Loteria bonurilor fiscale va începe în a doua zi de Paşte

Ultima actualizare:

    Foto: 123rf
Foto: 123rf

E oficial! În România se va organiza o Loterie specială pentru bonuri fiscale. Trebuie să le cereţi oriunde cheltuiţi bani: la frizer, la magazin, la restaurant, cu instalatorul. Veţi putea câştiga bani mulţi, din cei 10.000 lei pe care Guvernul îi va pune la bătaie lunar, din iulie.

Nu aruncaţi bonurile de la cumpărături şi cereţi chitanţe fiscale de la meseriaşii la care apelaţi. Din acest an veţi putea câştiga la Loteria bonurilor fiscale. Prima extragere, ocazională, va fi organizată pe 13 aprilie, a doua zi de Paşte, având un fond de premiere de un milion lei, a anunţat Ministerul Finanţelor. În acest an, bugetul total alocat pe şase luni va fi de 10 milioane lei.

Extragerile, în fiecare lună începând din iulie

O primă extragere va fi în a doua zi de Paşte, 13 aprilie, apoi în fiecare lună, începând din iulie, în prima duminică după data de 15 a fiecărei luni. Conform proiectului, pentru anul 2015, extragerile lunare încep în iulie 2015, dar vor fi organizate şi extrageri ocazionale: Crăciun sau la alte date anunţate din timp. 

Cine poate participa?

La extragere vor putea participa doar persoanele de peste 18 ani, care au bonuri fiscale care atestă cumpărarea de bunuri sau servicii în ţară, în ultimele 30 de zile calendaristice. Concret, se vor extrage: un număr între 1 şi 999 inclusiv, reprezentând valoarea totală a bonului fiscal (suma fără mărunţiş), inclusiv taxa pe valoarea adăugată (TVA), şi o dată calendaristică reprezentând ziua emiterii bonului fiscal, aferentă lunii.

Cine va face extragerile?

Extragerile vor fi organizate de Loteria Română şi sunt publice. La extragerile lunare vor participa bonurile fiscale emise în ultimele 30 de zile. Un bon fiscal e considerat câştigător dacă îndeplineşte următoarele condiţii: a fost emis de un aparat de marcat electronic fiscal, se pot citi cu uşurinţă toate informaţiile obligatorii, a fost emis în ziua extrasă şi a fost emis pentru vânzarea de bunuri şi/sau prestări de servicii către persoane fizice.

Cât se câştigă?

Fondul de premiere se va împărţi la numărul bonurilor fiscale câştigătoare revendicate, astfel rezultând valoarea unitară a fiecărui câştig. Rezultatele extragerilor lunare şi ocazionale vor fi disponibile online, pe web site-ul Ministerului Finanţelor Publice şi pe cel al Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, pentru un interval de cel puţin 30 de zile.

După centralizarea situaţiei bonurilor fiscale câştigătoare revendicate în termen, se împarte fondul lunar de premiere la numărul total al bonurilor fiscale câştigătoare revendicate în termen, iar suma astfel obţinută se rotunjeşte la leu în favoarea câştigătorului. În cazul în care într-o lună calendaristică nu există nici un câştigător, fondul de premiere se reportează pentru extragerea următoare. O persoană va putea revendica un singur premiu la aceeaşi extragere. Anul trecut, Ministerul Finanţelor estima că la extragerile lunare vor fi acordate un număr de 160 de premii egale, câte 20 pentru fiecare regiune fiscală a ANAF, valoarea preconizată a fiecărui premiu fiind de 1.200 lei.

De unde ridici premiul?

Premiile vor fi revendicate prin depunerea bonului fiscal câştigător, în original, la orice unitate teritorială a Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), alături de copia actului de identitate sau a paşaportului titularului bonului şi de o declaraţie al cărei model va fi aprobat prin ordin al ministrului finanţelor, până la 30 aprilie 2015. Revendicarea va fi posibilă în termen de maximum 30 de zile de la data extragerii, acest termen reprezentând termenul de decădere din dreptul de a revendica premiul.

Premiile vor fi virate de către Ministerul Finanţelor în cont bancar deschis la o instituţie de credit din România pe numele câştigătorului, în termen de 60 de zile de la expirarea termenului de revendicare a premiilor.

Astfel, valoarea câştigătoare aferentă unui bon va rezulta prin împărţirea fondului de premiere la numărul bonurilor fiscale câştigătoare revendicate în termen.

Vrei să participi? Uite ce să faci!

Pentru a participa la această loterie, va trebui să ne înscriem bonurile pe pagina de Internet a Loteriei Române. Deocamdată, această secțiune nu a fost creată și nu se știu detalii concrete deoarece se așteaptă un ordin al ministrului de finanțe.

Fiecare va verifica, după extragere, bonurile pentru a vedea dacă a câștigat. Sunt de interes pentru exatrageri: suma cumpărăturilor (suma fără mărunțiș), inclusiv TVA; numărul bonului fiscal; data emiterii bonului. Atenție! Bonul trebuie să fie emis de un aparat de marcat electronic fiscal, iar tot ce scrie pe bon să fie ușor de citit.

image
image
image
image
image
image
explozie petromidia jpg
Gratar FOTO Shutterstock
aeroport cluj pixabay jpg
termometru freepik jpg
image png
criminalisti politia nu treceti jpg
buget facturi energie jpg
Baie sare wuhaus com jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net