Lyride. Ploaie de stele căzătoare marți și miercuri noapte. De unde poți vedea cel mai bine spectacolul

Ultima actualizare:

    Dacă cerul va fi senin, vom putea observa cu ochiul liber până la 20 de meteori pe oră Sursa foto: Observatorul Astronomic Amiral Vasile Urseanu București
Dacă cerul va fi senin, vom putea observa cu ochiul liber până la 20 de meteori pe oră Sursa foto: Observatorul Astronomic Amiral Vasile Urseanu București

Curentul de meteori Lyride poate fi observat în nopțile de 21 spre 22 și 22 spre 23 aprilie, iar cine vrea să se bucure de ploaia de stele căzătoare nu trebuie decât să privească cerul după miezul nopții și dintr-o zonă situată în afara orașului. Curentul de meteori Lyride este numit după constelația de unde provin – Lyra - iar cine are răbdare poate observa cu ochiul liber până la 20 de meteori pe oră, au transmis astronomii Observatorului Amiral Vasile Urseanu din București.

În luna aprilie, în nopțile de 21/22 și 22/23, toți cei ce vor privi spre cer vor vedea mai multe stele căzătoare decât în mod normal. Este activ curentul de meteori Lyride, iar în acele nopți va fi maximul.

Planeta noastră trece printr-o zonă pe unde a trecut cometa C/1861 G1 (Thatcher), iar praful din coada ei va arde în atmosferă. Acest curent de meteori este unul dintre cele mai vechi observate, primele observații fiind făcute de chinezi acum 2600 de ani (în anul 687 î.e.n.).

Pentru a putea vedea meteorii nu aveți nevoie de instrumente astronomice. Trebuie doar să priviți înspre cer, așezați comod, timp de minim o oră, cândva între miezul nopții și răsăritul Soarelui. Nu trebuie să priviți într-o direcție anume, pentru că meteorii pot apărea în orice direcție. Este de preferat ca observațiile să se facă din afara orașelor mari sau de la marginea lor, pentru că iluminatul public face ca majoritatea meteorilor să nu mai poată fi observați.Se estimează că se vor vedea aproximativ 20 de stele căzătoare pe oră.

Cei ce cunosc contelațiile pot identifica locul de unde par că vin meteorii, acesta fiind situat undeva lângă steaua Vega, din constelația Lyra. Vega se va afla înspre orizontul nord-estic. Curentul este activ între 16 și 25 aprilie. Anul acesta, lumina Lunii nu va strica observațiile pentru că Luna se află în faza de Lună Nouă. Ea nu se vede pe cer.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Homo erectus – primii hominini care au depășit „rubiconul cerebral” jpeg
image
image
image
image
image
image
alergii  jpg
protest INQUAM Photos  jpg
khamenei alegeri tw1 jpg
florentina jpg
Magazin FOTO  Unsplash jpg
bucharest jpg
ploaie  foto   Shutterstock jpg
edesia ro 202207 miedul bautura straveche din miere de albine 02 1024x684 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net