Mărturii șocante după cutremurul de vineri seară: «S-a auzit cum trosneşte pământul»

Ultima actualizare:

    Chiar la începutul acestei luni salvatorii din echipa naţională de căutare-salvare urbană au făcut un antrenament în care au simulat intervenţia în cazul producerii unui cutremurFoto: Dorin Constanda
Chiar la începutul acestei luni salvatorii din echipa naţională de căutare-salvare urbană au făcut un antrenament în care au simulat intervenţia în cazul producerii unui cutremurFoto: Dorin Constanda

România s-a cutremurat puternic în noaptea de vineri spre sâmbătă. Un seism cu magnitudinea de 5,3 pe scara Richter s-a produs în zona Vrancei şi s-a simţit în mai multe oraşe ale ţării, inclusiv în Capitală. Din fericire, nu au fost victime sau pagube materiale importante.

“Eram la o terasă din Herăstrău când efectiv s-a auzit cum trosneşte pământul. Au picat pahare de pe mese. Lumea a început să se îmbulzească, era panică. Am mai prins cutremure în casă, la bloc, însă niciodată afară. E altceva, parcă mai înfricoşător. Efectiv am simţit că-mi fuge pământul de sub picioare”, a povestit pentru Click! Andreea, o tânără din Bucureşti. Cutremurul s-a produs la ora 02.11, în zona Vrancea, la o adâncime de 91,6 km. 37 de minute mai târziu a apărut şi o replică de 2,7 pe Richter. S-a simţit la Iaşi, Braşov, Galaţi, Bucureşti, Craiova, dar şi în Republica Moldova, Bulgaria şi Ucraina. Imediat, românii şi-au luat telefoanele şi s-au mutat pe reţelele sociale, unde au împărtăşit impresii. “Pe mine şifonierul m-a anunţat. Dădea să plece”, scrie Andrei Creţu, citat de Digi24. “S-a simţit zdravăn la Bacău, a durat mult”, scrie o altă persoană. “S-a auzit parcă o bufnitură şi apoi cutremurul. M-a legănat bine cu patul”, mărturiseşte Dana. “Eu am crezut că se crapă mobila, un zgomot sinistru”, spune un alt tânăr. 

Deşi puţini sunt cei care au dormit buştean şi nu au simţit nimic, cutremurul a avut un impact redus din punctul de vedere al pagubelor materiale. Nicio persoană nu a fost rănită sau afectată grav. La dispeceratul ISU Bucureşti  nu au fost apeluri pentru a interveni în vreo situaţie de urgenţă, dar au fost apeluri prin care cetăţenii întrebau cum ar trebui să procedeze după cutremur, dacă să părăsească sau nu locuinţa.

Ce trebuie să faci în caz de cutremur

  • Dacă te afli în interiorul unei clădiri, nu ieşi, nu folosi liftul şi nu fugi pe scări!
  • Dacă eşti deja în lift, apasă butonul de urgenţă. Când ascensorul se opreşte, ieşi cât mai repede posibil şi adăposteşte-te într-un loc sigur.
  • Protejează-te sub tocul uşii, sub o grindă, lângă un perete interior.
  • Te mai poţi ascunde ghemuit, susţinut de un obiect solid.
  • Îndepărtează-te de ferestre, geamuri, oglinzi, mobilier înalt, aparate de iluminat.
  • Dacă eşti afară, stai departe de clădiri, poduri, cabluri electrice sau stâlpi.

Flash news

  • Atacuri de panică la Iaşi. Două persoane s-au accidentat şi alte 12 au făcut atacuri de panică în urma seismului din noaptea de vineri spre sâmbătă, fiind transportate la spital. Un tânăr care locuieşte la parter s-a speriat şi a sărit pe geam, suferind o fractură, iar o bătrână s-a lovit în propriul apartament, tot din cauza panicii.


    Au căzut bucăţi de tencuială la Iaşi
Au căzut bucăţi de tencuială la Iaşi
  • Tot la Iaşi, bucăţi de tencuială de pe un imobil din centrul oraşului au căzut pe trotuar.
  • Şi în sudul Filipinelor s-a produs sâmbătă dimineaţa (1.53 ora României) un cutremur cu magnitudinea de 6.3, însă nu a fost declanşată vreo alertă de tsunami.
  • Cel mai puternic seism din acest an a avut magnitudinea de 4,1 şi s-a înregistrat în judeţul Buzău, la data de 7 ianuarie.
image
image
image
image
image
image
marcel ciolacu conferinta de presa foto captura video jpg
jean paul getty captura video jpg
symmetrica facebook jpg
image png
magazin deschis unsplash jpg
1 cum ne poate imbolnavi caldura ce avem de facut in zilele caniculare jpg jpeg
paste catolic 2020 papa francisc vatican jpeg
deschidere drum expres oradea jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net