Maşina care topeşte zăpada costă 32.500 de euro

Ultima actualizare:

    Leonard Bancowschi (stânga) şi Fănel Voicu,  alături de utilajul care curăţă carosabilulFoto: adevarul.ro
Leonard Bancowschi (stânga) şi Fănel Voicu, alături de utilajul care curăţă carosabilulFoto: adevarul.ro

Gata cu munţii de zăpadă rezultaţi după curăţarea carosabilului şi a trotuarelor! Doi ingineri din Bucureşti, Fănel Voicu şi Leonard Bancowschi, au pus la punct un plan pentru a le veni de hac nămeţilor: au proiectat şi au construit maşina care topeşte zăpada rapid: “Urban Snow Melter”.

„Am găsit pe internet câteva imagini cu utilaje similare din America de Nord. Le-am studiat şi am concluzionat că erau prea complicate şi, în consecinţă, implicau costuri foarte mari de execuţie. Pornind de la ideea inginerului Voicu, am lucrat împreună până am conturat proiectul”, povesteşte Leonard Bancowschi. Echipa alcătuită din cei doi ingineri de la Energo Term Bucureşti s-a extins prin colaborarea cu Topalis Engineering Bucureşti şi Deltamed din Cluj, scrie adevarul.ro. 

Maşina a fost deja achiziţionată pentru deszăpezirea a două localităţi din zona Moldovei, iar autorităţile din Târgovişte şi cele din sectorul 4 al Capitalei duc tratative cu firma producătoare. „Utilajele sunt proiectate să topească 10 metri cubi de zăpadă afânată pe oră”, explică Bancowschi. “Maşina consumă aproximativ 2,5 - 3 litri de motorină per metru cub de zăpadă, ceea ce înseamnă 25 – 30 de litri de combustibil pe oră. Aparatul topeşte zăpada, apoi trece apa rezultată printr-o sită, pentru a opri impurităţile, după care, printr-un furtun, lichidul cald rezultat ajunge în canalizare”, adaugă inginerul. Compania producătoare spune că ar putea face faţă unei comenzi de aproximativ 50 de utilaje, dacă autorităţi din mai multe judeţe ar decide să achiziţioneze maşinile speciale. 

Un astfel de utilaj, cu o capacitate de 10 metri cubi/oră, costă 32.500 de euro fără TVA şi are o durată de viaţă de 15 ani. 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Ianis Hagi Captura TV jpg
image
image
image
image
image
image
gradina bloc pexels jpg
extrageri loto
aeroport cluj pixabay jpg
drum pixabay jpg
Magazin FOTO  Unsplash jpg
Mănăstirea Voroneț foto Maria Alexandra Mortu jpeg
ciocan judecator
caragiale eminescu micle jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net