Mâncaţi mere de Sf. Ilie ca să scăpaţi de trăsnete

Ultima actualizare:

Pe 20 iulie, în fiecare an, credincioşii îl sărbătoresc pe Sfântul Ilie Tesviteanul, prooroc din Vechiul Testament, considerat făcător de minuni, aducător de ploi şi ocrotitor al recoltelor. Iată ce tradiţii sunt legate de această sărbătoare.

În tradiţia populară, aceasta este o zi de care mulţi oameni se tem. “Ca divinitate solară şi meteorologică, Sfântul Ilie provoacă tunete, trăznete, ploi torenţiale şi incendii. Se mai spune că cine munceşte în această zi îl mânie pe Sfântul Ilie, care trimite asupra oamenilor trăsnete, grindină şi ploi”, a declarat pentru ”Adevărul” Ani Topârceanu, etnograf la Muzeul Dunării de Jos din Călăraşi.

Se binecuvântează fructele

În vechime se spunea că nu e voie să mănânci mere văratice până la 20 iulie şi nici nu trebuia ca aceste fructe să se lovească unul de altul, pentru a nu cădea grindina. Azi, oamenii duc merele la biserică pentru a fi sfinţite, crezându-se că numai în acest mod ele vor deveni mere de aur pe lumea cealaltă. Oamenii trebuie să mânânce din fructele preferate ale Sfântului Ilie pentru a fi apăraţi de trăznete.

Se culeg plantele de leac

Sfântul Ilie este şi ocrotitorul recoltelor, de aceea ogoarele se stropesc cu agheasmă, pentru ca ele să aducă rod bogat în anul următor. În dimineaţa praznicului se culeg cele mai bune plante de leac, care se usucă în locuri ferite de umezeală. Tot acum se culege şi se sfinţeşte la biserică şi busuiocul. Buchetele de busuioc se sfinţesc la biserică, apoi se păstrază la icoane, dar se pun şi la ferestre, şi la streaşina casei.     

Când fulgeră, se aprinde tămâie 

Dacă tună şi fulgeră, spune tradiţia, este bine să aprinzi tămâie şi să mergi cu bolul prin toată casa, cu excepţia băii. În acest mod, mirosul de tămâie alungă spiritele rele şi dracii care s-au pitit în gospodăria noastră de frica Sfântului Ilie. De asemenea, dacă plouă în ziua praznicului, vremea rea se menţine încă 20 de zile.

Click! spune

Teologii spun că legenda Sf. Ilie este cu totul atipică: un muritor care s-ar fi făcut vinovat de păcate foarte mari, printre care cel de a-şi fi omorât părinţii după ce a fost ispitit de diavol, s-a căit şi a primit iertarea lui Dumnezeu.

A fost ridicat la Ceruri şi de atunci cutreieră norii cu o căruţă cu roţi de foc, trasă de cai înaripaţi şi trăsneşte dracii cu un bici de foc. 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Razvan Lucescu Facebook jpg
image
image
image
image
image
image
facebook1 jpg
emil racovita colaj captura video jpg
Bronz - arsuri solare FOTO Shutterstock
62137595 jpg
fructe pexels jpg
biserica de la ersig adevarul ro jpg
avion pexels jpg
protest studenti gaza 2 768x576 jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net