image
image
image
bani euro pixabay jpg
Canicula in Romania FOTO Profimedia jpg
Waldspirale darmstadt jpg
scortisoara jpeg
chili pepper 1783761 1280 jpg
athenee palace jpg
constantin si elena sfinti png
bullying 679274 1920 jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net