Lucian Bute, dopat! Lista românilor prinși cu mâța-n sac e în continuă creștere

Ultima actualizare:

    Lupta pugilistică i-a adus lui Lucian Bute, cel mai bun boxeur român al ultimului deceniu, faimă și bani. Nu-i va ierta însă niciodată trădarea!foto: AP
Lupta pugilistică i-a adus lui Lucian Bute, cel mai bun boxeur român al ultimului deceniu, faimă și bani. Nu-i va ierta însă niciodată trădarea!foto: AP

O nouă lovitură pentru sportul românesc! Și hotărât lucru, luna mai a fost una cu ghinion. Pentru că nu mai puțin de șase sportivi români, unii dintre ei cu șanse la medaliile puse în joc în cadrul Jocurilor Olimpice de la Rio de Janeiro, ce vor avea loc în luna august, în Brazilia, au fost prinși dopați.

Totul a început cu celebra, de acum, substanță, meldonium, cea care i-a pus capăt carierei tenismenei ruse Maria Șarapova (în ciuda faptului că rușii au inclus-o pe lista sportivilor participanți la JO 2016!). Atleta Mirela Lavric, specializată în cursele de alergare pe distanța de 800 de metri, și biatlonista Eva Tofalvi, cea mai bună sportivă româncă ce a participat la mai multe ediții ale JO de iarnă, au deschis această serie neagră.

Au urmat săritorul în înălțime Mihai Donișan și atleta Claudia Ștef. Meldoniumul a fost interzis de la 1 ianuarie 2016, dar sportivii de performanță au apelat ani de zile la serviciile sale.

Un alt sportiv ce ar fi trebuit să zboare pestea ocean, în Brazilia, canotorul Alexandru Dumitrescu, a cedat și el la proba de doping, fiind suspectat că s-ar fi ajutat de un hormon de creștere pentru a-și îmbunătăți performanțele sportive.

Cum a ajuns Lucian Bute pe lista rușinii?

Ultimul intrat pe această listă, fără voia noastră, e pugilistul Lucian Bute. Ajuns la 36 de ani, boxeurul gălățean e acuzat că s-ar fi dopat cu ostarină, o substanță trecută de către Agenția Mondială Antidoping pe lista produselor interzise, încă din 2008.

Fostul campion al categoriei supermijlocie - IBF între 2007 și 2012 a negat că ar fi apelat că ar fi folosit substanțe interzise și a oferit o reacție, destul de palidă, după anunțul oficial al laboratorului din Washington care-i prelevase probe antidoping la finele partidei cu Badou Jack, de la sfârșitul lunii aprilie, desfășurată în capitala nord-americană și încheiată la egalitate.

Ce este ostarina?

Cunoscută și drept enobosarm, ostarina favorizează și accelerează procesul de recuperare al unui sportiv după o perioadă de susținut efort fizic. Ea joacă același rol ca și un steroid anabolizant, fără a atrage, se pare, după sine aceleași efecte ca și acesta. Este foarte popular printre atleți și în jurul său s-a creat legenda conform căreia nu poate fi detectat în urma controlaleor antidoping.

Bute a aflat pe pielea sa că nu e deloc așa. Presa canadiană speculează déjà pe seama faptului că faima de sportiv impecabil a lui Bute a primit o primă lovitură încă din vara anului trecut, când românul, ce are și cetățenie canadiană, a început colaborarea cu preparatorul fizic Daniel Ortega, pe care l-a întâlnit în Florida.

Acesta din urmă, scrie presa din Quebec, se numără printre partenerii unui așa numit Angel Herredia, un specialist în pregătirea fizică a atleților, care însă nu a ezitat să le distribuie acestora hormoni de creștere și eritropoietină, făcută celebră de ciclistul american Lance Armstrong.

Prins cu ocaua mică, Herredia a trebuit apoi să colaboreze cu FBI și Agenția americană de luptă contra dopajului, pentru ca în final să abandoneze atletismul și să intre în lumea boxului, lucrând printre alții cu Juan Manuel Marquez, Jean Pascal și Badou Jack, ultimii doi fiind și boxeurii cu care Bute și-a încrucișat mănușile în ultimii doi ani, pierzând în fața celui dintâi și obținând o remiză mai mult decât discutabilă în fața celuilalt.

Cert este că grație colaborării cu Daniel Artega, Bute a părut că și-a îmbunătățit condiția fizică, românul declarând chiar că se simte de parcă ar avea cu zece ani mai puțin.

Cert e că în ultimele șase luni Lucian Bute a susținut două partide foarte grele, de câte 12 reprize fiecare, în compania unor campioni mondiali în exercițiu. De fiecare dată a încheiat cele două dispute în forță, dar acest lucru nu i-a adus însă victoria, nici în noiembrie 2015, când a pierdut la puncte în fața britanicului James DeGalle, nici în aprilie 2016, când a remizat, prin decizia arbitrilor, cu suedezul Badou Jack. Iar DeGalle și Jack își vor disputa foarte probabil întâietatea la supermijlocie.

Ce urmează? Aproape sigur un nedorit final de carieră

La 36 de ani cât numără Bute și cu o suspendare de circa patru ani, ce bate déjà la ușă, românul nu va avea la dispoziție decât varianta de a-și pună în cui mănușile de box. Și practic va ieși din lumea boxului cu capul plecat.

Desigur, va mai exista foarte probabil o nouă probă pe care Bute va fi obligat s-o ofere, dar în ultimul deceniu nu există cazuri, cel puțin nu notabile, în care prima probă să fi fost infirmată de cea de a doua.

WBC, organismul sub pălăria căruia a lupta Lucian Bute în ultimele luni, nu se va grăbi cu anunțarea deciziei finale în acest caz, dar nici nu-i va mai permite românului o nouă luptă în ring. Cu doar două victorii la activ în ultimii patru ani, Lucian Bute trebuie în cele din urmă să admită că cariera sa a intrat într-un con de umbră după înfrângerea dureroasă, la propriu și la figurat, prin K.O., înregistrată în fața britanicului Carl Froch, cel care în 26 mai 2012 îi dădea jos de pe cap coroana de campion mondial al IBF la supermijlocie. Și, ca o ironie a sorții, anunțul privind dopajului românului, a sosit într-o altă zi de 26 mai, de data asta 2016!

Partida pierdută în fața lui Carl Froch acum patru ani i-a schimbat total cariera   

image
image
image
image
image
image
image png
petre roman mineriada jpg
Ce s a aflat despre Elena Ceausescu la 33 de ani de la Revolutie  Obiectul pe care il avea la ea in ultima zi de viata 1 jpg
extensii gene pexels jpg
saptamana patimilor jpeg
Prințesa Diana și William  foto   GettyImages jpg
Alejandra Marisa Rodríguez jpg
lisa pisano transplant rinichi porc afp jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net